Hlavní obsah

North Dakota - stát Zahrady míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát North Dakota leží v severozápadní části USA. Severním sousedem jsou kanadské provincie Saskatchewan a Manitoba, východním Minnesota, na jihu sousedí s Jižní Dakotou a na západě s Montanou. Hlavním městem je Bismarck s 61 000 obyvateli. Dne 2. listopadu 1889 byla North Dakota přiřazena k Unii jako 39. stát.

Foto: North Dakota CVB

Moccasins - Knife River Indian Village

Článek

Oficiální přezdívkou státu, schválenou i zákonodárci, je Peace Garden State (Stát Zahrady míru). Název je odvozený od International Peace Garden (Mezinárodní zahrada míru), která se nachází na hranicích mezi státem North Dakota a provincií Manitoba. Od roku 1956 toto označení nese i poznávací značka aut.

Foto: Archiv

Medora - Cowboy Hall of Fame

Výraz Dakota pochází z jazyka indiánů z kmene Siouxů a znamená přítel.

North Dakotou se táhne v délce 480 km silnice I-94. Projíždí se krajem nekonečných plání, a to je i důvodem, proč North Dakota bývá často jen průjezdním státem. Přitom i zde jsou místa, která stojí za vidění, a je určitě škoda je minout bez povšimnutí.

Milovníkům divoké přírody lze určitě doporučit návštěvu národního parku Theodore Roosevelt N. P., státního parku Lewis & Clark S. P. nebo zastávku u jezera Lake Sakakawea, dlouhého 320 km. Pomyslnou jihozápadní vstupní branou do hor Turtle Mountains, k jezeru Lake Metigoshe a International Peace Garden je město Bottineau.

Foto: Archiv

Wind Canyon

Pozornost si zaslouží také Devils Lake – největší přírodní vodní plocha ve státě, jejíž vody křižují hejna candátů. K jezeru se váží legendy o vodních příšerách a mnoha utonulých. Důsledkem toho je i jeho jméno, které znamená v překladu Ďáblovo jezero. Jezero Turtle Lake je zase rájem vodních želv. Poblíž vstupu nás přivítá dvoutunová socha želvy. V blízkém městě se každoročně konají želví závody. Dvanáct obřích dinosaurů v životní velikosti najdete ve městě Dickinson v muzeu Dakota Dinosaur Museum. Kromě toho se tu nachází rozsáhlá sbírka kamenů, minerálů, zkamenělin a mnoho dalšího.

Foto: North Dakota CVB

Bizoni

Četná stáda bizonů křižovala kdysi územím North Dakoty, ale i v dnešní době se vám může poštěstit zahlédnout toto majestátní zvíře, a to především v chráněných rezervacích nebo soukromých rančích. A kdyby se vám to přece jen nepovedlo, stačí zajet do města Jamestown, kde spatříte alespoň největší pomník bizona na světě – 8 m vysoký, 14 m dlouhý, 60 tun těžký. Prezident Theodore Roosevelt v září 1883 poprvé zavítal na území Dakota Territory, aby se zúčastnil lovu bizonů. Při své návštěvě se zajímal také o místní chov hovězího dobytka a později zde založil ranče Maltese Cross Ranch a Elkhorn Ranch. Oblast státu Kenmare je vyhlášeným loveckým rájem. Místo je totiž domovem až 400 000 hus sněžných. A chcete-li si připomenout Evropu, navštivte městečko New Leipzig na pláních Dakota Prairie. Je označováno jako Malé přátelské německé městečko a každoročně se tu koná i oblíbený Oktoberfest.

Foto: North Dakota CVB

Jamestown

Východní část státu tvoří rovinatý region Red River Valley. Zdejší půda je považována za jednu z nejúrodnějších na světě. Na západ odtud se rozkládá Drift Prairie, oblast táhlých kopců, údolí, potůčků a četných jezer. Jihozápadní polovinu North Dakoty zabírají Great Plains – kopcovitá krajina s bohatými ložisky minerálů. Jihozápadní část je oblastí Badlands. Nachází se zde pozoruhodné útvary z kamene, jílu a písku, které vznikly působením větrných a vodních erozí. Do výšky 1 069 m se tu vypíná nejvyšší hora státu – White Butte. Hlavními vodními toky jsou řeky James River, Missouri River a Red River.

Město Hillsboro vyrostlo na dně velkého starověkého vyschlého jezera. Jedná se o jeden z nejúrodnějších krajů světa.

Foto: North Dakota CVB

Sitting Bull Memorial

Historie North Dakoty je úzce spjata s indiány. Původní hrob vůdce Siouxů – Sitting Bulla (Sedícího býka) je státní historickou památkou označenou jako Sitting Bull Burial State Historic Site.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Ve westernech fandíte indiánům, stavitelům železnic nebo přistěhovalcům ?
Indiánům
83,8 %
Stavitelům železnic
4,5 %
Přistěhovalcům
11,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Zajímavosti :

North Dakota je 17. největším státem USA. Hustota obyvatel 3,58/km² řadí stát na 47. místo.

North Dakota je 17. největším státem USA. Hustota obyvatel 3,58/km² řadí stát na 47. místo. Město Rugby je geografickým středem Severní Ameriky. Na místě stojí 5metrový obelisk a dva stožáry, jeden s vlajkou USA, druhý s vlajkou Kanady.

North Dakota je 17. největším státem USA. Hustota obyvatel 3,58/km² řadí stát na 47. místo. Město Rugby je geografickým středem Severní Ameriky. Na místě stojí 5metrový obelisk a dva stožáry, jeden s vlajkou USA, druhý s vlajkou Kanady. Ve státě North Dakota se pěstuje nejvíce slunečnic z celých USA.

North Dakota je 17. největším státem USA. Hustota obyvatel 3,58/km² řadí stát na 47. místo. Město Rugby je geografickým středem Severní Ameriky. Na místě stojí 5metrový obelisk a dva stožáry, jeden s vlajkou USA, druhý s vlajkou Kanady. Ve státě North Dakota se pěstuje nejvíce slunečnic z celých USA. Město Westhope na US Highway 83 je hraničním přechodem do Kanady. Každoročně tímto bodem projede 72 000 vozidel.

Související témata:

Výběr článků

Načítám