Hlavní obsah

Peru - dobrodružný pobyt v Amazonii

Většina turistů mířících do Peru navštíví jistě krásná místa - Machu-Picchu, Cuzco, jezero Titicaca, hlavní město Limu i Nazcu proslavenou tajemnými obrazci, ale k úplnému poznání Peru jim přesto něco chybí.

Foto: Muyuna Lodge

Západ slunce

Článek

Zcela nevšední a originální zážitky vás čekají, pokud se rozhodnete strávit alespoň pár dnů pobytem v Amazonii.

To vám umožní poznat její flóru a faunu tak zblízka, jak je to jenom možné. Nemusíte se bát, sami v džungli nebudete. Budou se o vás starat příslušníci místních indiánských kmenů. Jenom se musíte připravit na to, že vás nečekají žádné luxusní hotely, ale naopak pobyt ve skromných podmínkách – bez elektřiny, teplé vody, mobilního signálu, ale zato v ryzí divočině tropického pralesa.

Foto: Muyuna Lodge

Lodge

Výchozím místem do deštného pralesa je město Iquitos ležící na severovýchodě Peru, kde také pramení Amazonka. Město je unikátní v tom, že nemá pozemní spojení s ostatními městy, nevedou tam totiž silnice. Těmi se dostanete pouze do některých osad. Do města můžete tedy buď přiletět, nebo doplout lodí. Z Limy do Iquitosu létají denně společnosti LAN Peru, Peruvian Airlines a Star Peru.

V roce 2011 byl Iquitos jmenován nakladatelstvím Lonely Planet mezi deseti městy světa, která stojí za to navštívit. Panuje tu příjemná atmosféra a místní lidé jsou velmi přátelští a pohostinní. V současné době žije v Iquitosu okolo 460 000 obyvatel, je 6. největším městem Peru a je rozděleno do čtyř územních obvodů.

Foto: Archiv

Amazonský prales

Najdete zde mezinárodní letiště, výborné restaurace, bary, kasina, banky, dobré hotely.  Srdcem města je náměstí Plaza de Armes. Určitě se tu vyplatí alespoň jednu noc přespat, projít se centrem, pozorovat západ slunce, navštívit pozoruhodnou čtvrť Belen, přezdívanou „Benátky“ Iquitosu, lákavá je i návštěva motýlí farmy Pilpintuwasi Butterfly Farm nebo centra pro záchranu kapustňáků.

Amazonský deštný prales

Řeka a deštný prales patří nerozlučně k sobě. Jsou to plíce Země. Je to místo s nejbohatší biodiverzitou na světě. Roste tu až 30 000 druhů rostlin, domov tu má 4000 různých motýlů a ptáků, 2000 druhů ryb, 150 plazů a 361 savců. Vyskytuje se tu největší sladkovodní ryba Paiche (Arapaima Gigas), která může dorůst až do délky 2,5 metru.

Rovněž tak tu můžeme narazit na největšího hlodavce na světě – kapybaru. Amazonka je nejdelší řekou světa, její vody tvoří 20 % objemu všech řek na světě. Najdeme tu plochý tropický prales, jakož i zaplavené oblasti plné datlových palem a bambusu. To umožňuje rychlý růst tropických rostlin, různých druhů palem, bromélií, 22 druhů orchidejí, popínavých rostlin a lián, různé druhy kapradin, lišejníků a mechů. Roste tu také největší vodní rostlina na světě – královna leknínů Victoria Regia, jejíž průměr může být až 2 metry.

Foto: Archiv

Barakuda

Pobyt v Amazonii je jedinečný zážitek kdykoli v roce, ale je nezbytné se na něj určitě dobře připravit předem, ať sami nebo za pomoci zkušených profesionálů – domorodců, kteří budou dbát o vaše bezpečí a zajistí, abyste si pobyt náležitě užili a poznali co nejvíce z toho, co tato specifická oblast nabízí.

Jednou z možností je ubytování v lodži v Muyuně, která je z Iquitosu vzdálená 140 km a kam se dostanete motorovou lodí proti proudu Amazonky (asi 3 hodiny plavby). Muyuna leží u malého přítoku Amazonky, kde je pouze jediný možný vstup, nenajdete tu ani rybářské lodě ani mnoho turistů.

Místo je to odlehlé, klidné, obklopené pouze neporušenou přírodou, a proto máte téměř jistotu, že uvidíte různé druhy opic, ptáků, lenochody, růžové delfíny, ryby, dravé piraně, kajmany, leguány a jiné tvory v jejich přirozeném prostředí.

Foto: Archiv

Tarantule

Během pobytu poplujete na kanoích k několika jezerům, čeká vás výprava za vzácným ptákem hoatzin, který vypadá jako prehistorický živočich. Na malém člunu se dopravíte k jednomu z jezer, kde zažijete kouzelné okamžiky při pozorování růžových delfínů, hrajících si kolem lodi. Za příznivých podmínek si můžete s těmito tvory i zaplavat. Pořádají se i noční výpravy, při kterých budete hledat tarantule nebo obrovské žáby, které bývají oblíbeným soustem anakond. Při nočních plavbách uvidíte kajmany, noční ptáky a savce.

Nezapomenutelná pro vás bude určitě noc, kdy vaši průvodci během dne připraví provizorní kemp mimo lodge v naprosto odloučeném místě uprostřed amazonského pralesa, kde budete v noci i spát.

Foto: Muyuna Lodge

Viktoria královská

Po celý rok je teplo a vlhko. I když některé zdroje uvádí, že dešťová sezóna je od prosince do dubna, realitou je, že deště se vyskytují v průběhu celého roku a jsou nepředvídatelné, zřídka však trvají dlouho, a čím jsou prudší, tím rychleji skončí. I když ani povodně nejsou vyloučené. Každé období tu má své kouzlo, nabízí vždy trochu něco jiného, ale nudit se určitě nebudete, vybírat si můžete z celé řady aktivit a zvířata lze sledovat nezávisle na tom, zda prší či nikoliv.

Od dubna do června se zvedá v okolí Muyny úroveň vodní hladiny, takže častěji poplujete na kanoích. V této době spatříte také více květů. Je to nejlepší doba k pozorování růžových delfínů, které můžete zahlédnout ve vodě i přímo z terasy lodge.

Od července do září, kdy je většinou suché období, se objevují bílé písečné pláže. Je to nejvhodnější doba k rybolovu či pěknému pikniku na plážích. Více si užijete pěší chůze a pozitivní je menší výskyt komárů.

Foto: Muyuna Lodge

Amazonská fauna

Z houpací sítě umístěné na terase můžete vychutnávat barevný západ slunce či se zaposlouchat do ticha nočního deštného pralesa. Magické kouzlo tropické noci dodají svítilny bez elektřiny. Nejsou zde žádné antény a samozřejmě ani signál mobilního operátora. K nabíjení baterií do kamer či fotoaparátů slouží malý generátor.

Jistě potěšitelný je fakt, že celé fungování lodge je založeno na dodržování šetrného přístupu k okolní přírodě, aby nedošlo k jejímu narušení a ohrožení zvířat. Průvodci pocházející z San Juan de Yanayacu nebo z Iquitosu jsou velmi zkušení lidé s bohatou znalostí džungle, místních poměrů a tradic. Je zajištěna i lékařská péče, v případě nutnosti je pacient zdarma převezen lodí do Iquitosu.

O vaše žaludky bude také dobře postaráno. Po celou dobu pobytu se o vás starají zkušení kuchaři. Připraví vám chutnou stravu, většinou z místních produktů. Obsahuje vepřové i kuřecí maso, vejce, mléko, ryby, ovoce, zeleninu. Sůl, cukr a olej se používá  jen v malém množství. Určitě ochutnáte i typická peruánská jídla. Samozřejmě platí pravidlo – pít pouze hygienicky balenou vodu.

Foto: Muyuna Lodge

Amazonie

Jistě velmi zajímavá a příjemná bude návštěva malé vesničky San Juan de Yanayac  poblíž Muyny, kde žije přibližně 30 rodin. Přesvědčíte se, že se lidé obejdou bez internetu, elektřiny a ostatního luxusu. Jsou to lidé velmi laskaví, žijí šťastně v souladu s přírodou a přivítají vás s otevřenou náručí.

A na co nezapomenout?

Kromě obvyklých věcí byste neměli zapomenout na trička či košile s dlouhým rukávem světlé barvy (tmavá barva přitahuje moskyty), kvůli ochraně před komáry dlouhé a dostatečně silné kalhoty, nutností jsou určitě holínky, abyste omezili riziko uštknutí hadem, bude se hodit i pláštěnka či pončo do deště a repelent.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Zajímá Vás prostředí Amazonie ?
ano
96,4 %
ne
3,6 %
Celkem hlasovalo 365 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám