Hlavní obsah

Dallas - město, kde byl spáchán atentát na J.F.Kennedyho

Město Dallas leží na severu státu Texas. V Dallasu žije 1 197 800 obyvatel, což ho řadí na 3. příčku mezi městy Texasu (po Houstonu a San Antoniu). Dallas je nejvýznamnějším kulturním, ekonomickým a průmyslovým centrem metropolitní oblasti, která je pátou největší v celých USA a zahrnuje území dvanácti okresů.

Foto: Dallas CVB

Texas Motor Speedway

Článek

Doprava

Největším letištěm ve státě a druhým největším v USA je mezinárodní letiště Dallas – Fort Worth International Airport. Ročně odbaví více než 56 miliónů cestujících. Je domovským uzlem letecké společnosti American Airlines.

V Dallasu se sbíhá mnoho velkých mezistátních dálnic. Veřejnou dopravu zajišťuje Dallas Area Rapid Transit (DART). První rychlodrážní lehká tramvajová linka na jihovýchodě USA byla postavena v roce 1996. V současnosti jsou v provozu čtyři linky ve městě a jedna příměstská linka.

Dallas pamatuje i na pěší a cyklisty. Cyklistům slouží až 1 200 km cyklostezek podél velkokapacitních silnic, pěší využívají mnoho stezek například v parcích kolem jezer White Rock Lake a Bachman Lake.

Až 400 udržovaných parků o celkové rozloze 85 km² a 17 jezer slouží k relaxaci a odpočinku místních obyvatel i návštěvníků.

Foto: Dallas CVB

Galleria Dallas

Moderní současnost

V Dallasu je na vysoké úrovni bankovnictví, obchod, telekomunikační a počítačové technologie. Díky vysoké koncentraci telekomunikačních firem se městu někdy přezdívá „Srdce silikonové prérie“. Je zde více než 5 500 takových firem včetně těch největších (Texas Instruments, Nortel Networks, Alcatel, Ericsson, Fujitsu, Nokia, Cisco Systems atd.). Jen firma Texas Instruments zaměstnává cca 10 500 lidí.

Hospodářství nedalekého Fort Worth dominuje výroba součástek pro letectví a obranu. Oblast Dallasu je jednou z největších koncentrací ústředí různých korporací v USA (Irving – Exxon Mobil, Kimberly-Clark, Southwest Airlines, American Airlines, RadioShack, Neiman Marcus, 7-Eleven, Mary Kay Cosmetics a celá řada dalších). Vyrostlo zde též ohromné množství obchodních středisek (přepočteno na hlavu je to více než v kterémkoli jiném městě v USA).

Foto: Dallas CVB

Dallas Famers Market and Skyline

Některá zajímavá místa

Ústřední obchodní čtvrtí je Downtown Dallas ležící přesně uprostřed města. Náměstí Dealey Plaza v centru vešlo do povědomí lidí tragickou událostí – dne 22. 11. 1963 tam byl spáchán atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho.

Stojí zde také budova bývalého knižního depozitáře Texas Book Depositary, odkud atentátník Lee Harvey Oswald vypálil smrtící výstřely. Nyní je v budově zřízeno muzeum Sixth Floor Museum zahrnující exponáty a programy týkající se Kennedyho života i samotného atentátu. Zhlédnout můžeme i dokumentární film. Poblíž budovy se nachází Kennedyho památník JFK Memorial ve formě otevřené hrobky (symbol otevřeného ducha J. F. Kennedyho) .

Západně od památníku JFK leží část West End, dříve místo skladových budov pro výrobní firmy, které přicházely do města v souvislosti  s rozvojem železnice. Staré sklady a cihlové budovy byly v 80. letech 20. stol. postupně přeměněny na restaurace a obchody.

Foto: Archiv

Turtle Creek

Velmi žádanou a vyhledávanou čtvrtí je Uptown – nachází se tam mnoho kancelářských budov, rezidencí, apartmánů, obchodních středisek, hotelů a nočních klubů. Je to jedna z nejpřívětivějších čtvrtí pro chodce.

Jednou z dominant města je vyhlídková věž s otáčející se horní částí a vyhlášenou restaurací Reunion Tower. Je součástí hotelového komplexu Hyatt Regency.

Foto: Archiv

Main Street Garden

Čtvrť Main Street District je páteří centra města a spojuje řadu sousedících obvodů. Je to historický střed Dallasu, kde bývalo mnoho velkých obchodních domů, hotelů a bank. Byly tu postaveny první mrakodrapy. V průběhu let se rozvoj přemístil na sever a východ od této čtvrtě a mnohé z historických budov se staly pro moderní kanceláře nepoužitelnými. Některé však byly zrekonstruovány a slouží dodnes. Uprostřed čtvrti leží náměstí Pegasus Plaza, kde se rádi setkávají jak místní lidé, tak návštěvníci. Mohou zajít do mnoha restaurací, nočních klubů, obchodních domů, z nichž nejznámější je legendární Neiman Marcus.

Foto: Dallas CVB

Cotton Bowl Game

Kultura a umění

I zájemci o kulturu a umění se mají na co těšit. Arts District v severním cípu města je sídlem několika organizací s uměleckým zaměřením, konají se zde koncerty, festivaly, přednášky, vzdělávací programy.

V centru herectví Dallas Center for the Performnig Arts můžete navštívit operu, divadlo či koncertní sál.

Východním směrem od Downtownu je čtvrť Deep Ellum, která se stala během 20. a 30. let minulého století hlavním místem jazzu a blues na jihu.

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Pamatujete si ještě stejnojmenný seriál?
ano
91,9 %
ne
8,1 %
Celkem hlasovalo 197 čtenářů.

Zajíjmavosti o Dallasu:

Rozloha: 997 km²

Rozloha: 997 km² 9. nejlidnatější město v USA.

Rozloha: 997 km² 9. nejlidnatější město v USA. Metropolitní oblast – 6 477 000 obyvatel

Rozloha: 997 km² 9. nejlidnatější město v USA. Metropolitní oblast – 6 477 000 obyvatel Nejvyšší budova ve městě: Renaissance Tower – 270 m.

Rozloha: 997 km² 9. nejlidnatější město v USA. Metropolitní oblast – 6 477 000 obyvatel Nejvyšší budova ve městě: Renaissance Tower – 270 m. Great Trinity Forest – největší městský listnatý les v USA – rozloha 24 km².

Rozloha: 997 km² 9. nejlidnatější město v USA. Metropolitní oblast – 6 477 000 obyvatel Nejvyšší budova ve městě: Renaissance Tower – 270 m. Great Trinity Forest – největší městský listnatý les v USA – rozloha 24 km². Dallas je domovem sportovních klubů: Dallas Mavericks (basketbalová NBA) a Dallas Stars (hokejová NHL).

Související témata:

Výběr článků

Načítám