Hlavní obsah

Není airbus jako airbus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před uvedením nového obřího Airbusu 380 se hovořilo o revoluci v pohodlí osobní letecké dopravy. Dnes už je zřejmé, že revoluce se skutečně nekoná. Nové airbusy postupně nahrazují Boeingy 747 a celkovým počtem sedadel se liší, ale ne tolik jak se dříve čekalo. V turistické třídě nějakou změnu registrujete, ale určitě ne revoluční.

Foto: Air France

Airbus A380 Air France

Článek

Proto jsem si vybral k porovnání dva obří airbusy tak, jak jsem je zažil na mezikontinentálních letech do USA. Jedná se o letecké společnosti Air France a Lufthansu. Obě tyto společnosti se pustily do nahrazování starších letadel těmito „superjumby.“ Air France jich má osm a Lufthansa deset. S první společností jsem letos několikrát letěl do Los Angeles, s druhou do Miami. Obě tratě jsou tedy délkou srovnatelné.

Foto: Jan Kužel America Tours

Airbus A380 Lufthansa

Pokud budu porovnávat cestování v turistické třídě, tak musím konstatovat, že vzdálenost sedadel i celkové pohodlí je zhruba stejné. Výhodou Air France je, že má část turistické třídy i v horním patře. Tam je nižší počet sedadel vedle sebe, a tak můžete sedět u okna i když letíte ve dvojici. Ve spodním patře je konfigurace sedadel turistické třídy vždy 3 -4 -3. V letadlech Lufthansy je vrchní patro určené pouze třídě business. U obou společností však platí, že je letadlo rozděleno na relativně malé sekce, mezi kterými se nedá procházet. To působí velmi špatně až klaustrofobicky.

Foto: Air France

Vnitřní prostory

Kvalita audia a televize je stejná. Rozdíl je pouze v umístění ovladače. Tady mi připadá lepší umístění ovládání televize na opěradle sedadla před vámi u Air France oproti opěrce pravé ruky u Lufthansy. Několikrát během cesty se může stát, že něco neúmyslně přepnete, pokud se opřete. Proto tento detail považuji za důležitý.

Foto: Air France

Televize v letadle Air France

Hlavní jídlo je srovnatelné, ale v celkovém dojmu z gastronomie jednoznačně vítězí Air France. Lufthansa nabízí pouze rozlévané víno podivné chuti. Air France servíruje víno v malých lahvičkách a je dobré. U Air France si můžete mezi servírovanými jídly vzít na občerstvovacích stanicích na chodbičkách různé druhy nealko nápojů, drobné zákusky, zmrzlinu atd… Lufthansa něco takového vůbec nenabízí.

Pokud bych posuzoval služby na palubě, tak u mě vítězí nový A 380 v barvách Air France.

Foto: Air France

Airbus A380

Pokud letíte s Lufthansou, tak do A 380 nastupujete ve Frankfurtu. Přestup je pohodlný, projdete pouze pasovou kontrolu. Oproti tomu přestup na zastaralém a chaotickém letišti v Paříži je vždy nepříjemným zážitkem. Navíc tam musíte znovu projít bezpečnostním rámem, kde jsou fronty. Situaci tam ještě komplikují agenti, kteří posuzují v ruce váhu vašeho palubního zavazadla. Pokud se jim nezdá, pošlou vás pošlou do ještě delší fronty na oficiální převážení.

Foto: Jan Kužel America Tours

Lufthansa

Tady jednoznačně vítězí Frankfurt.

Autor : Jan Kužel America Tours

Anketa

Chtěli byste raději letět do Los Angeles nebo do Miami ?
Los Angeles
54,9 %
Miami
45,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 716 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám