Hlavní obsah

Peru - země záhad

Peru se počítá k několika kolébkám civilizace spolu s Mexikem, Mezopotámií, Indií a Čínou. Během paleolitu (zhruba 6000 let před naším letopočtem) se tam začaly rozvíjet vesnice lovců – sběračů, jak o tom svědčí pozůstatky, které byly nalezeny v Huanacu.

Foto: Michal Kužel America Tours

Ballestas Islas

Článek

Již z období 2500 let před naším letopočtem nacházíme zemědělské usedlosti, kde místní lidé pěstovali brambory, bavlnu, kukuřici a manioky. V pozdější době došlo k rozvoji ekonomiky a náboženství. Počátkem našeho letopočtu stavěli Peruánci některé ze svých skvostů – hrobky v Sillustani, Královské hrobky v Sipan a pyramidy v Túcume. Obrazce na planině Nasca jsou rovněž datovány do tohoto období.

V následujícím období se zde vystřídalo mnoho kultur jako Wari, Chimú apod. Každá po sobě zanechala mnoho pozoruhodných staveb. Nejsilnější z kultur - Inkové - vytvořila největší říši v překolumbovské historii.

Foto: Michal Kužel America Tours

Peru

V prosinci 1532 skupina španělských dobyvatelů vedených Franciscem Pizzarem zabila inckého císaře Atahualpu a o několik let později vyhlásilo Španělsko tuto zemi za svou kolonii. Svou nezávislost vyhlásilo Peru v roce 1821, přesto bylo ještě mnoho let zmítáno nejrůznějšími boji.

Dnes je Peru považováno za velice atraktivní turistickou destinaci. Neustále zde probíhají nové a nové archeologické výzkumy, a tak můžeme obdivovat další a další důkazy o skvělých předkolumbovských kulturách.

Foto: Alena Knotková America Tours

Lima

Lima

Hlavní město a vstupní brána do Peru. Perla španělských kolonií, po 300 let byla Lima nejbohatším městem v Americe. Její historické centrum bylo v roce 1991 vyhlášeno UNESCO jako Světové dědictví. Kromě nádherných kostelů zde najdete i několik fascinujících muzeí dokumentujících historii Peru.

Foto: Petr Kubíček

Cusco

Cusco

Městečko uprostřed And. Málokteré místo se může pyšnit takovou historií jako právě toto. Většina turistů zná Cusco jako výchozí bod pro cestu k Machu Picchu. Město je však plné i „vlastních“ památek a pamětihodností.

Pevnost nad městem Sacsayhuaman (Dům slunce) je každoročně v červnu místem Festivalu slunce. K dalším zajímavostem patří Qenko (Labyrint), postavený kolem roku 1500 našeho letopočtu nebo Pukapukara či Tambomachay. Nedaleko od města najdeme Sacred Valley a v něm pevnost Ollantaytambo.

Foto: Petr Kubíček

Sacsayhuaman

Machu Picchu

Tajemná pevnost Inků. Jméno má z jazyka Quechua – Stará Hora. Ve výšce 2400 metrů nad mořem se nachází malé městečko. Historik a profesor z Univerzity v Yale Hiram Bingham ho objevil v roce 1911, přesto je stále opředeno záhadami.

Proč ho Inkové vystavěli právě zde? Co doopravdy pro ně znamenalo?  Jak bylo možné dopravit těžké kameny na vrchol hory, jak je bylo možné tak perfektně opracovat?  Proč Inkové pevnost opustili?  Většinu otázek asi v nejbližší době nezodpovíme, místo na každého dýchne svou mystikou.

Foto: Petr Kubíček

Machu Picchu

Puno a Titicaca

Město Puno leží poblíž jezera Titicaca. To je jedním z nejvýše položených jezer na světě. Většina návštěvníků zvolí některou z plaveb po jezeře. Možné je zde navštívit plovoucí ostrovy Uros, ostrov Taquille nebo Sluneční ostrov, kde můžete navštívit muzeum Inků či absolvovat šamanský obřad.

Foto: Alena Knotková America Tours

Ostrov Slunce na jezeře Titicaca

Iquitos a Amazonka

Iquitos je největší město v peruánské Amazonii. Odplouvají odtud každý den lodě do lodgí na řece Amazonce. Zde můžete prožít několik dní v těsné blízkosti neporušené přírody. Ideální místo pro pozorování fauny a flory.

Foto: Petr Kubíček

Nasca

Ica a Nasca

Oblast nabízející velké množství turistických zajímavostí. Národní rezervace Paracas ukazuje pobřežní ekosystém na rozloze téměř 330 hektarů. Ostrovy Ballestas jsou hojně navštěvovány jako unikátní místo výskytu velkého množství ptáků a lachtanů.

Foto: Michal Kužel America Tours

Peru

Trujillo

Město na severozápadě Peru. Založeno bylo již v roce 1534 Diegem de Almagro pod jménem „Villa Trujillo“ na památku místa narození Francisca Pizarra. V jeho okolí najdete takové památky jako architektonický komplex Chan Chan a Chrám Slunce a Měsíce.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Ženy v Peru

Chiclayo

Na pouštním písku uprostřed údolí vystavěly dávné civilizace své posvátné pyramidy. Objeveny však byly teprve koncem minulého století. Za návštěvu rozhodně stojí Královské hrobky – Sipán nebo Túcume.

Autor : Alena Knotková America Tours

Anketa

Zajímají Vás záhady jako obrazce na planině Nasca?
ano
97,3 %
ne
2,7 %
Celkem hlasovalo 716 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám