Hlavní obsah

Coronado - relaxace na písečné pláži a pobyt ve slavném historickém hotelu

Dnes si uděláme výlet do města Coronada, které leží cca osm kilometrů od San Diega v Kalifornii. Nachází se uprostřed zálivu San Diego Bay na poloostrově, který je k pevnině připojen 16kilometrovou šíjí s názvem Silver Strand. Ve městě žije téměř 25 000 lidí.

Foto: Hotel Del Coronado

Hotel Del Coronado

Článek

Coronado ve španělštině znamená korunovaný. Od toho je odvozena přezdívka – The Crown City. Tento název najdeme i na vlajce Coronada, kde je zeleno-žlutá koruna v bílém poli a po stranách jsou širší zelené pruhy.

Foto: Michal Kužel America Tours

Hotel Del Coronado

V roce 1885 zakoupil zdejší půdu obchodník Elisha Babcock mladší s úmyslem vybudovat zde letovisko světové úrovně. A to se opravdu podařilo. Dnešní Coronado se pyšní exkluzivními sídly v širokém okolí, butiky, hotely, restauracemi a školami různého zaměření.  Pobřeží lemuje krásná písečná pláž, na jejímž konci se nachází Hotel del Coronado.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Hotel Del Coronado

Tento hotel je jednou z nejstarších a největších celodřevěných budov ve státě California. Když byl v roce 1888 slavnostně otevřen, jednalo se o největší hotelový komplex na světě a také o vůbec první hotel s elektrickým osvětlením. Na návrzích stavby se podíleli kanadští architekti – bratři Merritt J. Raid a James W. Raid.

Foto: Michal Kužel America Tours

Hotel Del Coronado

Stavba hotelu započala v roce 1887. Pracovní uplatnění tu našli především čínští emigranti ze San Francisca a Oaklandu. Jako stavební materiál bylo použito dřevo z okolí města Eureka. Protože tu nebyl zdroj pitné vody, muselo se přistoupit k tomu, že voda byla přivedena z pevniny pomocí potrubí taženého pod zálivem San Diego Bay.  Na konečnou instalaci elektrického vedení dohlížel sám Thomas Alva Edison. Ten se sem v roce 1904 vrátil, aby se zúčastnil prvního rozsvícení vánočního stromku v USA.

Foto: Hotel Del Coronado

Hotel Del Coronado

Hotel del Coronado, zkráceně nazývaný The Del nebo Hotel del, má na sedmi podlažích 680 pokojů. V roce 2005 byl komplex rozšířen o dalších 37 samostatných domků či vilek, čímž se počet pokojů navýšil o 205.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Hotel Del Coronado

Mezi významnými hosty, kteří v minulosti využili zdejších služeb, byli například již jmenovaný T. A. Edison, dále Charlie Chaplin, řada amerických prezidentů jako W. H. Taft, F. D. Roosevelt, J. F. Kennedy, Richard Nixon, G. W. Bush, B. Clinton, Barack Obama a řada dalších.

Foto: Michal Kužel America Tours

Hotel Del Coronado

Od roku 1977 je tento unikát v registru amerických národních historických památek.

Hotel byl vyhledáván i filmaři. Mohli jste ho vidět např. ve filmech Někdo to rád horké či V roli kaskadéra. Některé zdroje uvádí, že hotel byl také inspirací pro pohádkové Smaragdové město v příběhu Čaroděj ze země Oz (jiné zdroje uvádí, že to bylo Chicago).

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Který film se vám nejvíce líbí?
Někdo to rád horké
88,5 %
V roli kaskadéra
4,5 %
Čaroděj ze země Oz
7 %
Celkem hlasovalo 156 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám