Hlavní obsah

Východ USA - klasický okruh, den 2: New York, celodenní prohlídka Manhattanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme Vám typický devítidenní okruh východem USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent, tentokrát z pohledu průvodce zájezdu.

Foto: Archiv

Žluté taxi a socha Svobody - symboly New Yorku

Článek

Náš druhý den bude velice náročný a bohatý na program. Máme před sebou snad největší magnet našeho putování východními státy USA. Je jím Manhattan! Před odjezdem z hotelu je potřeba vydatně se nasnídat. Někteří účastníci vyrážejí do „mekáče“, který je hned vedle hotelu. Pochutnají si na snídaňovém menu a okolo 8. hodiny již všichni nasedáme a míříme na Manhattan.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Snídaně

Pohodová jízda od hotelu se pomalu, ale jistě stává jízdou pomalou. Není divu, je pracovní den a čím jsme blíže k Manhattanu, tím doprava sílí. Do centra města přijíždíme Lincolnovým tunelem, který vyústí přímo ve střední části Manhattanu. Máme dobrý čas, a proto si uděláme prohlídku horní části města. Jedeme po 8. Avenue na sever až k náměstí Columbus Circle, které leží u jižní strany Central Parku. Účastníci zájezdu doslova očima hltají dění na ulici a vstřebávají různé informace.

Foto: Michal Kužel America Tours

Broadway

Projíždíme okolo Lincolnova centra, domova Newyorské filharmonie. Naše první krátká zastávka je u proslulého domu Dakota House, který byl domovem světoznámého zpěváka Johna Lennona. Zastavím a doporučím klientům, aby zamířili do přilehlého Central Parku, kde leží památník věnovaný zmíněnému zpěvákovi.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Central Park

Poté pokračujeme dále na sever podél parku, okolo přírodovědeckého muzea až na severní okraj Central Parku. Čas nám dobře vychází, a tak „nakoukneme“ i do Harlemu. Podíváme se na 125. ulici a její nejznámější atrakci divadlo Apollo Theatre, které se považuje za líheň afro-amerických zpěváků.

Foto: Michal Kužel America Tours

Radio City Hall

Pomalu se vracíme zpátky do střední části Manhattanu. Cestu volím po druhé straně Central Parku okolo Gugenheimova a Metropolitního muzea. Projíždíme kolem známého hotelu The Plaza a dále po 5. Avenue na jih. Míjíme Rockefellerovo centrum a katedrálu svatého Patrika. V této části 5. Avenue jsou ty nejluxusnější a nejdražší obchody.

Foto: Jana Jaderná

Rockefellerovo centrum

Čas nás už ale tlačí, a tak míříme do přístavu, který leží na 37. ulici, odkud máme zarezervovanou plavbu lodí okolo Manhattanu. Loď obepluje Manhattan do tvaru jakési „podkovy“. Z paluby lodi uvidíme ty nejzajímavější pohledy na město. Nejprve plujeme po řece Hudson až k nejjižnější části Manhattanu, který odtud máme jako na dlani.

Foto: Michal Kužel America Tours

Plavba

Vidíme místo, kde stávala „dvojčata“ a hned opodál majestátně se tyčící stavba Freedom Tower, která by měla být dokončena v září 2013. Po pravé straně zahlédneme sochu Svobody, ale cestou zpět k ní připlujeme zblízka.

Foto: Michal Kužel America Tours

Socha Svobody

Pokračujeme podél východní části ostrova po řece East River. Dominantou této části plavby je bezesporu most Brooklyn Bridge, který je nejstarším mostem tady v New Yorku.

Foto: Archiv

New York

Následně podplouváme mosty Manhattan Bridge a Williamsburg Bridge téměř až k úrovni budovy Spojených národů. Zde se naše loď otáčí a pluje stejnou cestou zpátky.

Foto: Michal Kužel America Tours

Pohled na Manhattan

Máme tím pádem úžasnou příležitost se znovu nabažit pohledů na Manhattan. Cestou zpět ještě podnikneme krátké přiblížení k soše Svobody.

Foto: Michal Kužel America Tours

Socha Svobody

Plavba nám ukrojila z programu 1,5 hodiny. U přístaviště nastupujeme do přistaveného autobusu a míříme do spodní části ostrova.

Foto: Michal Kužel America Tours

Autobus City Sights

Vystoupíme nedaleko City Hall Parku, kde leží městská radnice. Naše první zastávka je v kapli svatého Pavla, kde byly podepsány inaugurační listiny prvním prezidentem G. Washingtonem.

Foto: Archiv

Trinity Church Cementery v centru Lower Manhattanu

Projdeme kaplí k zadnímu východu, odkud se jde na Ground Zero, místo, kde stávala „dvojčata“, která se stala cílem teroristických útoků 11. 9. 2001. Účastníci zájezdu si osvěží paměť a ukážu jim brožuru, kde jsou vyobrazeny zmiňované teroristické útoky.

Foto: Michal Kužel America Tours

Památník 11.září

Jdeme se společně podívat až na samotné místo, kde stály budovy Světového obchodního centra. Na jejich místě je nově otevřený památník 9/11 Memorial, který si prohlédneme. Absolvujeme nutnou bezpečnostní kontrolu a dostáváme se do centra památníku.

Foto: Michal Kužel America Tours

Památník 11.září

Po návštěvě Ground zero míříme k Burze cenných papírů na Wall Street. Cestou si ještě uděláme krátkou zastávku na oběd. Projdeme okolo Federal Hall, kde prezident G. Washington skládal přísahu. Ze vstupního schodiště je krásný pohled na budovu Burzy. Všímáme si všudypřítomných pěkně oděných finančních makléřů, mířících z oběda či na něj.

Foto: Michal Kužel America Tours

Globus

Máme před sebou krátké zastavení na jižním konci ulice Broadway, kde je umístěna třítunová bronzová socha býka, symbolizující ekonomickou sílu a stabilitu nejen tohoto města.

Foto: Michal Kužel America Tours

Socha býka

Naše další zastávka je v Battery Parku, který leží v nejjižnějším cípu Manhattanu. Z Battery Parku to máme kousek k heliportu, odkud několik účastníků zájezdu absolvuje jedinečný let helikoptérou nad Manhattanem. Někteří se nechají odradit cenou, někteří investují a absolvují tak jedinečnou atrakci, na kterou nelze zapomenout.

Foto: Archiv

Lower Manhattan

Samotný let trvá cca 12 - 15 minut, přičemž helikoptéra s vámi nejprve zamíří nad sochu Svobody a dále letí nad řekou Hudson podél Manhattanu téměř až na úroveň Central Parku. Pohled z ptačí perspektivy na město plné mrakodrapů je prostě fascinující zážitek. Podívaná na Empire State Building a přilehlé mrakodrapy je dechberoucí záležitostí. Nikdo z pasažérů není ochuzen o krásné pohledy. Let zpět je po stejné trase, a tak i druhá strana cestujících může obdivovat to, co jejich spolupasažéři.

Foto: Archiv

Let helikoptérou

Po absolvování tohoto letu se setkáváme s ostatními účastníky u nákupního centra Pier 39, kde si dáváme pauzu na jídlo a případný nákup suvenýrů. Je pozdě odpoledne a musíme se co nejrychleji dostat k Rockefellerovu centru, kde se půjdeme podívat na vyhlídku ze 70. patra.

Foto: Archiv

Vyhlídka z Rockefellerova centra

Nejrychlejším a nejspolehlivějším dopravním prostředkem New Yorku je bezpochyby metro, které nás během několika málo minut vyveze do horní části Manhattanu. Z vyhlídky Rockefellerova centra pozorujeme nádherný západ slunce. Výhledem na celý Central Park, který jsme ráno objeli autem, jsou účastníci naprosto ohromeni. Vyhlídka má jednu zakrytou a dvě otevřené terasy, ze kterých je vidět celý New York a přilehlá oblast státu New Jersey.

Foto: Archiv

Vyhlídka z Rockefellerova centra

Až teď si klienti postupně uvědomují, jak je město rozlehlé a jaký kus jsme dneska viděli. Snad nejkrásnější pohled z vyhlídky je směrem na jižní část se svou nejznámější ikonou města, a to mrakodrapem Empire State Building.

Foto: Archiv

Vyhlídka z Rockefellerova centra

Den je pryč a venku se setmělo, sjedeme rychlovýtahy dolů a jdeme se projít na nejrušnější křižovatku ve městě, na Times Square. Náměstí plné blikajících neonových reklam, všelijakých pouličních umělců, kejklířů a policistů na koních doslova omámí a uchvátí nejednoho cestovatele.

Foto: Archiv

Atmosféra Manhattanu

V tomto neuvěřitelném mumraji lidí a aut je nejlépe postát či posedět a jen tak „nasávat“ nezapomenutelnou atmosféru tohoto místa.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Večerní 34th Street

Dáváme si dostatek volna, někteří raději využijí přilehlých restaurací a barů, ostatní nevěřícně žasnou nad tím vším kolem. Náš den v New Yorku pomalu končí. Velikým úspěchem je, že se nikdo z účastníků neztratil a všichni spokojeni a unaveni odjíždíme do hotelu.

Foto: Archiv

Soumrak nad New Yorkem

Zítra nás čeká dopoledne na Manhattanu a prohlídka Filadelfie!

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Jeli byste do New Yorku jen na prodloužený víkend ?
ano
73,3 %
ne
26,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 491 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám