Hlavní obsah

Národní park Jasper - drsná kanadská krása

Rozlohou největší (10 878 km2) a zároveň nejsevernější národní park celých kanadských Skalistých hor leží na území provincie Alberta, severně od národního parku Banff, zhruba 320 km západně od Edmontonu a necelých 100 km na východ od provinčního parku Mt. Robson s nejvyšší horou kanadských Skalistých hor.

Foto: Archiv

NP Jasper

Článek

Přestože park leží za několika horskými hřebeny od Tichého oceánu, oceánské větry podstatně ovlivňují počasí uvnitř parku. Velké množství srážek ve formě deště přináší dostatek vláhy do horských údolí a prospívá především zdejší travní vegetaci. Sníh, který tu padá ve vyšších polohách, dosahuje každoročně vrstev několika metrů a udržuje tak místní ledová pole a ledovce v dobrém stavu, přestože odtávaní ledovců je i tady obecným jevem.

Národní park Jasper má podobnou geologickou charakteristiku jako sousední Banff. Vyznačuje se dramatickými štíty vysokých hor a rozsáhlými horskými údolími. Mnoho hor dosahuje výšek přes 3 000 m, nejvyšší horou je Mt. Columbia měřící 3 782 m, která je zároveň nejvyšší horou Alberty. Nejnižším bodem parku ve výšce 985 m je východní vjezd do parku. Dominantní řekou je Athabasca, která se svými přítoky odvádí vodu z 80 % plochy parku.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Jasper NP

Praktické informace:

Park je otevřen celoročně. Od východu na západ jím prochází tzv. Yellowhead Highway, která vede přes čtyři západní provincie Kanady (Manitoba, Saskatchewan, Alberta a Britská Kolumbie) až k Tichému oceánu do Prince Rupert. Celoročně je tedy udržována. Od jihu k severu vede jediná silnice, a to tzv. Ledovcová.

Vstupné je možné platit jednotlivě nebo za celé auto. Vstup platí na jeden den do všech národních parků kanadských Skalistých hor, takže pokud chceme zůstat na více dnů, je třeba zaplatit více. Jen pro představu: vstup na osobu a den vyjde na cca 10 kanadských dolarů, pro malou skupinu 20 dolarů.

Hlavním turistickým centrem parku je město Jasper. Hned u vstupu je možné si říci o mapky parků, které jsou v ceně. Tyto materiály jsou volně k dostání i v hotelích, které jsou jimi dobře zásobované. Návštěvní centrum je přímo ve městě Jasper, v létě je otevřeno denně, v zimě se zavírá v neděli. Návštěvní centrum v Columbia Icefield Center je v létě otevřeno denně, ale na zimu je od půlky října do konce dubna zavřené.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Jasper NP

Co bychom měli určitě navštívit:

Naprostá většina návštěvníků přijíždí do parku od jihu z Banffu. První zajímavou zastávku tak logicky udělají hned za hranicemi Jasperu, a to v návštěvním centru Columbia Icefield (ledové pole Columbia), což je nejpřístupnější ledovec v celých kanadských Skalistých horách a nejnavštěvovanější v celé Severní Americe. Jde spíš o ledové pole než o ledovec. Ten má rozlohu neuvěřitelných 325 km2 a hloubku až 350 m!

Foto: Jakub Fučík America Tours

Ledovec Athabasca

Hlavní atrakcí tady ale zůstává možnost výjezdu polárním vozidlem, které bylo vyrobeno v Kanadě pro výjimečné klimatické podmínky v Antarktidě. To vás odveze na ledové pole, tam se můžete 20 minut procházet a pak vás zase odveze zpět. Zajímavé je zažít sjezd z kopce, který má sklon neuvěřitelných 32 stupňů! Pokud byste nechtěli investovat zhruba 50 dolarů, můžete zvolit levnější variantu a na ledovec si zajit sami (15minut chůze).

Zastavit a obdivovat výhledy můžete téměř kdykoliv. Pořad je na co koukat. Další zajímavost, kterou byste určitě neměli minout, jsou Sunwapta Falls asi 50 km od ledovcového centra. Vodopády, které mají v původním významu označení „hřmící voda“, určitě svému jménu nedělají ostudu. Řeka Sunwapta využila prasklinu v místním vápenci a ohromnou silou do ní padá z výšky 18 metrů, a to velice úzkým prostorem. Nejzajímavější podívaná je samozřejmě na jaře, kdy je hodně vody, ale kterékoliv roční období má tady pro vás připravenou úžasnou podívanou.

Foto: Archiv

N.P. Jasper

Pokud si popojedete o 25 km dál směrem k městu Jasper, narazíte na další dílo divoké vody, tentokrát na řece, která dala jméno i právě těmto mohutným vodopádům – Athabasca Falls. Při pozorování vodopádů si můžete všimnout i hory v pozadí - Mt. Kerkeslin s vyškou 2956 m. Řeka Athabasca je zajímavá tím, že jí protéká největší množství vody ze všech řek v národních parcích Skalistých hor. Přes kaskády a několik vodopádů se voda dostává o 23 metrů níže.

Foto: Archiv

NP Jasper

Když už jste se dostali až sem a jste tedy kousek mimo hlavní cestu, která vás sem přivedla (Icefield Highway), můžete pokračovat po silnici 93A. Ta vás po několika kilometrech přivede až k odbočce na Mt. Edith Cavell Road. Nikde jinde se v kanadských Skalistých horách nedá autem dostat tak blízko k tak vysoké hoře (3363 m). K nádhernému jezeru vytékajícímu z ledovce, který na hoře visí a jmenuje se Andělův, neboť tvarem opravdu připomíná anděla s roztaženými křídly. Člověk si tu uvědomí, jak je maličký uprostřed těch skalních velikánů. Navíc pohled na ledovec a samotnou horu, přes malé jezero před ní, je úžasný. Jakmile se vrátíte na hlavní cestu, jste za chvilku v městečku Jasper. Je menší než Banff, nemá tak krásné okolí, ale stačí vyjet par kilometrů za město, a zase je co obdivovat. Obzvlášť jezera. Určitě ale stojí za to si vyjet i místní lanovkou a projít se po hřebenu. Příroda tady už je opravdu vysokohorská a bez vegetace, ale o to zajímavější. Pokud vám přeje počasí, uvidíte hodně daleko, mimo jiné i na skoro 100 km vzdálený Mt. Robson, což je nejvyšší hora Skalistých hor s výškou 3950 m.

Foto: Archiv

Raft v NP jasper

Zhruba 10 km z města je možné si ještě udělat jednu krátkou procházku po Maligne Canyonu, je nejdelším, nejhlubším a nejzajímavějším vápencovým kaňonem v Skalistých horách. Je 2 km dlouhý a maximální hloubka tu dosahuje 55 m.

Většinou nezbývá moc času udělat si ještě nějaký výlet na území Jasperu, ale kdyby přece jen nějaký zbyl, dá se pokračovat po Maligne Road až k Maligne Lake. Je považované za jedno z nejhezčích jezer v celých Skalistých horách. Jezero je 22 km dlouhé, 97 m hluboké a je největším ledovcovým jezerem v kanadských Skalistých horách.

Autor: America Tours

Anketa

Láká Vás jízda polárním vozidlem ?
ano
90,3 %
ne
9,7 %
Celkem hlasovalo 586 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám