Hlavní obsah

New Orleans - město jazzu a bourbonu

New Orleans je město, kde nikdo nespěchá, vždyť zdejší neoficiální motto zní: „Let the good times roll“ (volně přeloženo: „Nalož se do pohody“).

Foto: NewOrleansOnline.com

Bourbon Street New Orleans

Článek

Město se nachází na jihu státu Louisiana, asi 170 km severně od Mexického zálivu, v oblasti delty řeky Mississippi, jež městem protéká od západu k východu. Severní okraj lemuje jezero Pontchar train, druhá největší slaná vodní plocha v USA (první je Great Salt Lake v Utahu).

New Orleans je jako stvořené pro pěší procházky. Terén je velmi nenáročný, což je dáno polohou města na březích majestátné řeky Mississippi. Několikrát týdně po ní připlouvají z jihu od Mexického zálivu velké výletní lodě, které přivážejí tisíce turistů.

Líné ulice města procitnou a tempo života se na pár okamžiků rozpohybuje. Je zde spousta sluníčka, vysoká vlhkost, hojnost vynikajícího jídla s prvky africké, španělské, francouzské, italské a karibské kuchyně, lákavé duhové tropické drinky, ulice plné rytmů živé hudby od jazzu přes dixie, blues, rock až R.

Kolesové parníky pohupující se na vlnách nekonečně široké řeky Mississippi, lákavé obchůdky napěchované nepřeberným množstvím lahviček s pikantními omáčkami, sáčky obsahující barevné kořenící směsi a jiné ingredience, můžeme se setkat i s aligátořími hlavami, zuby a kůžemi, či amulety voodoo.

Foto: NewOrleansOnline.com

New Orleans

Orientace:

„Francouzská čtvrť“  French Qaurter (Vieux Carré) sestává z osmdesáti domovních bloků, soustředěných kolem náměstí Jackson Square, původně nazývaném Place d´Armes. Její hranici vymezují ulice Canal Street, Rampart Street, Esplanade Avenue a břehy řeky Mississippi.

Na náměstí se tradiční symetrická francouzská a španělská koloniální architektura snoubí s chaosem běžného současného života. Náměstí je otevřenou scénou pouličních muzikantů, malířů, artistů a kartářek. Čilému ruchu spanile přihlíží překrásná katedrála St. Louis Cathedral vystavěná v roce 1794 podle návrhů Gilberto Guilemarda

Hned vedle ní nalevo se krčí Cabildo, původně městská radnice a nejvyšší soud, dnes součást Státního muzea Louisiany.

Napravo od katedrály stojí Pesbytére, jež je domovem muzea Mardi Gras. Najdeme tu širokou sbírku maškarních masek a kostýmů, fotografií a dalších artefaktů.

Foto: Michal Kužel America Tours

Bourbon Street

Bourbon Street, která se každý rok v období masopustu stává dějištěm proslulého karnevalu Mardi Gras. Najdeme zde bezpočet vykřičených barů a vynikajících restaurací s kreolskou kuchyní.

Old US Mint (400 Esplanade Ave) byla mezi lety 1838 a 1910 místem ražení mincí. Dnes zde nalezneme muzeum s pěknou expozicí historie neworleanského jazzu.

Pharmacy Museum (514 Chartres St). Od roku 1823 zde první licencovaný farmaceut ve Spojených státech Louis J. Dufilho připravoval léky, opiáty, alkohol a hašiš. Dnes je tu farmaceutické muzeum.

Foto: NewOrleansOnline.com

New Orleans

Historic Voodoo Museum (724 Dumaine St) se zabývá tématikou afroamerické alternativy voodoo. Nalezneme tu spoustu netradičních exponátů v podobě amuletů, prášků, lektvarů a „mojo“.

Celá French Quarter byla prohlášena za národní historický distrikt a zdejší správci zdarma organizují průvodcované prohlídky se zajímavým výkladem. Některé z chráněných domů je pak možné si prohlédnout i vevnitř (mezi nejzajímavější patří Beauregard Keyes House, Gallier House, Hermann Grima House, Faulkner House).

Foto: Archiv

Saint Louis Cathedral

Nedaleko břehů řeky Mississippi se rozkládá French Market, již od dávných předkolumbovských časů místo obchodu. Zdejší farmářský trh na ulici Ursulines Ave nabízí pestrou škálu čerstvého ovoce a zeleniny, pálivých omáček a jiných dochucovadel, copy z hlaviček česneku, cibule a papriček.

Oblíbenou zdejší zastávkou je Café du Monde, známé svou vynikající kávou latté a „beignet“ – tradičním smaženým kynutým pečivem bohatě posypaným práškovým cukrem. Nedaleko odtud se nachází bleší trh, vynikající místo pro nákup suvenýrů.

Příjemná cestička kolem břehů řeky je lemována pěkně udržovanými parčíky a přístavišti, odkud vyrážejí na své vyhlídkové plavby kolesové parníky.

Vydáme-li se po cestě směrem na jih, dojdeme k terminálu velkých výletních lodí. Jeho součástí je velký obchodní komplex Riverwalk s mnoha krámky, restauracemi a kavárničkami.

Foto: NewOrleansOnline.com

New Orleans

Část Tremé přiléhá k západní straně French Quarter. Původně zde byla černošská kreolská čtvrť. Nalezneme zde jednu z nejvyhledávanějších atrakcí New Orleans – hřbitov St Louis Cemetery No 1. Jelikož podloží města je vzhledem ke své poloze v blízkosti řeky a moře značně promáčené, pohřbívala se těla netradičním způsobem, rakve s nebožtíky se ukládaly do nadzemních, mnohdy až monumentálních, hrobek. Hned kousek od vstupní brány na hřbitov nalezneme místo odpočinku královny voodoo Marie Laveau. Její hrob je označen křídou psanými X.

Jestliže jsme těmi šťastnějšími, kteří mají na návštěvu města více než den či dva, určitě bychom neměli váhat a vyrazit na výlet po okolních bavlníkových a třtinových plantážích a jejich překrásných panstvích. Mnohá z nich jsou dnes ceněnými historickými památkami a za malý poplatek nabízejí průvodcované prohlídky (např. Tezcuco Plantation, Houmas House Plantation, Laura Plantation, Nottoway Plantation atd.). Organizované plantážové túry bývají často kombinovány s projížďkou na motorových člunech nebo vznášedlech oblastí louisianských bažin (swamps). Tu se nám naskytne jedinečná příležitost setkat se tváří v tvář se zdejšími nejtypičtějšími obyvateli – aligátory.

Autor : PaJa America Tours

Anketa

Kterému druhu hudby dáváte přednost?
jazzu
32,7 %
country
14,9 %
jinému druhu hudby
52,4 %
Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Fakta o New Orleans:

Rozloha města: 907 km² (467,6 km² pevniny, 439,4 km² vodní plochy)

Počet obyvatel: města: 280 000 / 1 235 000

Související témata:

Výběr článků

Načítám