Hlavní obsah

Národní park Haleakala - jeden z divů Havajských ostrovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Haleakala se rozkládá na ostrově Maui ve státě Hawaii. Je to zvláštní místo, které přímo vibruje příběhy dávných i moderních havajských kultur. Významná je ochrana a péče o ohrožené druhy rostlin a živočichů, z nichž některé se vyskytují pouze v této oblasti.

Foto: Jan Kužel America Tours

NP Haleakala

Článek

Rozloha parku je 122,15 km². Dominantou je spící sopka Haleakala (East Maui) s nejvyšším bodem ve výšce 3 055 m. K její poslední erupci došlo kolem roku 1490. Zabírá až 75 % rozlohy parku.  Území parku se od vrcholu Haleakala rozkládá směrem dolů po jihovýchodním svahu hory až po pobřeží Kipahulu poblíž města Hana.

Foto: Haleakala NP

NP Haleakala

Park vznikl v  roce 1916 jako součást Hawaii National Park. Název Haleakala znamená v havajském jazyce „dům slunce“. Podle místní legendy zde polobůh Maui uvěznil slunce, aby tak prodloužil den.

Park je rozdělen do dvou sekcí – oblast vrcholku hory a pobřežní oblast Kipahulu. Tyto dvě části parku nejsou přímo spojeny silnicí, ale do obou se dostaneme z Kahului. Park je vyhledávaným cílem turistů, ročně sem zavítá kolem 1,5 miliónu návštěvníků. Je otevřen celoročně 24 hodin, výjimkou bývá pouze zavření kvůli nepříznivému počasí.

Jsou zde tři dobře fungující návštěvnická centra: na úrovni moře Kipahulu Visitor Center, ve výšce 2 134 m Park Headquarters Visitor Center a nejvýše je umístěné Haleakala Visitor Center (2 969 m).  V parku není žádná veřejná doprava ani zde nenajdeme žádnou čerpací stanici.

Foto: Jan Kužel America Tours

NP Haleakala

Počasí v parku je velmi proměnlivé a těžko předvídatelné. Kterýkoliv den se mohou teploty pohybovat od 27 ᵒC v Kipahulu po poměrně nízké teploty okolo nuly na vrcholu. Oblačné počasí se rychle může změnit na slunečné a naopak.

V průměru klesá teplota o 5 stupňů Celsia na každých 1 000 výškových metrů, což má za následek teplotu na vrcholu až o 17 ᵒC vyšší oproti pobřeží. Pocit chladu se navíc zvyšuje i díky vlhkosti prostředí a větru.  V oblasti Kipahulu spadne průměrně ročně 475 cm srážek. Vážným nebezpečím jsou přívalové deště a bleskové povodně.

Foto: Archiv

NP Haleakala

Místní zajímavosti

Summit area – zahrnuje vrchol vulkánu, Haleakala Crater a jeho okolí. Do této části parku se dostaneme po silnici č. 378. Hlavním lákadlem je určitě masivní kráter sopky široký dvě míle (3,2 km) a hluboký cca 2 600 stop (790 m). Vnitřek kráteru tvoří mimo jiné velké struskové kužele. Z vrcholu vedou ke kráteru dvě hlavní stezky – Halemau´u a Sliding Sands. Na vrchol sopky se každé ráno vypravuje mnoho lidí za pozorováním úchvatného východu slunce, to samé, možná ještě ve větším měřítku, se pak opakuje při západu slunce.

Foto: Jan Kužel America Tours

NP Haleakala

Hosmer´s Grove – unikátní porost nepůvodních stromů včetně cedru himalajského, kryptomerie japonské, australských eukalyptů, borovic, cypřišů, jedlí a mnoha dalších. Najdeme zde i původní stromy a rostliny, ale jsou spíše v menšině díky nedostatku světla, které způsobují nepůvodní druhy.

Park je vyhlášený dlouhými scénickými trasami s mnoha vyhlídkami.

Foto: Jan Kužel America Tours

NP Haleakala

V nižší části údolí se nachází sekce Kipahulu. Z oblasti vrcholu se sem sjet nedá, k cestě musíte použít klikatou pobřežní komunikaci. V horní části údolí se nachází biologická rezervace, která je ale pro veřejnost uzavřena z důvodu ochrany rostlin a živočichů v tomto křehkém deštném lese.

Foto: Jan Kužel America Tours

NP Haleakala

Podél toku říčky Palikea Stream, v rokli zvané Ohe´o, najdeme více než dva tucty jezírek se vzácnými původními sladkovodními rybami. Turistickou stezkou můžete vyšlápnout až k patě vodopádů Waimoku Falls.

Autor : Irena Reiterová

Anketa

Baví vás za pěkného počasí pozorovat noční oblohu?
ano
94,7 %
ne
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 262 čtenářů.

Zajímavosti o NP Haleakala:

Vulkán Haleakala  se zvedá do výšky více než 3 000 m nad hladinou moře, ale měřeno od mořského dna k vrcholu je to přes osm kilometrů, což ho činí jednou z nejvyšších hor na světě.

Haleakala je jedním z nejlepších míst v USA pro astronomy – amatéry, kteří zde najdou jasnou noční oblohu jako stvořenou pro klidná pozorování. Dalekohledy i teleskopy je možné si vypůjčit.      

Haleakala je jedním z nejlepších míst v USA pro astronomy – amatéry, kteří zde najdou jasnou noční oblohu jako stvořenou pro klidná pozorování. Dalekohledy i teleskopy je možné si vypůjčit.      

Související témata:

Výběr článků

Načítám