Hlavní obsah

Falklandské ostrovy - malé ostrůvky s velkým bohatstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Falklandské ostrovy tvoří kolekce více než 740 ostrůvků rozličných velikostí. Dva hlavní ostrovy Východní a Západní tvoří jejich největší část.

Foto: Falkland Islands Holidays

King Penguins

Článek

Není mnoho způsobů, jak tyto zajímavé ostrovy navštívit. Nejrychlejší cesta vede letadlem ze Santiaga de Chile přes Punta Arenas. Tato linka létá jednou týdně v sobotu.

Možné je rovněž využít druhou leteckou linku ze Santiaga přes Rio Gallegos (ta je ale provozována pouze jednou měsíčně).

Falklandy jsou ale velmi populární destinace pro výletní lodi. Více než 37 lodních společností nabízí nějakou plavbu, která navštěvuje tyto ostrovy. Většinou se kotví v hlavním městě Stanley. Z něj se návštěvníci vydávají na výlety.

Foto: Falkland Islands Holidays

Government House ( Stanley )

Podnebí zde je podobné jako v Londýně. V průměru je léto chladnější (maxima kolem 15°C), ale zima je teplejší (kolem 5° C). Léto je zde nádherné. Délka dne je podobná jako na jižním pobřeží Anglie.

Foto: Archiv

Gypsy Cove Beach

Falklandské ostrovy se chlubí svou kuchyní a tvrdí, že jejich zpracování mořských živočichů je nejlepší na světě. Podle sezóny můžete ochutnat kalamáry, mušle, ústřice nebo pstruha. Můžete si zde dát ale i místní jehněčí a hovězí, případně speciální husí paštičku. Místní voda je tak čistá, že jí bez obav můžete běžně pít.

Foto: Archiv

Sand Bay Wind Turbine

Bleaker Island

Ostrov ležící přibližně 30 minut letadlem od hlavního města Stanley. Jde o velmi vyhledávané místo s moderním ubytováním, které přesto dává pocit soukromí a sepnutí s přírodou. Nejznámější je zde velká kolonie Rockhopperových tučňáků, která se nachází v docházkové vzdálenosti. Dlouhé písčité pláže a otevřená příroda nabízí možnost vyjížďky na koni a pozorování místní fauny i flóry jako například endemické rostliny Lady´s Slipper.

Foto: Archiv

Welcome to Stanley

Darwin a Goose Green

Místa známá především z nedávné historie – z doby argentinsko–britské války o toto území. Najdeme zde i oddělené hřbitovy pro argentinské i britské hrdiny.

Darwin je druhé největší sídlo na ostrovech, bylo založeno v roce 1859 a dostalo jméno podle Charlese Darwina, který ostrovy navštívil při jedné ze svých cest. Hodně domácností se během poslední války přemístilo do dva kilometry vzdáleného Goose Green. Poblíž se nachází i nejvyšší vrchol ostrovů Mount Usborne (705 metrů nad mořem).

Foto: Archiv

Surf Bay

Sea Lion Island

Nejjižnější obydlený ostrov je pět mil dlouhý a patří mezi místa, kde můžete najít nejvíc zástupců místní fauny i flory. Velké zastoupení zde mají mroži a tuleni.

Bílé písčité skály, dramatické útesy, svěží voda a zdravá země umožní místní fauně potřebný klid k životu a návštěvníkům dovoluje přiblížit se k nim na malou vzdálenost.

Foto: Archiv

Fauna na ostrovech

Saunders Island

Saunders Island byl prvním britským sídlem v této oblasti. Nyní je zde jedna z největších farm – okolo 30 000 hektarů. Ostrov je znám především díky velké kolonii albatrosů.

Foto: Falkland Islands Holidays

King Penguins

Stanley

Hlavní město se nachází na severovýchodě ostrova East Falkland. Má přibližně 2700 obyvatel, což tvoří 85 % obyvatelstva celého souostroví. Patří mezi nejmenší hlavní města na světě. Začíná zde ale většina výletů za poznáním tohoto pozoruhodného místa.

Autor : Alena Knotková America Tours

Anketa

Víte, kdy byla britsko-argentinská válka o Falklandské ostrovy?
1892
1,2 %
1942
1,2 %
1982
97,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 759 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám