Hlavní obsah

Iowa - stát jestřábího oka

Iowa se rozkládá ve středozápadní části Spojených států (Midwest) v oblasti, které se říká Great Plains (Velké Pláně) nebo také American Heartland (zemědělské srdce Ameriky). Iowa je jediným státem, jehož východní a západní hranice jsou celé tvořeny řekami Mississippi a Missouri.

Foto: Des Moines CVB

Iowa

Článek

Na severu sousedí Iowa s Minnesotou, na východě ji přirozená hranice tvořená řekou Mississippi odděluje od Wisconsinu a Illinois. Jižním sousedem je Missouri, západním South Dakota (Jižní Dakota) a Nebraska. I zde hranici tvoří řeka, tentokrát jde o Missouri, hlavní přítok Mississipi.

Ve státě je spousta přírodních jezer (např. Spirit Lake, West Okoboji Lake, East Okoboji Lake, Clear Lake). Uměle vytvořenými nádržemi jsou Lake Odessa, Saylorville Lake, Lake Red Rock, Coralville Lake a další.

Foto: Des Moines CVB

Botanical Center

Vrchoviny Iowy mají charakter prérií s vysokou trávou a savan. Oblasti chráněných údolí řek a záplavových planin pokrývají husté lesy a mokřiny. Šedesát procent území státu je využíváno pro zemědělství, 30% tvoří pastviny, zbytek lesy, městská zástavba a vodní plochy.

Když na konci 17. století přišli na území Iowy první evropští badatelé, žilo zde několik odlišných indiánských skupin. Břehy řeky Mississippi obývaly kmeny Iowa, Miami, Ottawa a Sioux. Národy Omaha, Oto a Missouri okupovaly západní část státu.

Francouzským výzkumníkům se v roce 1673 podařilo na kanoích sjet řeku Missisiippi, až k samým břehům Iowy. Jejich čin v roce 1682 následoval Robert Cavelier, který celý region nárokoval pro Francii a pojmenoval ho na počest svého krále Louisiana.

Foto: Des Moines CVB

Des Moines

V roce 1803 koupily od Francie Louisianu Spojené státy, s ní tedy i území Iowy, která se v roce 1821 stala součástí neorganizovaného teritoria USA. Noví kolonisté se pomalu rozpínali na západ a vytlačovali domorodce z jejich domovů. Spory vyvrcholily krvavými boji (Black Hawk War - válka černého jestřába), po nichž se uvolnila malá část Iowy nedaleko řeky Mississippi, jako stvořená pro založení sídliště. Začalo vyrůstat první stabilní sídlo osadníků, mezi nimiž byli především ti ze států Ohio, Pennsylvania, New York, Indiana, Kentucky a Virginie.

Foto: Des Moines CVB

Capitol des Moines

Dvacátého osmého prosince 1846 se Iowa stala 29. státem USA. V té době žilo na jejím území přes 100 000 obyvatel.

Ačkoliv válka Severu proti Jihu (1861 – 1865) Iowu žádnými boji přímo nezasáhla, více než 70 000 Iowanů se bitev mimo svou domovinu na straně Unie zúčastnilo. Po válce ekonomika země doslova vykvetla. Díky čtyřem novým železničním trasám byla Iowa propojena s obchodníky na východě. Rodila se nová průmyslová odvětví. V produkci kukuřice a skotu se iowští farmáři vyšvihli na nejvyšší příčku národního žebříčku.

Foto: Iowa Tourism Office

Vermeer Windmill Pella

Na začátku 20. století cena půdy v Iowě radikálně vzrostla a farmáři se při koupi pozemku potápěli do hlubokých dluhů. Během Velké hospodářské krize, která udeřila v roce 1929, mnoho z nich o ni přišlo. Ekonomiku znovu paradoxně pozvedl příchod II. světové války, kdy stoupla poptávka po kukuřici a vepřovém mase.

V druhé polovině 20. století se do Iowy přestěhovalo mnoho dalších nových průmyslových odvětví, rozběhla se manufakturní výroba, malé farmy nahradila velká hospodářství vybavená moderními stroji, lidé se za prací stěhovali do měst.

Foto: Madison CVB

Madison

Ani dnes nemají farmáři zrovna lehký život. Ceny zemědělských produktů poklesly a stát snížil dotace. Mnoho farmářů o svá malá hospodářství přišlo, oblasti průmyslu spojené s farmářstvím upadly. Do Iowy se začaly stěhovat nové obory s cílem pomoci pozvednout místní ekonomiku a poskytnout lidem lepší zaměstnání, např. ve vydavatelství, tiskařství, ve výrobě elektroniky.

Zajímavosti:

• Stát byl nazván podle indiánů kmene Iowa, kteří v teritoriu žili. Indiánské slovo „Ayuxwa“ Francouzi hláskovali po svém jako „Ayoua“, Britové „Ioway“. „Ayuxwa“ znamená „ten, kdo uspává“.

• Stát byl nazván podle indiánů kmene Iowa, kteří v teritoriu žili. Indiánské slovo „Ayuxwa“ Francouzi hláskovali po svém jako „Ayoua“, Britové „Ioway“. „Ayuxwa“ znamená „ten, kdo uspává“. • Známý herec John Wayne (rozený Marion Robert Morrison) se narodil jako lékárnický synek

• Stát byl nazván podle indiánů kmene Iowa, kteří v teritoriu žili. Indiánské slovo „Ayuxwa“ Francouzi hláskovali po svém jako „Ayoua“, Britové „Ioway“. „Ayuxwa“ znamená „ten, kdo uspává“. • Známý herec John Wayne (rozený Marion Robert Morrison) se narodil jako lékárnický synek • Největším ledovcovým jezerem státu Iowa je Spirit Lake.

• Největší vodní plochou ve státě je přehradní nádrž Rathbun Dam Reservoir.

Foto: Madison CVB

Madisonský most

• Madisonské mosty, kdo by je neznal? Snad každému se vybaví srdcervoucí lovestory s Meryl Streepovou a Clintem Eastwoodem. Vězte, že mostů je šest a Imes Bridge je nejstarším z nich. Nejdelším je Holliwell Bridge.

• Madisonské mosty, kdo by je neznal? Snad každému se vybaví srdcervoucí lovestory s Meryl Streepovou a Clintem Eastwoodem. Vězte, že mostů je šest a Imes Bridge je nejstarším z nich. Nejdelším je Holliwell Bridge. • Proslulý hudebník Glenn Miller se narodil ve městě Clarinda v jihovýchodní Iowě.

• Pevnost Fort Atkinson je jedinou stavbou vůbec, kterou americká vláda vybudovala na obranu jednoho indiánského kmene proti druhému.

Autor: America Tours

Anketa

Znáte film Madisonské mosty?
ano
57,8 %
ne
42,2 %
Celkem hlasovalo 128 čtenářů.

Fakta o Iowě:

Rozloha: 145 743 km²    

Rozloha: 145 743 km²     Nejvyšší bod: Hawkeye Point (509 m)                            

Rozloha: 145 743 km²     Nejvyšší bod: Hawkeye Point (509 m)                             Počet obyvatel: 3 000 000                                

Rozloha: 145 743 km²     Nejvyšší bod: Hawkeye Point (509 m)                             Počet obyvatel: 3 000 000                                 Hlavní město: Des Moines (200 000 obyvatel)                    

Rozloha: 145 743 km²     Nejvyšší bod: Hawkeye Point (509 m)                             Počet obyvatel: 3 000 000                                 Hlavní město: Des Moines (200 000 obyvatel)                     Přijetí do Unie: 28. prosince 1846 jako 29. stát                    

Rozloha: 145 743 km²     Nejvyšší bod: Hawkeye Point (509 m)                             Počet obyvatel: 3 000 000                                 Hlavní město: Des Moines (200 000 obyvatel)                     Přijetí do Unie: 28. prosince 1846 jako 29. stát                     Přezdívka: Hawkeye State (Stát jestřábího oka)                       

Rozloha: 145 743 km²     Nejvyšší bod: Hawkeye Point (509 m)                             Počet obyvatel: 3 000 000                                 Hlavní město: Des Moines (200 000 obyvatel)                     Přijetí do Unie: 28. prosince 1846 jako 29. stát                     Přezdívka: Hawkeye State (Stát jestřábího oka)                        Státní pták: Čížek žlutý                                    

Rozloha: 145 743 km²     Nejvyšší bod: Hawkeye Point (509 m)                             Počet obyvatel: 3 000 000                                 Hlavní město: Des Moines (200 000 obyvatel)                     Přijetí do Unie: 28. prosince 1846 jako 29. stát                     Přezdívka: Hawkeye State (Stát jestřábího oka)                        Státní pták: Čížek žlutý                                     Státní květina: Divoká prérijní růže                            

Rozloha: 145 743 km²     Nejvyšší bod: Hawkeye Point (509 m)                             Počet obyvatel: 3 000 000                                 Hlavní město: Des Moines (200 000 obyvatel)                     Přijetí do Unie: 28. prosince 1846 jako 29. stát                     Přezdívka: Hawkeye State (Stát jestřábího oka)                        Státní pták: Čížek žlutý                                     Státní květina: Divoká prérijní růže                             Národní parky, rezervace a monumenty: • Effigy Mounds National Monument (Harpers Ferry) • Herbert Hoover National Historic Site (West Branch) • Lewis & Clark National Historic Trail • Mormon Pioneer National Historic Trail • Silos & Smokestacks National Heritage Area (Waterloo)

Související témata:

Výběr článků

Načítám