Hlavní obsah

Edmonton - dopravní centrum severu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním městem kanadské provincie Alberta je Edmonton, který leží v nadmořské výšce 668 m. Rozkládá se na ploše 684 km². Žije zde 786 000 obyvatel, po započtení metropolitních oblastí je to až milión lidí.

Foto: Edmonton Tourism

Muttart Conservatory

Článek

Městem vede meziprovinční silnice Yellowhead Highway, která umožňuje spojení města s oceánem a přístavem v Prince Rupert. Téměř celé město se dá objet po okruhu, který nese jméno Antony Henday Drive. V centru je regionální letiště. To mezinárodní leží skoro 20 km na jih u města Leduc.

Foto: Edmonton Tourism

Alberta

Roku 1942 byla vybudována Alaska Highway a Edmonton se stal největším dopravním a zásobovacím centrem na severu. Krátce po druhé světové válce byla v  jeho okolí objevena ropa. Okolní území se stalo jejím největším producentem v Albertě a díky ropnému boomu, který následoval, byl Edmonton považován za hlavní město ropného průmyslu v Kanadě. Město se stalo také kulturním a vzdělávacím centrem.

Foto: Fort Edmonton Park

Fort Edmonton Park

A co lze při návštěvě Edmontonu vidět

Fort Edmonton Park – zde se ponoříte do atmosféry doby aktivní činnosti obchodní společnosti HBC. Dobově oblečení zaměstnanci tohoto historického parku vám budou připadat jako před zhruba 150 lety.

Zrekonstruovaný dům známý jako HBC Edmonton House má připomínat léta 1821 – 1915. Cesty v parku jsou lemovány i původními domy. Celodenní vstupné pro dospělé je 16 dolarů.

Foto: Edmonton Tourism

Edmonton Skyline

Edmonton se může pochlubit největším planetáriem v Kanadě, jehož název je Edmonton Space and Science Centre. Leží v Coronation Park.

Nákupní centrum West Edmonton Mall poskytne zábavu na celý den. Leží na 87 Av NW a 170 St NW na ploše 570 000 m².  Objekt byl zapsán i v Guinessově knize rekordů, až do roku 2004 to bylo největší zábavní centrum na světě.

Dnes je stále největším v celé Severní Americe, ve světovém měřítku je na pátém místě. Místní mu přezdívají jako „největší vnitřní show na světě“. Najdete tam skoro všechno, na co si vzpomenete -  více než osm set obchodů, plavecký bazén na ploše dvou hektarů, vodní park se skluzavkami, které dosahují výšky 23 metrů. Z místní Bungee Tower si můžete skočit rovnou do vln bazénu, které bývají až dva metry vysoké. Areál ročně navštíví přes 30 miliónů lidí, denně zhruba 60 až 150 tisíc.

Foto: Archiv

Edmonton

Součástí Mallu je i tzv. Galaxyland, což je druhý největší vnitřní zábavní park na světě, který mimo jiné zahrnuje i 24 horských drah či strašidelný hrad. Najdete tu ale i bazén se slanou vodou, kde lze pozorovat třeba mořské lvouny.

Foto: Edmonton Tourism

Edmonton Oilers

Mezi nejvýznamnější kulturní památky patří např. Fort Edmonton Park - skanzen, který ilustruje život v dobách zlaté horečky, Alberta Aviation Museum - muzeum letectví, Alberta Railway Museum – zde se vystavují parní lokomotivy, vagony a vybavení nádraží.

V roce 2004 oslavil Edmonton sté výročí založení města.

Foto: Edmonton Tourism

Birkebeiner Ski Festival

Edmonťané jsou zvláštní lidé. Protože bydlí v oblasti, kde je spíše zima než teplo, adaptovali se na život, který jim zpříjemní přečkat studené zimy i nepřízeň počasí v dalších ročních obdobích. I proto tu jsou obrovská nákupní a zábavní centra.

Mnoho lidí má nadváhu, a jsou na to téměř pyšní. Velice rádi telefonují, tráví čas na internetu, v hospodě nebo v kině.

Někdy je Edmoton považován za kanadskou Sibiř. Něco na tom určitě je.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Patříte mezi příznivce zimních sportů?
ano
48,4 %
ne, mám raději letní sporty
30,5 %
ne, sport mi nic neříká
21,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 128 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám