Hlavní obsah

Let největším dopravním letadlem na světě Airbusem A380 je skutečný zážitek

Airbus A380 nabízí 538-853 sedaček. Letadlo dlouhé 73 metrů (proti běžnému jumbu - 70,66 metrů) má rozpětí křídel 79, 8 m (jumbo 64,4 metrů).

Foto: Jan Kužel America Tours

Airbus A380

Článek

Moje první cesta s A380 vedla z Paříže do Los Angeles, doba letu byla kolem 11 hodin. Po pravdě řečeno jsem nečekal nic moc výjimečného. Cestovat přes oceán v turistické třídě je vždycky utrpení, zvláště pokud máte vysokou postavu. Naopak cestování ve třídě business je z jiného světa a ani moc nezáleží na tom, s jakou leteckou společnosti letíte, vždycky si to užijete.

Foto: Jan Kužel America Tours

Airbus A 380 - Schodiště mezi horní a dolní palubou

Můj první let s nejnovějším a největším airbusem byl v turistické třídě, a tak jsem byl velmi zvědavý, jestli se bude nějak lišit od ostatních letadel, která se běžně používají na cesty přes oceán.

Už místo, kde jsem seděl, se mi líbilo, dostal jsem řadu 93. Místo se nacházelo na horní palubě a airbus Air France měl celkem 94 řad v konfiguraci v turistické třídě 3-4-3 na dolní palubě a 2-4-2 na horní palubě.

Foto: Jan Kužel America Tours

Airbus A 380 - kabina na horní palubě

Nástup byl pohodlný, každá paluba šla jiným vchodem, a tak se letadlo zaplnilo poměrně rychle. Let do Los Angeles můžeme označit za business linku, a tak bylo v Airbusu pouze 538 sedaček. Nejdříve jsem si všiml toho, že v letadle je trochu větší prostor mezi sedadly, než bývá zvykem u jiných leteckých společnosti a letadel Air France, to bylo velmi příjemné.

Foto: Pavla Janková America Tours

Airbus A 380 - pohled z okna

Každé sedadlo mělo oproti jiným typům letadel nadstandardně velkou obrazovku s ovládáním ve vyjímatelném ovládači, který byl umístěn na opěradle sedadla v řadě přede mnou. To je velmi praktické. Kdo z vás se někdy krčil nad ovladačem v loketní opěrce, tak to ocení. Bohužel obrazovka má hodně špatné rozlišení.

Foto: Pavla Janková America Tours

Airbus A 380

Pro milovníky létání jsou k dispozici pohledy ze tří venkovních kamer. Za nejlepší považuji kameru na ocase letadla, která zabírá celý trup a křídla. Navíc si můžete na své USB nahrát trasu letu. Pokud nemáte USB své, můžete si ho zakoupit na palubě – i s logem A380. Zajímavá maličkost, která potěší.

Foto: Jan Kužel America Tours

Airbus A 380 catering

Samotný start a let byl klidný, asi tak jako když letíte v Boeingu 747-400 v horním patře, ale ne příliš odlišný, pokud bychom letěli jinými moderními letadly. Servis na palubě Air France je již tradičně dobrý, a pokud si můžete vybrat, tak Airbus A380 doporučuji. Je to hezké a nové letadlo, kde máte víc místa a relativně tichou kabinu. Jeho velikost nějak neomezuje dobu nástupu a výstupu z letadla. Já oceňuji pouze 2 sedačky u okna na horní palubě, to je velmi pohodlné, včetně odkládacích prostorů mezi sedačkou a oknem.

Určitě si nenechte ujít tento zážitek.

Autor: Jan Kužel America Tours

Anketa

Chtěli byste letět novým A-380 raději než jiným dopravním letadlem ?
ano
92 %
ne
8 %
Celkem hlasovalo 1208 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám