Hlavní obsah

Whitehorse - město za 60. rovnoběžkou ovlivněné zlatou horečkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním městem kanadského teritoria Yukon je Whitehorse. Je položen v jižní části Yukonu na Alaska Highway, přesněji na jejím 1425. kilometru. Na území velkém 416 km² žije cca 23 300 obyvatel.

Foto: Yukoninfo.com

Whitehorse

Článek

Město bylo pojmenováno podle peřejí Bílého koně blízko Miles Canyon, jejichž zpěněná bílá voda připomínala hřívu bílého koně. Tyto peřeje však již dnes neuvidíme, zmizely totiž pod jezerem Schwatka Lake, které vzniklo v souvislosti s výstavbou hydroelektrické přehrady v roce 1958. Zajímavostí je, že po dokončení a zprovoznění přehrady byl pro lososy vyroben speciální „žebřík“, po kterém se mohou dostat dál za přehradu, která jim stojí v cestě v jejich každoročním putování zpět domů, kde se narodili.

Foto: Yukoninfo.com

S.S.Klondike

Město je orámováno třemi pohořími: na východě se zvedají Grey Mountain, na severozápadě Haeckel Hill a na jihu Golden Horn Mountain.

Podnebí je subarktické s dlouhými dny v létě, slunce svítí až 20 hodin, světlo je téměř celou noc. Aby se lépe usínalo, hotelová okna jsou většinou opatřena silnými závěsy proti světlu. Zimy jsou zde dlouhé, s minimálním počtem hodin slunečního svitu. Teploty v létě mohou dosahovat až 30 °C, zatímco zima přináší tuhé mrazy s teplotami i pod minus 40 °C a velkým množstvím sněhu.

Foto: Yukoninfo.com

Whitehorse

Centrum tvoří avenue označené číslovkami od jedné do osmi, které se táhnou přibližně severojižním směrem. Kolmé k nim jsou ulice (street) s různými jmény. Main Street dělí město na jižní a severní část.

Ve Whitehorsu najdeme letiště Erik Nielsen Whitehorse International Airport. Bylo přejmenováno 15. prosince 2008 na počest Erika Nielsena - dlouholetého člena parlamentu teritoria Yukon. Silniční síť je dostatečná, i když v době dopravní špičky se nevyhneme zácpám. Veřejná doprava je zajišťována autobusy od pondělí do soboty, kromě pátků končí v 19.00 hodin, o nedělích a svátcích nefunguje.

Foto: Archiv

Whitehorse

Především turisté rádi jezdí speciální historickou tramvají, jejíž trasa vede podél pobřeží Yukon River. Začíná u Rotary Peace Park, který leží na jižním konci města a končí na severním okraji u Spook Creek Station. Kapacita tramvaje je 25 osob.

Ve městě se nachází zajímavé informační centrum na 2. Avenue a Henson Street, kde lze zhlédnout i různé filmy o Yukonu. Navíc zde mají spousty zajímavých brožurek a mapek, vesměs zdarma.

Při procházce městem je zajímavé všímat si nástěnných maleb na mnoha budovách. Některé z nich se vztahují k minulosti, jiné jsou modernější.

Foto: Yukoninfo.com

Hougen Centre

Na začátku 2. avenue při příjezdu z jihu se můžete zajít podívat na jeden z kolesových parníků, které brázdily vody Yukonu do začátku 50. let. Parník nese jméno SS Klondike (SS je zkratka pro steam ship neboli parník).

S historií Yukonu se seznámíte v muzeu McBride. Hned u letiště na Alaska Highway stojí určitě za návštěvu muzeum Beringia, které ukazuje život v době ledové, kdy některé části vnitrozemí zůstaly bez ledu, čímž se na nich dařilo  spoustě zajímavých zvířat.

Roku 1896 bylo na Klondiku objeveno zlato a Yukon se změnil podstatným způsobem. Dějiny města jsou tak hlavně dějinami zlaté horečky a toho, co s ní souviselo.

Foto: Yukoninfo.com

Dog Sled Parking

Miles Canyon, jen pár km od centra dnešního města, byl svědkem obrovských tragédií v době zlaté horečky na Klondiku. Kanadská policie tu dohlížela na dodržování pořádku, vybírala celní poplatky a hlavně hlídala to, aby každý měl zákonem stanovený proviant na jeden rok, což představovalo náklad o hmotnosti jedné tuny.

Náklad mimo jiné zahrnoval např. 1 pár vysokých bot, 1 mokasíny, 8 párů silných ponožek, ostatní oblečení včetně silných svetrů a rukavic, dále co se týče jídla např. 45 kg fazolí, 70 kg slaniny, 180 kg mouky, 18 kg ovesných vloček, 5 kg rýže, 10 kg soli, 2 kg sušené cibule, 9 kg sušených brambor, 12 kg cukru, 9 kg kávy, 30 kg sušeného ovoce, 25 plechovek kondenzovaného mléka, z dalších věcí třeba 9 kg svíček, 3 kg mýdla na praní a podobně. To vše bylo potřeba přes sedlo dostat, vynosit na zádech.

Několik lidí se tu utopilo a s nimi i jejich kompletní vybavení.

Foto: Archiv

Whitehorse

Sportovní duch

Blízkost divočiny a přilehlých hor umožňuje obyvatelům a návštěvníkům velmi aktivní životní styl. Okolí nabízí rozsáhlou síť stezek, včetně úseků Trans Canada Trail, celkem cca 850 km. Yukon River využívají vyznavači vodních sportů k jízdě na kajaku či kanoi. Ve městě je několik udržovaných sportovních areálů včetně golfových hřišť.

Ve městě Whitehorse se odehrálo několik významných sportovních akcí, např. v roce 2007 se tu konaly Kanadské zimní hry, pro které byly zbudovány sportovní komplexy za 45 miliónů kanadských dolarů. Jednalo se o první Kanadské hry takového rozsahu pořádané za 60. rovnoběžkou. Whitehorse hostilo též šestkrát Arktické zimní hry.

Každoročně v únoru se koná závod psích spřežení „Yukon Quest 1000-mile International Sled Dog Race”. Trasa vede z Fairbanks na Aljašce do Whitehorsu. Vzhledem ke krutým zimním podmínkám, obtížné trati a přísným pravidlům je tento závod považován za nejobtížnější soutěž psích spřežení na světě. Trasa i délka závodu je závislá na stavu řeky Yukon River, sněhových podmínkách a jiných faktorech. V roce 2003 měřila 1482 km, v roce 1998 to bylo ještě o 142 km více.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Chtěli byste žít v době zlaté horečky?
ano
40,3 %
ne
59,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 295 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám