Hlavní obsah

San Diego - poklidné město na západním pobřeží USA

San Diego je druhým největším městem státu California a šestým největším v USA. Nachází se na pobřeží Tichého oceánu, na samém jihu státu California, velmi blízko hranice s Mexikem. Do severně ležícího Los Angeles je to odsud asi 180 km, zhruba dvě hodiny jízdy autem po dálnici.

Foto: Jana Jaderná America Tours

San Diego

Článek

Oplývá klidnou, ničím nerušenou atmosférou a příjemným počasím víceméně po celý rok. Členité tichomořské pobřeží severně od města vroubí bohatá letoviska a přírodní rezervace.

Středem města od východu na západ protéká řeka San Diego River. Downtown (centrum) se rozkládá kolem zálivu San Diego Bay, jenž je od otevřeného oceánu oddělen poloostrovy Coronado a Point Loma. Na severozápad od Point Loma se nachází pláž a sousedství Ocean Beach. Mission Beach a Pacific Beach pak leží více na sever v blízkosti uměle vytvořeného zálivu Mission Bay. Na samém severu bychom pak hledali luxusní přímořské letovisko La Jolla. Na východě od města se zvedají hory Cuyamaca Mountains a Laguna Mountains. Za nimi se pak již rozprostírá poušť.

Foto: San Diego CVB

La Jolla

Orientace

Old Town je nejstarší částí města San Diego. Rozkládá se u úpatí kopce Presidio Hill. Kolem roku 1830 čítala komunita na 40 chýší a několik větších domů z adobe. Kolem dokola stojí staré domečky, uvnitř kterých vždy najdeme různé výstavky, cedulky s popisky, seznámíme se též s historií stavby. Součástí interiérů jsou také krámečky s mexickými řemeslnými výrobky a suvenýry. Ty ještě ve větší koncentraci najdeme ve zdejším nákupním centru Bazaar del Mundo, v severním rohu Plazy. Rozhodně, a to je nutné předeslat, nesmíme opomenout vyzkoušet něco z místních mexických dobrot. Výběr autentických restaurací a kaváren je opravdu veliký. A všechno chutná báječně!

Hned vedle, o něco maličko na východ od historického parku, se rozkládá Heritage Park, soubor opravených nádherných viktoriánských domů, přemístěných sem z okolí. Pokud se rozhodneme pro návštěvu skanzenu Old Town, určitě bychom neměli vynechat prohlídku muzea Junípero Serra Museum, které se nachází na přilehlém kopci, v místě pevnosti a misie, zbudovaných Španěly v roce 1769. Překrásná, bíle omítnutá stavba napodobuje španělský misijní styl.

Foto: San Diego CVB

Downtown

DOWNTOWN - v roce 1850 se na březích zálivu San Diego Bay pokusil sanfranciský obchodník a majitel lodí William Heath Davis založit městskou výstavbu. Vyrostlo zde pár domků, mezi nimi i rezidence Davisovy rodiny, v níž dnes najdeme zajímavé muzeum. Dům sám je unikátem, původně totiž stál na východním pobřeží a sem byl dopraven po moři přes mys Cape Horn. Davisův projekt výstavby zmařila náhlá ekonomická krize. V roce 1867 na jeho rozdělané dílo navázal Alonzo Horton. Podle vypracovaných projektů zde vznikla síť ulic, kterou dnes známe jako „Gaslamp Quarter“ (Čtvrť plynových lamp) a tvoří ji 16 bloků historických budov, pěkně zrenovovaných. Najdeme zde velké množství skvělých restaurací, barů, divadel a galerií.

Foto: Archiv

San Diego

Hlavním komerčním tahem centra Downtown je ulice Broadway, lemovaná bankami a sídly firem všeho druhu. Na jejím konci v blízkosti přístavu nalezneme krásnou nádražní budovu Santa Fe Depot ve španělském koloniálním stylu. Její věže a interiér se zářivým keramickým obkladem pocházejí z roku 1915, právě z doby, kdy se v San Diegu konala světová výstava Panama California International Exposition.

Než opustíme Downtown, ještě se v rychlosti zmíníme o ohromném postmoderním nákupním centru Horton Plaza, které bylo v roce 1985 vystavěné na oživení nepříliš vzrušujícího kancelářského středu města. V této budově ve výrazných pastelových barvách nalezneme 140 obchodů, několik obchodních domů, bezpočet restaurací a kaváren, můžeme si zde také zajít do kina.

Foto: San Diego CVB

Balboa Park Fountain

BALBOA PARK se rozprostírá severovýchodně od Downtownu, přímo v srdci města San Diego, a je jednou z místních hlavních atrakcí. Nadšená zahradnice Kate Sessions tu kdysi s láskou vysázela na 10 000 stromů a keříků, ty běžnější i exotické. Areál sestává z několika odlišných zahrad, například Desert Cactus Garden (zahrada pouštních kaktusů), Japanese Friendship Garden (Japonská zahrada přátelství), Palm Canyon (Palmový kaňon) a mnohé další.

Kromě stromečků a kytiček nalezneme v parku krásné stavby ve španělském koloniálním stylu, které byly vybudované jako provizorní pavilony pro světovou výstavu Panama California Exposition v roce 1915. Staly se tak populárními, že se město nakonec rozhodlo je po skončení veletrhu zachovat. Dnes lemují cestu El Prado Promenade a v jejich nitru najdeme různá muzea (Museum of Man, Aerospace Museum, Museum of Art).

Asi nejznámější částí Balboa Parku je prvotřídní San Diego ZOO, která je domovem více než 4000 zvířat. Místními lahůdkami jsou Tiger River (prostředí asijského deštného pralesa) a Gorilla Tropics (africký deštný prales).

Foto: San Diego CVB

Downtown Embarcadero Cruise Ship Docking

EMBARCADERO - nábřeží San Diega, které přiléhá k západnímu a jihozápadnímu okraji Downtownu, je velmi pěkně upravené a mimořádně zajímavé. Jeho podstatnou část zabírá expozice muzea historických plavidel Maritime Museum. Spatříme zde majestátní trojstěžník Star of India z roku 1863, luxusní parní jachtu Medeu (1904) nebo krásný osobní trajekt Berkley (1898), který kdysi přepravoval pasažery přes záliv San Francisco Bay.

Foto: Michal Kužel America Tours

USS Midway

Jednou z hlavních atrakcí Embarcadera je bezpochyby vojenská letadlová loď USS Midway. Tento tříúrovňový kolos se stal první lodí na světě, která byla příliš velká na to, aby mohla proplout Panamským kanálem. Loď byla vyrobena v roce 1943 v loděnicích v Newport News ve Virginii a ve vojenských službách pod vlajkou USA byla neuvěřitelných 47 let (od 2. světové války až po osvobození Kuvajtu v roce 1991). Aktivně se účastnila bojů ve Vietnamu či operace Pouštní bouře. Od roku 2004 kotví jako muzeum v zálivu San Diego Bay.

Foto: San Diego CVB

Point Loma lighthouse

MISSION SAN DIEGO DE ALCALÁ - původně se misie San Diego nacházela v místech nynějšího muzea Junípera Serry v parku Presidio v Old Town. V roce 1774 se ale přestěhovala do Mission Valley. Půda zde byla mnohem úrodnější a také tu žilo více indiánů, které misionáři chtěli obrátit na víru. Tato misie, jak jsme se již dříve zmínili, byla první a nejjižněji položenou z řetězce celkových 21 na území Californie.

Původně vévodila svému okolí, dnes je utopena v městské zástavbě mezi dálnicemi I 8 a I 15. Přesto její překrásné budovy a nádherné udržované zahrady neztrácejí poklidnou atmosféru. V roce 1931 byl celý komplex podroben rozsáhlé rekonstrukci a uveden do původní podoby z roku 1813.

Foto: San Diego CVB

Coronado Bridge

CORONADO či Coronado Island je velmi bohaté město, rozkládající se něco málo přes 8 km od centra města San Diega, uprostřed zálivu San Diego Bay na poloostrově, který je k pevnině připojen velmi slabounkou šíjí, zvanou Silver Strand. „Coronado“ je španělský výraz pro „korunovaný“. V roce 1885 zakoupil zdejší půdu obchodník Elisha Babcock ml. a rozhodl se na ní vybudovat letovisko světové úrovně.

Dnes se Coronado pyšní nejexkluzivnějšími sídly v širokém okolí, butiky, hotely a restauracemi. Pobřeží lemuje krásná písečná pláž, na jejímž jižním konci se nachází Hotel del Coronado.

Foto: Archiv

Del Coronado

Hotel del Coronado je jednou z nejstarších a největších celodřevěných budov ve státě California. Když se v roce 1888 slavnostně otevřel, byl největším hotelovým komplexem na světě a také prvním na světě s elektrickým osvětlením. Stavba hotelu se rozběhla v roce 1887. Jako materiál bylo použito dřevo z okolí města Eureka v severní Californii.

Protože na ostrově nebyl zdroj pitné vody, musela sem být přivedena z pevniny pomocí potrubí, nataženého pod zálivem San Diego Bay. Dráty prvního elektrického vedení byly taženy uvnitř plynových trubek, pro případ, že by elektřina selhala. Nad její konečnou instalací dohlížel sám Thomas Alva Edison. V roce 1904 se sem vrátil, aby se zúčastnil prvního rozsvícení vánočního stromku v USA.

Hotel del Coronado, zkráceně nazývaný The Del nebo Hotel del, má na svých sedmi podlažích 680 pokojů. V roce 2005 byl jeho komplex rozšířen o dalších 37 jednotek – samostatných domků či vilek, čímž se počet pokojů navýšil o dalších 205. Mezi významné hosty, kteří v minulosti využili zdejších služeb, byli například už jmenovaný T. A. Edison, dále Charlie Chaplin a celá řada amerických prezidentů, z těch nejznámějších W. H. Taft, F. D. Roosevelt, J. F. Kennedy, G. H. W. Bush i G. W. Bush, B. Clinton, Barack Obama a mnozí jiní.

Foto: Michal Kužel America Tours

Sea World

SEA WORLD - návštěva San Diega by asi nebyla úplná, pokud bychom nestrávili alespoň několik málo hodin v jeho proslulém vodním světě SeaWorld. Tento tématický zábavní park byl založen v roce 1964 čtyřmi absolventy univerzity UCLA (University of California Los Angeles). Muži zde původně měli v úmyslu vybudovat podvodní restauraci, ale jelikož tato myšlenka byla velmi těžko technicky zrealizovatelná, rozhodli se nakonec pro vodní zoologický park.

Dnes zabírá SeaWorld na 60 hektarů pobřeží zálivu Mission Bay. Můžeme zde navštívit bezpočet představení, jejichž hlavními protagonisty jsou dokonale vycvičení vodní živočichové všeho druhu, od delfínů přes velryby, žraloky, želvy, vydry, tuleně a další. Také se zde můžeme svézt nad zálivem na „lanovce“ Bayside Skyride nebo se na celý park podívat z výšky 98 m z vrcholu věže Skytower.

Autor: America Tours

Anketa

Navštěvujete zábavní parky jako je Sea World ?
ano
43,2 %
ne
56,8 %
Celkem hlasovalo 118 čtenářů.

Fakta o San Diegu :

Rozloha města: 963,5 km² (840 km² pevniny, 123,5 km² vodní plocha)

Počet obyvatel města: 1 307 000 / 3 053 000

Související témata:

Výběr článků

Načítám