Hlavní obsah

Bolívie - za jedinečnou přírodou a tajemstvím starých Inků

Bolívie je vnitrozemský stát, leží ve střední části Jižní Ameriky a hranice sdílí s Peru, Brazílií, Paraguayí, Argentinou a Chile. Patří k nejchudším a nejméně rozvinutým zemím Jižní Ameriky.

Foto: Alena Knotková America Tours

Žena z Bolívie

Článek

Území Bolívie je správně rozděleno na devět částí – Pando, Beni, La Paz, Santa Cruz, Cochabamba, Oruro, Potosí, Tarija a Chuquisaca.

Altiplano je ohraničeno vysokými horskými hřbety. Na západě to je Západní Kordillera, na východě Centrální Kordillera a Kordillera Oriental. Andy směrem k severu a severovýchodu sestupují do Amazonské nížiny. Oblast andského předhůří se nazývá Yungas.  Nejvyšší horou Bolívie je Nevado Sajama s výškou 6 542 metrů.

Foto: Petr Kubíček

La Paz

Nížina na východě má vlhké tropické podnebí, které se dost liší od mírného, suššího a podstatně chladnějšího podnebí náhorní plošiny Altiplana.

Stát nese jméno po Simónu Bolívarovi, který stál v čele osvobozovacích bojů proti Španělům v několika zemích Jižní Ameriky a následně se stal prvním prezidentem Bolívie. Úřad prezidenta zastával však krátce, jeho následovníkem byl generál Antonio de Sucre.

Foto: Petr Kubíček

Titikaka

Území dnešní Bolívie bylo ve 30. letech 16. století dobyto Španěly. V srpnu 1825 dosáhl bolívijský lid politické samostatnosti a vyhlásil republiku. Oficiálním hlavním městem je Sucre, ale obchodním a politickým centrem je La Paz.

Foto: Vladimír Kužel America Tours

Jezero Titikaka

Hlavním jazykem je španělština, ale běžné jsou i jiné jazyky, jako aymarština, guaranština či kečuánština. Vedle toho se mluví ještě dalšími 34 jazyky.

Bolívie se stala domovem pro mnoho Mesticů, Evropanů, Asiatů a Afričanů. Velký počet různých kultur uvnitř Bolívie přispěl k bohaté rozmanitosti v oblasti umění, literatury, hudby, kuchyně.

K hlavním odvětvím patří zemědělství, lesnictví, rybolov, hornictví, textilní a oděvní průmysl, zpracování kovů a ropných produktů. Bolívie má velké nerostné bohatství. Historie státu je úzce spjatá s rozsáhlými nalezišti stříbra a cínu. Z dalších surovin se tu těží lithium, zinek, antimon, wolfram, ropa, zemní plyn a olovo.

Foto: Alena Knotková America Tours

Copacabana

Bolívie získala celosvětovou pozornost za ojedinělý zákon Law of the Rights of Mother Earth (Zákon práv matky Země) uznávající stejná práva přírodě jako lidem.

Vzhledem k tomu, že Bolívie bývala dříve součástí Peru, najdeme zde cenné archeologické pozůstatky z doby Inků, ale jsou tu i stopy předincké kultury a indiánské kultury Tiwanako.

Foto: Petr Kubíček

Tiwanako

Bolívie láká své návštěvníky především svou přírodou i Andami, jejichž vrcholky dosahují výšky až 6 000 metrů.

Amazonský prales se vyznačuje rozmanitou faunou. Nalezneme zde medvědy, jaguáry, lamy, alpaky, tapíry, želvy, krokodýly a vládce nad Andami - kondory.

Foto: Petr Kubíček

Ženy v La Pazu

Při návštěvě Bolívie vás jistě zaujmou domorodé ženy oblečené do pestrobarevných krojů. Ten může obsahovat několik spodniček a sukní postupně na sobě vrstvených. Tím dostávají ženy „kulatý“ vzhled. Halenky, často krajkové, překrývají bolerka, přes která se nosí šátky, jeden kolem ramen a další, který slouží k nošení dítěte nebo věcí. Hlavu zdobí typická zaoblená buřinka.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Chtěli byste, aby se ženy vrátily do doby, kdy se nosilo i u nás několik spodniček?
ano
19,6 %
ne
13,9 %
v žádném případě
66,5 %
Celkem hlasovalo 459 čtenářů.

Fakta o Bolívii:

Hlavní město: Sucre - 225 000 obyvatel

Hlavní město: Sucre - 225 000 obyvatel Počet obyvatel: 10 907 778

Hlavní město: Sucre - 225 000 obyvatel Počet obyvatel: 10 907 778 Rozloha: 1 098 581 km²

Hlavní město: Sucre - 225 000 obyvatel Počet obyvatel: 10 907 778 Rozloha: 1 098 581 km² Při pobytu do 90 dnů není třeba vízum

Související témata:

Výběr článků

Načítám