Hlavní obsah

Santiago de Chile - rušná metropole s bohatou nabídkou turistických cílů

Hlavním, největším a rychle rostoucím městem Chile je Santiago de Chile. Leží ve střední části země v nadmořské výšce 520 metrů, s nádhernou kulisou táhnoucího se pohoří Cordillera de los Andes. Spolu s metropolitní oblastí zde žije více jak sedm milionů lidí.

Foto: Protours

Santiágo de Chile

Článek

V zimě bývá počasí chladné a deštivé. Teploty v noci klesají k nule. Díky inverzím bývá kvalita vzduchu v zimě často špatná. Léta jsou suchá, někdy s větší vlhkostí, teploty stoupají až ke 35 ᵒC.

Foto: Protours

Santiago de Chile - staré a nové město

Hlavním náměstím Santiaga je Plaza de Armas, kde stojí katedrála, historická budova Centrální pošty z roku 1882, Národní historické muzeum, umístěné v bývalé budově paláce. Sbírky muzea čítají 12 000 předmětů. Poblíž stojí budova divadla z roku 1857. Nedaleko od divadla najdeme Národní knihovnu.

V centru je též výstavná budova Prezidentského paláce Palacio de La Moneda  a Justiční palác.

Foto: Jan Pavešic

Santiago de Chile

Z koloniální doby se nezachovalo mnoho staveb. Většina z nich byla zničena v důsledku četných zemětřesení. Z těch, které se dochovaly, můžeme jmenovat koloniální dům z roku 1769 Casa Colorada (Červený dům), v současnosti je zde muzeum, kde se seznámíte s historií i současností Santiaga.

Nejstarší koloniální stavbou v zemi je františkánský kostel San Francisco s přilehlým klášterem. Základy byly položeny v roce 1586, věž kostela byla zničena při zemětřeseních a nově postavena, taktéž část kláštera byla zbourána. V jeho zbývajících prostorách se dnes nachází Koloniální muzeum se sbírkami obrazů, soch, nábytku a dalších věcí, z nichž mnohé pochází z Peru.  V muzeu uvidíte také genealogický strom řádu františkánů zahrnující 644 portrétů.

Foto: Protours

Mercado Central

Máte-li rádi nakupování, zajděte na městský trh Mercado Central, jehož historická budova byla postavena roku 1872. Lákadlem pro turisty je i rušný rybí trh a různé restaurace.

Pohled do údolí i v dálce zasněžená pohoří se vám naskytne z pozorovací plošiny televizní a telekomunikační věže Torre Entel, vysoké 128 metrů, jejíž stavba započala v roce 1970 a dokončena byla v roce 1974. Po mnoho let byla nejvyšší budovou v Chile, dnes tomu sice tak už není, ale zůstává nadále symbolem Santiaga.

Foto: Alena Knotková America Tours

Santiago de Chile

Nejvyšší budovou nejenom v Santiagu, ale v celé Jižní a Latinské Americe je nově dokončený mrakodrap Gran Torre Santiago. Stal se součástí Costanera Center, kde vyrůstají celkem čtyři mrakodrapy, z nichž Gran Torre má 300 metrů a 63 pater. Dva další budou mít „jen“ 170 metrů, čtvrtý bude ještě menší.  Výstavba tohoto nákupního a administrativního centra včetně dvou hotelů započala v roce 2006 a úplně dokončena by měla být příští rok.

Častým vyhledávaným cílem turistů je vrch Cerro San Cristóbal s výškou 880 metrů. Na vrcholu je kostel a socha svaté Panny Marie, vysoká 22 m. Z vrcholu kopce je fantastický pohled na město.

Foto: Alena Knotková America Tours

Santiago de Chile

Rovněž tak pěkný výhled se nám naskytne z vrcholu kopce Cerro Santa Lucía, nacházející se v centru Santiaga a nad okolní krajinu se zvedající do výše 69 metrů. Vrchol je pozůstatkem sopky. Kopec má parkovou úpravu s fontánami a lavičkami, na vrcholu je přístupná kaple.

Asi 46 km východně od Santiaga je populární lyžařský rezort Valle Nevado, který je hodnocen jako jeden z nejmodernějších v Jižní Americe. Funguje od roku 1988. Lyžařská sezóna bývá podle sněhových podmínek od června do října. V nabídce aktivit je i heliskiing (lyžování ve více či méně extrémních podmínkách mimo dosah běžných sjezdovek, na start jsou lyžaři dopravováni helikoptérou).  Dalším lyžařským rezortem, vzdáleným 50 km severovýchodním směrem od Santiaga, je La Parva.

Foto: Protours

Santa Lucía

Ve městě je rozsáhlá síť cyklistických stezek. Mnozí místní používají skládací kola pro cestu do práce. Příjemné chvíle můžete prožít i v některém z několika parků, z nichž některé najdete i kolem břehů řeky Mapocho či nákupních center.

Městem protéká řeka Mapocho, pod níž je vedena i silniční doprava, z východního konce na západní vám bude cesta trvat asi 25 minut. Metro má pět linek s více jak 100 stanicemi, délka je přes 105 km. Je tak nejrozsáhlejším metrem v celé Jižní Americe. Na jeho linkách se denně přepraví okolo 2 400 000 cestujících. Metro se neustále rozšiřuje, v roce 2014 má být dokončeno dalších 12 stanic a prodlouženo o 15 km.

Veřejnou dopravu zahrnující autobusy a metro zajišťuje Transantiago. Jedná se o integrovaný dopravní systém, který umožňuje cestujícím na základě bezkontaktní čipové karty kombinovat oba dopravní prostředky. Jen je důležité vědět, že jízdné nemůže být placeno v hotovosti.

V Santiagu uvidíte jezdit mnoho černých aut se žlutou střechou a oranžovou poznávací značkou – jsou to vozy taxi. Radiotaxi (může mít i jinou barvu, ale vždy oranžovou pozn. značku) si můžete zavolat telefonem. Sdílené taxi, tzv. colectivos, nabírá cestující po dané trase za pevný poplatek.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Jeli byste ns dovolenou, která by byla kombinací lyžování a plavání v moři ?
ano
77,9 %
ne
22,1 %
Celkem hlasovalo 307 čtenářů.

Zajímavosti o Santiagu:

Výhodná poloha umožňuje podnikat zajímavé výlety do okolí, jeden den můžete třeba lyžovat v blízkých Andách, druhý den se slunit na plážích.

V Santiagu je mnoho muzeí, divadel, restaurací, barů, nákupních center, koná se zde řada kulturních akcí. Je ekonomickým, kulturním, politickým i finančním centrem celé země. Sídlo zde má mnoha korporací. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám