Hlavní obsah

Hollywood - místo plné hvězd

Hollywood najdeme severozápadně od downtown Los Angeles. Dnes by již asi málokdo věřil, že tu byla ještě kolem roku 1900 jen skromná odlehlá komunita s jednou malou poštou, hotelem a dvěma obchody. Město Los Angeles bylo odtud vzdáleno 16 km, za vinicemi, obilnými poli a citrusovými háji. První hollywoodské studio vzniklo již v roce 1911.

Foto: Michal Kužel America Tours

Hollywood

Článek

Společnost Centaur Co. z New Jersey zde měla zájem točit westernové filmy a tak si pronajala  budovu na Sunset Boulevard, kterou přeměnila ve filmové studio Nestor. Prvním filmem, který zde byl natočen, byl The Squaw Man (1914), režírovaný Cecilem B.DeMillem a Oscarem Apfelem. Další filmové společnosti se začaly hrnout brzy poté – Paramount, Warner Bros., RKO, Columbia. Z ospalého předměstí se rázem stala světová filmová velmoc jménem Hollywood.

Foto: Jakub Fučík

Hollywood downtown

Každému se při vyslovení HOLLYWOOD vybaví velký bílý nápis - devět písmen kdesi vysoko nad městem. Tyto záběry z televize přece všichni známe!  Slavný „Hollywood Sign“, jak se mu říká, uvidíte na jižních svazích Hollywood Hills, severovýchodně od samotné čtvrti Hollywood. 14 m vysoká bílá ocelová písmena byla na kopce umístěna původně  jako reklamní poutač v roce 1923 při kampani na novou výstavbu Whitley Hights.

Tehdejší slogan však zněl HOLLYWOODLAND a osvětlený 4 000 žárovkami měl být po roce a půl odstraněn. Avšak po odstartování hollywoodské filmové éry se stal světově známým symbolem a dnes patří k nejfotografovanějších místům LA.

Foto: Jakub Fučík

Hollywood Boulevard

Tepnou Hollywood je bezesporu slavný Hollywood Boulevard lemovaný ještě slavnějším chodníkem slávy hvězd filmového a hudebního světa Hollywood Walk of Fame. Když si uděláte čas a všechny hvězdy se jmény známých osobností spočítáte, dojdete k číslu přes 2 000 pěticípých hvězd. Tu první zde položili 8. února 1960 pro herečku Joanne Woodwardovou. Hvězdu zde nemají pouze žijící osoby, ale také fiktivní postavy (jako Mickey Mouse apod.). Chodník spravuje společnost Hollywood Historic Trust a podmínky, které jsou třeba k získání hvězdy, jsou souhlas k uspořádání ceremoniálu a zaplacení poplatku 25 000 USD k tomuto ceremoniálu.

Foto: Jakub Fučík

Hvězda - Keanu Reeves

A to nejdůležitější, co nesmíme při návštěvě Hollywoodu minout:

Mann´s Chinese Theater neboli Mannovo čínské divadlo. Jedna z nejpozoruhodnějších ikonických památek Hollywoodu a místo konání největších filmových premiér. Tuto svérázně architektonicky řešenou budovu, vystavěnou ve stylu čínských pagod a chrámů s výjevy draků a lvů, založil v roce 1927 Sid Grauman. Jemu se také zrodila v hlavě myšlenka, aby hvězdy filmového plátna po návštěvě svých galapremiér v jeho exotickém divadle zvěčňovali své otisky rukou a nohou do měkkého cementu před divadlem..

Foto: Jakub Fučík

Chinese Theather

Hollywood Roosevelt Hotel, který byl otevřen v roce 1927 a mezi nejvýznamnější hosty, kteří tu pobývali, patřili Marilyn Monroe, Ernest Hemingway nebo Clark Gable. 16. května 1929 se zde v sále Blossom Room uskutečnilo historicky první slavnostní předávání Oskarů.

Foto: Michal Kužel America Tours

Otisky - Silvester Stallone

Hollywood and Highland nákupní a zábavní komplex otevřený v roce 2001. Odtud je se lze pokochat jedním z nejkrásnějších výhledů na Hollywood Sign. Především však toto centrum nabízí multiplex Dolby Theater ( dříve Kodak Theater), kam se od roku 2002 přemístily ceremoniály předávání filmových Oskarů.

Foto: Jakub Fučík

El Capitan

El Capitan Theater původně postaveno v roce 1926 jako umělecké divadlo, později se však proměnilo na kino. Dnes tato velmi pěkná art deco budova slouží k  uvádění premiér animovaných příběhů z dílny společnosti Walta Disneye.

Foto: Jakub Fučík

Otisky - Nicolas Cage

Capitol Records Tower ( věž Capitol Records) je sídlem několika nahrávacích studií a díky své jedinečné architektuře patří k nepřehlédnutelným bodům Hollywoodu. Třináctipatrová stavba se stala první okrouhlou kancelářskou budovou na světě. Její široké zahnuté okenní markýzy v každém z pater a vysoký bodec na vrcholu dodávají budově vzhled štosu vinylových desek na otočném stojanu.

Foto: Michal Kužel America Tours

Směr Hollywood

Hollywood Bowl. Již od roku 1922 je tento přírodní amfiteátr sídlem losangelské filharmonie přes letní období. Pódium ve tvaru lastury navrhl Lloyd Wright. Amfiteátr pojme až 18 000 sedících diváků a v okolí se nachází třináct piknikových zón. Přes sezonu se zde pořádají koncerty jazzové, lidové, populární nebo i country hudby. V letech 1964 a 1965 zde koncertovali i slavní The Beatles, což vedlo v roce 1977 k vydání jejich live alba The Beatles at the Hollywood Bowl („Bowl“ znamená „mísa“, jejíž tvar připomíná vyklenutá stráň, do níž je amfiteátr usazen).

Autor : PaJa America Tours

Anketa

Chtěli byste vidět všech více než 2000 hvězd
ano
64,7 %
ne
35,3 %
Celkem hlasovalo 207 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám