Hlavní obsah

Nova Scotia - nejvýchodnější pobřežní kanadská provincie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou nejmenší provincií Kanady je Nova Scotia neboli Nové Skotsko. Při pohledu na mapu vypadá provincie jako obrovské molo tvaru kraba, které je vystrčené do Atlantiku. Turistická literatura ji popisuje někdy jako „oceánské hřiště Kanady“. Jiní ji zase označují za přístav Severní Ameriky.

Foto: Canada Tourism Commission

Halifax

Článek

I když se jedná o pevninskou provincii, je z velké části obklopena vodou. K moři není z žádného místa daleko, vzhledem k tomu, že šířka provincie nepřesahuje 130 km. Kromě provincie New Brunswick má za sousedy opravdu jen oceán a zálivy, a to na západě Bay of Fundy, na severozápadě Northumberland Bay a St. Georges Bay, její severní část pak omývají záliv Gulf of St. Lawrence a oceánská úžina Cabot Strait, což je jen výčet těch největších. Celá jihovýchodní část je vystavena Atlantickému oceánu.

Foto: Canada Tourism Commission

Halifax

Vlajka byla vytvořena roku 1858. Je na ní modrý diagonální kříž na bílém poli (opak skotské vlajky) a uprostřed provinční erb.

Roku 1867 se Nové Skotsko stává jednou ze čtyř zakládajících provincií nově vytvořené Kanadské konfederace. V průběhu 1. světové války těžila provincie z obrovského celosvětového zájmu o železo, ocel a dřevo, ale i o mořské produkty. Druhá světová válka udělala z Halifaxu přístav světového významu, odkud odplouvaly lodě s nákladem munice, ale i dalších zásob do západní Evropy.

Foto: Archiv

Halifax

Největší jezero ležící celé uvnitř provincie Bras d´Or Lake s rozlohou 1100 km² je velice zajímavým přírodním jevem. Je totiž slané, neboť vzniklo naplavením mořské vody. Je slané i přesto, že do něj vtékají řeky. Má maximální rozměry 100x50 km a jeho maximální hloubka je 287 m. V červnu 2011 byla tato lokalita vyhlášena mezinárodní organizací UNESCO biosférickou rezervací.

Severní oblast provincie známá jako Cape Breton je jednou z nejkrásnějších přírodních lokalit celé Kanady. Roku 2003 se dokonce umístila na 2.-3. příčce jako nejvíce oceňovaná destinace na světě společně s novozélandským jižním ostrovem.

Foto: Archiv

Halifax

Další světovou raritou provincie je záliv Bay of Fundy. V Guinessově knize rekordů je zapsán jako místo s největším výškovým rozdílem odlivu a přílivu, a to více než 16 metrů. Jde o velmi zajímavý úkaz. Samotný Bay of Fundy má rozlohu 16 000 km², Společně se zálivem Gulf of Main má dohromady 180 000 km². Oba jsou součástí kontinentální (severoamerické) desky s hloubkou menší než 200 m.

Velikost přílivu obecně ovlivňuje několik faktorů – kombinace gravitační síly Měsíce, Slunce a rotace Země, ale i profil pobřeží, množství vody u pobřeží či hloubka dna. Délka zálivu Bay of Fundy je cca 290 km, jeho šířka u ústí je skoro 100 km, zatímco u hlavy zálivu pouhých 43 km. Tyto dimenze mu dávají charakteristiku obrovského trychtýře, kterým se voda hrne rychlostí i 5-6 uzlů, což je skoro 12 km za hodinu. Do pohybu se tak dává 2krát denně množství vody, které (jen pro představu) je asi dvoutisícínásobek veškeré vody vytékající řekou St. Lawrence do oceánu. Protože voda nemá kam odtéci, nabírá na výšce, která dosahuje maxima až 16 metrů.

Foto: Canada Tourism Commission

Halifax

Celá provincie má více než 3 000 jezer. Pouhých 10 % celkové plochy provincie tvoří zemědělská půda.

Oceán byl vždy pro Nové Skotsko důležitý. I v dnešní době má dominantní vliv na prosperitu provincie, která se stala rybářskou velmocí severního Atlantiku. Objevení zemního plynu a ropy v oceánu u pobřeží jen přidalo potenciál růstu ekonomiky a prosperity.

Foto: Canada Tourism Commission

Whale watching

Díky své historii a dávné francouzské dominanci v regionu si dodnes uchovává prvky, které přitahují návštěvníky nejen z Kanady, ale i z celého světa. Provincie rozhodně má každému co nabídnout. Ať už je to právě historie nebo moře, či jen odpočinek na jednom z mnoha atraktivních míst tohoto „oceánského hřiště Kanady“.

Autor: Irena Reiterova America Tours

Anketa

Potřebujete mít k dovolené vodní plochu ( jezero, moře, koupaliště) ?
ano
64,6 %
ne - mám raději jiný druh dovolené
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 189 čtenářů.

Fakta o provincii :

Rozloha: 55 283 km² (pouhých 0,6 % celkové rozlohy Kanady)

Rozloha: 55 283 km² (pouhých 0,6 % celkové rozlohy Kanady) Nejvyšší bod: White Hill 349 m

Rozloha: 55 283 km² (pouhých 0,6 % celkové rozlohy Kanady) Nejvyšší bod: White Hill 349 m Počet obyvatel: 947 000

Rozloha: 55 283 km² (pouhých 0,6 % celkové rozlohy Kanady) Nejvyšší bod: White Hill 349 m Počet obyvatel: 947 000 Hlavní město: Halifax 290 740 obyvatel

Rozloha: 55 283 km² (pouhých 0,6 % celkové rozlohy Kanady) Nejvyšší bod: White Hill 349 m Počet obyvatel: 947 000 Hlavní město: Halifax 290 740 obyvatel Další velká města: Dartmouth (65 789 obyvatel), Sydney (32 545 obyvatel)

Související témata:

Výběr článků

Načítám