Hlavní obsah

Americká kuchyně trochu jinak

Mnoho z nás si při vyslovení slov „americká kuchyně“ představí pouze hamburgery, kolu a fast foody. Zkusme se však podívat i na jinou kuchyni – často neprávem opomíjenou - jiho a středoamerickou kuchyni.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Argentinský steak

Článek

Nejznámějším jídlem pro nás Evropany je určitě argentinský steak. Skvěle připravené maso je oblíbený večerní pokrm v jihoamerických městech. Místní lidé se scházejí v restauracích a při večeři sledují úchvatné tango show. To je jedna z častých možností, jak prožít zajímavý večer. Ani domácí příprava steaku není neobvyklá. Argentinská hospodyňka však téměř nezná slovo mrazák. Je pro ni téměř nepřípustné, aby maso do něj ukládala pro pozdější přípravu. Maso se zde nakupuje vždy čerstvé u řezníka.

Foto: Jiří Kamínek

Churrascaria - Brazílie

V Brazílii můžete pro změnu navštívit zase „churrascarii“ – restauraci, kde za jednu sazbu můžete sníst jídla, kolik chcete. Kromě nejrozličnějších salátů vás zde čeká to nejzajímavější – nejrůznější grilované masíčko. A to do slova – griluje se zde opravdu všechno – od tradičních mas až po vnitřnosti, které jsou zde připravovány s opravdovým umem.

Foto: Alena Knotková

Ryba - Chile

Chilská kuchyně je ovlivněná hodně svou polohou a ryby zde najdete na každém kroku a na jídelníčku téměř každé restaurace i domácnosti. Jen úprava je rozmanitá. Trochu pro nás neobvyklou je příprava pokrmů z masa lamy. Můžete zde ochutnat například vynikající špíz. Pro turisty je připravován přímo u nejrůznějších cest. Stačí jen zastavit a můžete si koupit podle vaší libosti.

Foto: Alena Knotková

Špíz z lamy - Chile

V Nikaragui a okolních zemích zase obsahuje téměř každé jídlo fazole. Snídaně, oběd či večeře se bez fazolí téměř neobejde. Typická je i kombinace rýže s fazolemi. K tomu přidáme osmažený banán a vajíčko a můžeme snídani servírovat.

Foto: Alena Knotková

Snídaně Nikaragua

Po celém pacifickém pobřeží jižní Ameriky najdeme tolik typické a oblíbené jídlo – ceviche. Jde o pokrm, který se nabízí někde jako předkrm někde i jako hlavní jídlo. Připravuje se ze syrových čerstvých ryb. Ryba se nakrájí na malé kostičky, smíchá s kousky červené cibule a zalije limetkovou šťávou. Někdo přidává další koření nebo zeleninu, to už záleží na místních zvyklostech a chutích kuchaře. Vše se uloží minimálně na hodinu do ledničky. Pak už se vše jen hezky naaranžuje do misek a ochutnává.

Foto: Archiv

Ceviche

Pokud budete cestovat do oblastí peruánských And, bude Vám pravděpodobně nabídnuta místní tradiční pochoutka – nazývaná „cuy“. Jde o tradiční zpracování morčete – ochutnávka je pravděpodobně nepřijatelná pro lidi, kteří doma chovají toto zvířátko jako domácího mazlíčka. Všem ostatním – bez předsudků – to však doporučuji. Chuť je srovnatelná s králíkem a zde má velkou tradici z předkolumbovské doby. Morčata se zde chovají a připravují se na nejrůznější způsoby – nejčastější je však smažení nebo pečení. Podávají se s brambory nebo rýží a doplňují se případně pikantní omáčkou.

Foto: Petr Kubíček

Cuy - Peru

Je toho mnoho, co může tato americká kuchyně nabídnout a rozhodně stojí za ochutnání…

Autor: Alena Knotková, America Tours

Anketa

Dáte si raději hamburger, svíčkovou nebo rybu ?
hamburger
10,8 %
svíčkovou
54,8 %
rybu
30,4 %
ani jedno, raději nějakou zeleninku
4 %
Celkem hlasovalo 959 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám