Hlavní obsah

Bolívie - za přírodními krásami a historickým bohatstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním městem Bolívie je Sucre. V minulosti bylo nazýváno „Paříží Ameriky“. Přitahovalo vlastníky okolních dolů, mnohé umělce a architekty. Přestože dnes již Sucre není tak bohaté a mocné, jako bývalo kdysi, je zde zachováno nesmírné dědictví koloniální doby.

Foto: Petr Kubíček

Malý občan Bolívie

Článek

Sucre má přezdívku „Bílé město“, protože mnoho koloniálních budov je každý rok pravidelně natíráno bílou barvou. Je považováno za jedno z nejpříjemnějších měst k životu v Jižní Americe. V roce 1992 bylo zařazeno mezi památky světového dědictví UNESCO díky zachovaným koloniálním stavbám.

Sucre je zároveň velmi živým kulturním a univerzitním městem. Na dvou univerzitách tu studuje okolo 30 000 studentů. Navštívit tu můžete také celou řadu muzeí.

Foto: Petr Kubíček

Planina Altiplano

Největším, nejbohatším a nejrychleji rozvíjejícím se městem v Bolívii je Santa Cruz (1 616 063 obyvatel). Na jedné straně tu najdete mnoho koloniálních staveb, na druhé tu vyrostla řada nových rezidenčních a obchodních budov, zastoupení zde mají též velké americké korporace.

Foto: Petr Kubíček

Planina Altiplano

Ze Santa Cruz můžete podniknout zajímavou cestu do historie. V okolí je sedm menších měst (San Javier, Concepción, San Ignacio, Santa Ana, San Miguel, San Rafael a San José), kde najdete krásné historické kostely z období let 1690 – 1760. Mnohé z nich prošly rekonstrukcí. Osady i stavby jsou spojené s jezuitskými misionáři, kteří v této oblasti působili.  K nejhezčím a nejvíce navštěvovaným patří kostely v San Javier a Concepción.

Foto: Petr Kubíček

Tiwanaku

Tiwanaku - leží na jižních březích jezera Titicaca v nadmořské výšce 3 850 metrů. Ocitnete se mezi ruinami rozlehlého starobylého města, které bývalo centrem vyspělé ajmarské říše. Typické jsou zde monumentální kamenné stavby a sochy.

Budovy jsou zdobeny ornamenty s motivy kondora, hada a pumy.  Nejznámější stavbou je Brána slunce vysoká asi tři metry a vytesaná z jednoho kusu kamene. V její horní části je vytesána postava s neúměrně velkou hlavou podobající se slunci a představující hlavního boha Tiwanaků – Con Ticci Virakoču.

Během jarní a podzimní rovnodennosti slunce ozařuje skrz bránu postavu. Archeologové věří, že brána sloužila k uctívání slunce a byla používána jako kalendář. Díky velkému historickému významu je Tiwanaku zařazeno mezi památky světového dědictví UNESCO.

Foto: Petr Kubíček

Tiwanaku

Na západě při hranicích s Peru najdeme nejvýše položené splavné jezero na světě – Titicaca. Jeho rozloha je 8 288 km² a nadmořská výška 3 812 m. Uprostřed jezera je hloubka do 180 m, na peruánsko-bolívijských hranicích to může být dokonce až 280 metrů. Jezero je považované za posvátné a mystické místo v celé Jižní Americe i díky ruinám již zmiňovaného Tiwanaku.

Foto: Alena Knotková America Tours

Jezero Titicaca

Na březích jezera Titicaca leží kouzelné městečko Copacabana s přibližně 6 000 obyvateli. Nejvýznamnější stavbou je bazilika Our Lady of Copacabana z počátku 16. století se slavnou sochou černé madony.  Místní věří, že socha splní přání a dá požehnání, ochrání zdraví dětí, zajistí bezpečné cestování a podobně. Součástí katedrály je také muzeum. Copacabana je výchozím místem, odkud lze podniknout lodní výlety a prozkoumat okolní ostrovy s posvátnými ruinami starých Inků.

Na plážích Copacabany lze příjemně relaxovat nebo si půjčit loď či kanoi a projet se po jezeře, v místní restauraci pak ochutnat dobrého pstruha a zapít vychlazeným pivem či kvalitním vínem.

Foto: Alena Knotková America Tours

Copacabana

Doporučujeme absolvovat plavbu katamaránem po jezeře Titicaca na Sluneční ostrov (Sun Island) – podle některých historiků označovaný za kolébku říše Inků. Při plavbě se vám naskytnou úžasné pohledy na panoráma zasněžených And.

Po vylodění lze navštívit jedinečné muzeum Inků Inti Wata Cultural Complex včetně Ekako Underground Museum, loďařské centrum nebo se při troše štěstí stanete  svědky šamanského obřadu.

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Ulice Copacabany

Salar of Uyuni – největší solnou pláň na světě s rozlohou 10 582 km² najdete na jihozápadě Bolívie pod hřebenem And v nadmořské výšce 3 656 metrů. Pláň je kryta několika metry slané krusty. Jedná se o vyhledávané turistické místo, kde najdete dokonce hotel ze soli. Předpokládá se, že oblast byla zhruba před 25 000 lety obřím jezerem Lake Minchin, které nakonec vyschlo a vytvořila se nevídaná solná poušť.

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Děti na plovoucích ostrovech

Potosí – s nadmořskou výškou přes 4 000 metrů se řadí k nejvyšším městům na světě. Proslavilo se zejména těžbou stříbra, během 17. a 18. století se tu těžila až polovina světové produkce. I v současné době těžba stříbra pokračuje. Práce v tamních podmínkách je ale velmi náročná, nebezpečná a představuje nemalá zdravotní rizika.

Foto: Jan Pavešic

Bolívie

Ve městě Cochabamba stojí nejvyšší socha Krista na světě. Je dokonce ještě větší o pár metrů než světoznámá socha v Riu. Sochu nelze přehlédnout, neboť se vypíná na vrchu kopce San Pedro ve výšce 265 metrů nad městem.  Je vysoká 33 metrů, tedy symbolicky jeden metr za každý rok Kristova života. Připočteme-li základnu, na které socha stojí, dojdeme k výšce 42 metrů.

V neděli se tu konají ranní venkovní mše. Vnitřkem sochy můžete vystoupat až na vyhlídku, odkud se vám otevře kouzelný pohled na okolí. Komu se nechce na vrchol kopce stoupat pěšky, lze využít i lanovku, která vás za pět minut vyveze pohodlně nahoru.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Pohybovali jste se někdy v nadmořských výškách kolem 4000 m a výš?
ano, bez problémů
22,2 %
ano, ale měl / a jsem s tím problémy
5,9 %
ne
71,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 270 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám