Hlavní obsah

Nechte se okouzlit atmosférou Čínské čtvrti v San Francisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě každý, kdo byl v San Francisku, potvrdí, že to je město nádherné a velice zajímavé. Přispívá k tomu určitě i Čínská čtvrť, která se řadí k nejpestřejší a nejrušnější části tohoto města.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Čínská čtvrť

Článek

Historie Čínské čtvrti se začala psát v 50. letech 19. století, kdy se v okolí Portsmouth Square usadili Číňané. Bylo to ale také místo opiových doupat a vykřičených domů. Dnes panuje ve čtvrti čilý obchodní ruch, ulice jsou přeplněné davy spěchajících drobných lidiček a mezi nimi kličkujících turistů.

Foto: Jakub Fučík

Čínská čtvrť San Farancisco

Vzduch je prosycený vůní z kuchyní a hojně uslyšíte vykřikování prodejců a trhovců lákajících vás na své zaručeně nejlepší produkty. Místní lidé nakupují zejména na ulici Stockton. Tam je soustředěna většina obchůdků s ovocem, zeleninou, masem, rybami, kořínky a žraločími ploutvemi, oříšky, čajem, zkrátka vše, na co váš mlsný jazýček dostane chuť.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Čínská čtvrť - obchůdek

Rozhodně stojí za to zajít do některé z originálních restaurací a poobědvat či povečeřet s místními. Zážitek je to vskutku nezapomenutelný.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Čínská čtvrť - obchůdek

Náměstí Portsmouth Square je i místem aktivního odpočinku, kde místní hrají deskovou hru go nebo karty, cvičí tai chi, zpívají, mezi nimi se honí děti a poletují holubi.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Čínská čtvrť - plán

Vstupní bránou do čínského světa je Chinatown Gateway. Ke slavnostnímu otevření došlo v roce 1970. Podle vzoru obřadních bran v čínských tradičních vesnicích ji navrhl architekt Clayton Lee. Bránu tvoří tři oblouky, které jsou kryté šikmými zelenými stříškami. Vstup do ní střeží dvě kamenné lvice, jež mezi tlapami drží svá mláďata, která kojí.

Foto: Michal Kužel

Chinatown Gateway

Hlavní tepnou čtvrti je Grant Avenue. Najdeme zde obchody se starožitnostmi, vyšívaným hedvábím, drahými kameny a suvenýry. Většina domů na této ulici pochází z doby po zemětřesení v roce 1906 a postavené jsou v orientálním renesančním stylu.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Čínská čtvrť

Zájmu turistů se těší také první katedrála postavená v Kalifornii – Old St Mary´s Cathedral.  Základní kámen byl položen v červenci roku 1853. Základy tvoří žula dopravená z Číny. Cihly byly vyrobené v Nové Anglii. Již při vánoční půlnoční mši v roce 1854 byla katedrála slavnostně otevřena. A že je stavba skutečně důkladně postavena, dosvědčuje fakt, že při ničivém zemětřesení v roce 1906, kdy většina města byla zničena, katedrála zůstala nedotčena. Následný zuřivý požár zasáhl i Čínskou čtvrť, přičemž po usednutí kouře bylo s úlevou zjištěno, že svatostánek odolal i tomuto živlu. Interiér s vitrážovými okny byl dokončen v roce 1909.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Jak se stravujete při pobytu v cizí zemi ?
Určitě preferuji místní stravu
80,5 %
Raději jím osvědčená jídla
16,3 %
Je-li možnost, spíše spoléhám na vlastní zdroje
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 221 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám