Hlavní obsah

Tennessee - dobrovolnický stát

Tennessee se nachází v jihozápadní části USA. Na severu hraničí se státy Kentucky a Virginia, na východě s North Carolinou, na jihu s Georgií, Alabamou a Mississippi, na západě s Arkansasem a Missouri.

Foto: Jan Kužel America Tours

Graceland

Článek

Tennessee se od východu na západ táhne něco málo přes 700 km. Jeho území je tvořeno šesti hlavními regiony:

Blue Ridge (Modrý hřbet) leží na východním kraji Tennessee, na hranici se státem North Carolina. Tento region je charakteristický svými vysokými horami – Great Smoky Mountains, Chilhowee Mountains, Snowbird Mountains. Průměrná nadmořská výška zde dosahuje 1 500 m. V pohoří Great Smoky Mountains narazíme na nejvyšší vrchol Tennessee – Clingman´s Dome.

Appalachian Ridge and Valley Region (Apalačský hřbet a údolí). Táhne se asi 90 km na západ od Blue Ridge. Součástí této oblasti jsou údolní nížiny s bohatou úrodnou půdou, oddělené od sebe zalesněnými hřebeny. Údolí západní sekce regionu se rozšiřují a hory se snižují. Tato část se nazývá The Great Valley.

Foto: Natchez Trace Parkway CVB

The Birdsong Hollow Bridge

Appalachian Plateau (Apalačská plošina). Nachází se na západ od Appalachian Ridge and Valley Region. Také se jí někdy říká Cumberland Plateau. Oblast je poseta stolovými horami, oddělenými strmými údolími. Nadmořská výška se pohybuje mezi 450 – 550 m.

Appalachian Plateau (Apalačská plošina). Nachází se na západ od Appalachian Ridge and Valley Region. Také se jí někdy říká Cumberland Plateau. Oblast je poseta stolovými horami, oddělenými strmými údolími. Nadmořská výška se pohybuje mezi 450 – 550 m. Highland Rim - tato vyvýšená rovina se rozkládá na západ od Appalachian Plateau a obklopuje Nashville Basin.

Appalachian Plateau (Apalačská plošina). Nachází se na západ od Appalachian Ridge and Valley Region. Také se jí někdy říká Cumberland Plateau. Oblast je poseta stolovými horami, oddělenými strmými údolími. Nadmořská výška se pohybuje mezi 450 – 550 m. Highland Rim - tato vyvýšená rovina se rozkládá na západ od Appalachian Plateau a obklopuje Nashville Basin.Nashvile Basin (Nashvillská kotlina) je farmářskou oblastí s velmi úrodnou půdou.

Gulf Coastal Plain (Pobřežní rovina). Rozprostírá se na západ od Highland Rim a Nashville Basin. Je součástí ohromné geografické oblasti, která začíná u Mexického zálivu a táhne se na sever až k jižnímu Illionois. Hranice Gulf Coastal Plain na území Tennessee tvoří řeky Tennessee River na východě a Mississippi River na západě.

Foto: Nashville CVB

Nashville

Historie:

Prvními Evropany v oblasti dnešního Tennessee byli kolem poloviny 16. století Španělé. V té době zde dominovali indiáni kmenů Cherokee. V 17. století zasahovala až ke zdejším břehům Mississippi River britská kolonie Carolina. Také se tudy plavili za svými obchody Francouzi. V 60. letech 18. století prozkoumávali oblast na západ od Appalachian Mountains pionýři z Virginie a založili tu několik osad.

V 80. letech 18. století se od Caroliny oddělilo osm jejich západních krajů, které dnes tvoří značnou část Tennessee. Oddělené kraje založily spolu tzv. Franklinův stát a pokusily se o připojení do americké Unie. Navržená konstituce hlásala jejich nezávislost na britské Carolině. Nakonec se však oddělení nepodařilo a území se v roce 1790 znovu navrátilo do područí North Caroliny. Ta ho později postoupila federální vládě. Tennessee se stalo státem USA až v roce 1796.

Foto: Nashville CVB

Music Walk of Fame

Ve východní části Tennessee se usadili drobní farmáři ze Skotska, Irska a jiných zemí Evropy. Západ zabrali plantážníci z jihu. Když v roce 1861 vypukla americká občanská válka, bojovali vojáci z Tennessee jak na straně Unie (30 000 mužů), tak na straně Konfederace (115 000). Mnoho hlavních bitev se odehrálo na území Tennessee. Zástupci zákona v roce 1865 podepsali dodatek Konstituce zakazující nevolnictví. O rok později byl stát znovu přijat do Unie, jako první ze všech, které před válkou vystoupily. Tímto aktem bylo Tennessee uchráněno okupaci severními vojsky a celkový průběh následné přestavby byl klidnější.

Začátkem 20. století původně převažující zemědělství přehlušila nová odvětví. Velký nástup ohlásil dřevařský, papírenský, textilní a železářský průmysl. Farmáři prožívali útlum.

Světová hospodářská krize v letech 1929 – 1939 zasáhla Tennessee velmi tvrdě. Vláda se pokusila situaci řešit vytvořením pracovních příležitostí při realizaci projektů korporace Tennessee Valley Authority (TVA). Tato společnost se zabývala bojem proti povodním a budováním hydroelektráren.

V období II. světové války bylo Tennessee významným producentem munice. Dnes dominuje výroba hliníku a také automobilů.

Foto: Chattanooga CVB

Ruby Falls

Zajímavosti:

• Původ jména státu není přesně znám. Je možné, že vzešel z jazyka indiánů Yuchi. Jejich slovo „Tanasee“ znamená „místo setkání“.

• Původ jména státu není přesně znám. Je možné, že vzešel z jazyka indiánů Yuchi. Jejich slovo „Tanasee“ znamená „místo setkání“. • Z vrcholu Lookout Mountain nedaleko Chattanooga se nám za velmi jasného dne může podařit dohlédnout až do sedmi okolních států.

• Kotlina Copper Basin je tak odlišná od okolní krajiny, že ji dokáží rozeznat i astronauté, putující po vesmíru. Charakteristický ráz zdejšího povrchu je výsledkem velmi svérázných těžebních praktik 19. století.

Foto: Chattanooga CVB

Tennessee Aquarium

• Tennessee Aquarium je největším zařízením svého druhu se zaměřením na sladkovodní živočichy. Najdeme zde 7 000 zvířat a 300 druhů ryb, ptáků, plazů, obojživelníků a savců.

• Tennessee Aquarium je největším zařízením svého druhu se zaměřením na sladkovodní živočichy. Najdeme zde 7 000 zvířat a 300 druhů ryb, ptáků, plazů, obojživelníků a savců. • V severozápadním Tennessee v zimě 1811 – 1812 proběhlo jedno z největších  zemětřesení v historii Ameriky zvané New Madrid Earthquake. Během něj se vytvořila dnešní jezera Reelfoot Lake a Lake Counties.

• Tennessee Aquarium je největším zařízením svého druhu se zaměřením na sladkovodní živočichy. Najdeme zde 7 000 zvířat a 300 druhů ryb, ptáků, plazů, obojživelníků a savců. • V severozápadním Tennessee v zimě 1811 – 1812 proběhlo jedno z největších  zemětřesení v historii Ameriky zvané New Madrid Earthquake. Během něj se vytvořila dnešní jezera Reelfoot Lake a Lake Counties. • Reelfoot Lake bývá nazýváno hlavním městem želv.

• Tennessee Aquarium je největším zařízením svého druhu se zaměřením na sladkovodní živočichy. Najdeme zde 7 000 zvířat a 300 druhů ryb, ptáků, plazů, obojživelníků a savců. • V severozápadním Tennessee v zimě 1811 – 1812 proběhlo jedno z největších  zemětřesení v historii Ameriky zvané New Madrid Earthquake. Během něj se vytvořila dnešní jezera Reelfoot Lake a Lake Counties. • Reelfoot Lake bývá nazýváno hlavním městem želv. • Ve městě Jones žil legendární železniční inženýr Casey Jones. Naneštěstí se stal obětí nehody jednoho ze svých vlaků.

• Tennessee Aquarium je největším zařízením svého druhu se zaměřením na sladkovodní živočichy. Najdeme zde 7 000 zvířat a 300 druhů ryb, ptáků, plazů, obojživelníků a savců. • V severozápadním Tennessee v zimě 1811 – 1812 proběhlo jedno z největších  zemětřesení v historii Ameriky zvané New Madrid Earthquake. Během něj se vytvořila dnešní jezera Reelfoot Lake a Lake Counties. • Reelfoot Lake bývá nazýváno hlavním městem želv. • Ve městě Jones žil legendární železniční inženýr Casey Jones. Naneštěstí se stal obětí nehody jednoho ze svých vlaků. • Na území Tennessee je registrováno více než 3 800 jeskyní.

• Tennessee Aquarium je největším zařízením svého druhu se zaměřením na sladkovodní živočichy. Najdeme zde 7 000 zvířat a 300 druhů ryb, ptáků, plazů, obojživelníků a savců. • V severozápadním Tennessee v zimě 1811 – 1812 proběhlo jedno z největších  zemětřesení v historii Ameriky zvané New Madrid Earthquake. Během něj se vytvořila dnešní jezera Reelfoot Lake a Lake Counties. • Reelfoot Lake bývá nazýváno hlavním městem želv. • Ve městě Jones žil legendární železniční inženýr Casey Jones. Naneštěstí se stal obětí nehody jednoho ze svých vlaků. • Na území Tennessee je registrováno více než 3 800 jeskyní. • Henning, kde prožil dětství afro-americký spisovatel Alex Haley, je první státní historickou afro-americkou památkou v Tennessee.

• Tennessee Aquarium je největším zařízením svého druhu se zaměřením na sladkovodní živočichy. Najdeme zde 7 000 zvířat a 300 druhů ryb, ptáků, plazů, obojživelníků a savců. • V severozápadním Tennessee v zimě 1811 – 1812 proběhlo jedno z největších  zemětřesení v historii Ameriky zvané New Madrid Earthquake. Během něj se vytvořila dnešní jezera Reelfoot Lake a Lake Counties. • Reelfoot Lake bývá nazýváno hlavním městem želv. • Ve městě Jones žil legendární železniční inženýr Casey Jones. Naneštěstí se stal obětí nehody jednoho ze svých vlaků. • Na území Tennessee je registrováno více než 3 800 jeskyní. • Henning, kde prožil dětství afro-americký spisovatel Alex Haley, je první státní historickou afro-americkou památkou v Tennessee. • Město Bristol je známé jako kolébka country music.

• Národní park Great Smokey Mountains je jedním z nejnavštěvovanějších národních parků USA. Své jméno dostal podle kouřového namodralého oparu, do něhož jsou zdejší vrcholky hor často zahaleny.

Foto: Memphis CVB

Alex Haley Museum

• V Nashville v parku Centennial Park se nachází „The Panthenon“, replika světoznámé antické budovy v Athénách.

• V Nashville v parku Centennial Park se nachází „The Panthenon“, replika světoznámé antické budovy v Athénách. • Lost Sea (Ztracené moře) ve městě Sweetwater je podle Guinessovy knihy rekordů největším podzemním jezerem ve Spojených státech.

• V Nashville v parku Centennial Park se nachází „The Panthenon“, replika světoznámé antické budovy v Athénách. • Lost Sea (Ztracené moře) ve městě Sweetwater je podle Guinessovy knihy rekordů největším podzemním jezerem ve Spojených státech. • Řeka Ocoee River v jihovýchodním Tennessee se řadí mezi 10 nejlepších rekreačních divokých řek USA. V roce 1996 byla místem dění olympijských soutěží kanoistů a kajakářů.

• V Nashville v parku Centennial Park se nachází „The Panthenon“, replika světoznámé antické budovy v Athénách. • Lost Sea (Ztracené moře) ve městě Sweetwater je podle Guinessovy knihy rekordů největším podzemním jezerem ve Spojených státech. • Řeka Ocoee River v jihovýchodním Tennessee se řadí mezi 10 nejlepších rekreačních divokých řek USA. V roce 1996 byla místem dění olympijských soutěží kanoistů a kajakářů. • Memphis se stal díky bavlně velmi významným přístavem na řece Mississippi.

• V Memphisu se nachází dům Elvise Presleyho, kterému se říká Graceland. Je jednou z nejvíce navštěvovaných budov v Tennessee.

Autor : Pavla Janková America Tours

Anketa

Chtěli byste se setkat ( kdyby to šlo) s Elvisem Presleyem?
ano
45,7 %
ne - jeho hudba mi nic neříká
54,3 %
Celkem hlasovalo 151 čtenářů.

Fakta o Tennessee:

Rozloha: 19 247 km²

Rozloha: 19 247 km² Nejvyšší bod: Clingman´s Dome (2 025 m)

Rozloha: 19 247 km² Nejvyšší bod: Clingman´s Dome (2 025 m) Počet obyvatel: 6 200 000

Rozloha: 19 247 km² Nejvyšší bod: Clingman´s Dome (2 025 m) Počet obyvatel: 6 200 000 Hlavní město: Nashville (570 000 obyvatel)

Rozloha: 19 247 km² Nejvyšší bod: Clingman´s Dome (2 025 m) Počet obyvatel: 6 200 000 Hlavní město: Nashville (570 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 1. června 1796 jako 16. stát, vystoupil 1861, znovu přijat 1866

Rozloha: 19 247 km² Nejvyšší bod: Clingman´s Dome (2 025 m) Počet obyvatel: 6 200 000 Hlavní město: Nashville (570 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 1. června 1796 jako 16. stát, vystoupil 1861, znovu přijat 1866 Přezdívka: Volunteer State (Dobrovolnický stát).

Rozloha: 19 247 km² Nejvyšší bod: Clingman´s Dome (2 025 m) Počet obyvatel: 6 200 000 Hlavní město: Nashville (570 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 1. června 1796 jako 16. stát, vystoupil 1861, znovu přijat 1866 Přezdívka: Volunteer State (Dobrovolnický stát). Státní pták: Drozdec mnohohlasý

Rozloha: 19 247 km² Nejvyšší bod: Clingman´s Dome (2 025 m) Počet obyvatel: 6 200 000 Hlavní město: Nashville (570 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 1. června 1796 jako 16. stát, vystoupil 1861, znovu přijat 1866 Přezdívka: Volunteer State (Dobrovolnický stát). Státní pták: Drozdec mnohohlasý Státní květina: Iris, kosatec

Rozloha: 19 247 km² Nejvyšší bod: Clingman´s Dome (2 025 m) Počet obyvatel: 6 200 000 Hlavní město: Nashville (570 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 1. června 1796 jako 16. stát, vystoupil 1861, znovu přijat 1866 Přezdívka: Volunteer State (Dobrovolnický stát). Státní pták: Drozdec mnohohlasý Státní květina: Iris, kosatec Národní parky, rezervace a monumenty: • Andrew Johnson National Historic Site • Appalachian National Scenic Trail • Big South Fork National River & Recreation Area • Fort Donelson National Battlefield • Great Smoky Mountains National Park • Natchez Trace Parkway • Obed Wild & Scenic River • Overmountain Victory National Historic Trail • Shiloh National Military Park • Stones River National Battlefi eld • Tennessee Civil War National Heritage Area • Trail Of Tears National Historic Trail

Související témata:

Výběr článků

Načítám