Hlavní obsah

Calgary - poznejte olympijské město a jedinečnou rodeo show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calgary je největším městem provincie Alberta a zároveň třetím největším v celé Kanadě. Leží na jihu až jihozápadě provincie v oblasti mezi Skalistými horami vzdálenými asi 80 km a prériemi dál na východ. Vzdálenost od hlavního města Alberty Edmontonu je zhruba 300 km na sever.

Foto: Archiv America Tours

Calgary

Článek

Na území velkém 726 km² žije téměř 990 000 obyvatel. Je to jedno z nejrychleji rostoucích kanadských měst.

Calgary je pojmenované podle jedné ze zátok s názvem Calgary Bay na skotském ostrově Mull. Ve starogalštině znamená v překladu „travnatá pláž“.

Ekonomika města a přilehlé oblasti je založena především na ropném průmyslu. Z dalších odvětví je pak určitě významný turistický ruch, neboť město ročně navštíví přes pět miliónů návštěvníků.

Foto: Tourism Calgary

Calgary - City Hall

Hlavní příjezdovou cestou z východu či západu je transkanadská dálnice. Ze severní strany, třeba při cestě od Edmontonu či města Red Deer, přijedete po silnici č. 7. Orientace ve městě není zrovna jednoduchá, protože ulice jsou značené kombinací světových stran.

Když uvidíte např. cestu pojmenovanou 14 St SW, jedná se o 14. ulici jihozápad – tedy na jih od řeky Bow, která město dělí na sever a jih, a zároveň bude na západ od Centre St., od které pokračují ulice buď na východ, nebo na západ.  Hlavní silnicí v Calgary je Memorial Drive.

Foto: Tourism Calgary

Calgary noční pohled

A na co se můžete při návštěvě Calgary těšit?

Pohled na město z ptačího pohledu umožňuje vyhlídková věž Calgary Tower. Je vysoká 191 m a za dobrého počasí uvidíte i zasněžené vrcholky Skalistých hor.

Ve výšce 155 metrů je umístěna restaurace, jejíž zajímavostí je to, že se jedná o otočnou restauraci. U jídla se hosté mohou kochat měnícími se pohledy na město a okolí. V době oběda se celá restaurace otočí o 360 stupňů za 45 minut, zatímco při večeři to trvá jednu hodinu.

Foto: Tourism Calgary

Calgary Olympic Plaza

Jen pár kroků od Calgary Tower je Olympic Plaza. Právě zde probíhalo slavnostní rozdílení medailí v roce 1988, kdy město Calgary hostilo zimní olympijské hry. Z celkového počtu 1 423 sportovců z 57 různých států bylo 60 československých reprezentantů.

Hokejistům se sice nevedlo, ale lyžaři předvedli fantastický výkon. Při závodu ve skoku na lyžích na středním můstku se na druhém místě umístil Pavel Ploc, na třetím Jiří Malec, na pátém Jiří Parma.

Štafetové družstvo ve složení Radim Nyč, Václav Korunka, Pavel Benc a Ladislav Švanda se umístilo na třetím místě v lyžařské běžecké štafetě na 4 x 10 kilometrů

Na kraji města můžete též navštívit Olympijský park se skokanským můstkem. V areálu si lze také prohlédnout vstupní haly se šatnami a sportovně založení si mohou zajezdit na sáňkařské dráze.

Foto: Jaroslav Stehlík

Calgary

Za podívání stojí i hokejový stadion Saddledome místních Calgary Flames v areálu Calgary Stampede.

Chcete-li relaxovat a u toho se i něco dovědět, zajděte do 4. patra komplexu banky Toronto Dominion na křižovatce ulic 8 Av a 3 St SW. Nachází se tam botanická zahrada Devonion Gardens. Spatříte tu vodopády, mosty přes jezírka, a především až 20 000 rostlin místních i tropických druhů.

Ve městě je také zajímavá zoologická zahrada.

Foto: Tourism Calgary

Calgary ZOO

Calgary Stampede Rodeo je úžasná, jedinečná a světově známá 10ti denní přehlídka rodea a všeho, co s ním souvisí. V letošním roce se konala ve dnech 6. – 15. 7. 2012, ale již dlouho předtím je ve městě celá řada akcí, které jsou pořádány v souvislosti s touto akcí.

Park Calgary Stampede je sice srdcem her, ale i samotné Calgary je prosycené duchem rodea. Na mnohých místech hrají country kapely, ke snídani se rozdávají palačinky a při troše štěstí můžete získat zdarma i kovbojský klobouk.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Jaké je hlavní město Alberty?
Calgary
4,6 %
Edmonton
92,3 %
Vancouver
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 65 čtenářů.

Zajímavosti o Calgary:

Díky nadmořské výšce a blízkým Skalistým horám dochází k velkým a rychlým změnám v počasí. K tomu přispívají místní větry, známé jako Chinook winds. V zimě totiž mohou přinést teplý vzduch přes hory tak rychle, že během několika hodin může teplota stoupnout až o 15 ᵒC.

Zimy jsou jinak dost mrazivé, ale díky tomuto jevu nebylo až na jednu výjimku (v lednu 1950) zaznamenáno, že by v zimě nepřišla obleva každý měsíc.

Související témata:

Výběr článků

Načítám