Hlavní obsah

Easter Egg Hunt, aneb Lovíme velikonoční vejce

Velikonoční beránci, malované kraslice, koledy, mrskání děvčat a žen pomlázkou, ale také nějaký ten panák alkoholu. Dalo by se říci, že tohle jsou velikonoční svátky v České republice. Velikonoce jsou vnímány jako svátky jara a každý muž se těší na volné Velikonoční pondělí a na to, jak legálně bude moci vyčinit partnerkám, kamarádkám a manželkám.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Typicky americká velikonoční pochoutka - čokokaramelová vajíčka Cadbury

Článek

Jak to je ale s Velikonocemi za velkou louží? Chodí se i zde na pomlázku a malují kraslice?

Jak se říká „jiný kraj, jiný mrav”, tak v případě oslav Velikonoc toto skutečně platí. Američan, který by si upletl pomlázku z vrbových proutků a vydal se na koledu k ženě, párkrát ji přetáhl přes zadnici a za odměnu by dostal panáka alkoholu, by si vykoledoval slušnou pokutu nebo dokonce nějaký ten měsíc či rok za mřížemi.

Když se na to podíváme z druhého pohledu, tak Američané kroutí hlavou nad naší tradicí a hlavně nad tím, že je možné na Velikonoční pondělí fyzicky napadnout osobu ženského pohlaví pomocí jakéhosi proutku a ještě za to dostat odměnu.

Foto: Archiv

Všude - přítomné Velikonoce

Velikonoce jsou ve Spojených státech vnímány hlavně jako křesťanský svátek a svátek příchodu jara. Celkem 12 států unie (např. Delaware, Hawaii, Florida, Kentucky atd.) má státní svátek i na tzv. Velký pátek, kdy je den pracovního volna a veškerá administrativa je zavřená. Více než 78 % dospělé populace se hlásí ke křesťanství. Z toho je více jak 50 % protestantů. Tak či onak, ve Spojených státech jsou Velikonoce náboženským svátkem a většina Američanů navštěvuje bohoslužby v kostelech se svou rodinou.

Foto: Archiv

Velikonoční večeře

Velikonoce začínají po svatém Valentýnovi

Všudypřítomné velikonoční propriety zaplaví regály supermarketu v polovině února. Nejen čokoládová srdce, která se prodávala na svátek svatého Valentýna, nahradí velikonoční zajíci, umělá vejce, kuřátka a ostatní velikonoční zboží.

Ještě před velikonočními svátky mají Američané jarní prázdniny, tzv. Spring break. Týden jarního volna přijde vhod, a tak se mnoho místních vydává na týdenní odpočinek. Třeba na Floridu, kde je v tomto ročním období stálé a přijatelné klima.

Prodloužený velikonoční víkend většina Američanů tráví v kruhu rodinném. Navštěvují své přátele a společně jdou na velikonoční mši do kostela.

Foto: Archiv

Lov vajec

Na Velikonoční pondělí se pořádá „lov” velikonočních vajec (Easter Egg Hunt). Rodiče se dobře předzásobí velikonočními vejci, ve většině případů umělohmotnými. Vajíčka poschovávají na zahradě za domem a úkol je jasný: Najít co nejvíce vajíček. Dítě, které je nejúspěšnější, dostává největší koledu. Jde především o různé druhy sladkostí a pamlsků.

Foto: Archiv

Závod vajec

Závody velikonočních vajec

Tento závod velikonočních vajec se pořádá každé Velikonoční pondělí na trávníku Bílého domu ve Washingtonu. Závod a pravidla jsou vcelku jednoduchá. Každý závodník (většinou se jedná o dítě) má jedno vejce a lopatku s dlouhou rukojetí, pomocí které kutálejí vajíčko po trávníku do cíle. Historie tohoto závodu sahá až do roku 1814. Původním místem závodu byl trávník u budovy Capitolu, avšak v roce 1877 byl vysázený nový trávník a zahradníci nebyli nadšeni pořádáním závodů na novém porostu.

Prezident R. B. Hayes s jeho manželkou povolili konání této velikonoční atrakce na trávníku před Bílým domem, kde se tento závod koná dodnes. Ovšem ne všichni se mohli tohoto závodu velikonočních vajec v minulosti zúčastnit. Například černošské děti byly pozvány na tento závod až manželkou prezidenta Eisenhovera. Poslední skupinou lidí, kterým byl závod zapovězen, byli gayové a lesby, které oficiálně na závody pozval prezident Barack Obama v roce 2009.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Odradila vás cena vajec od jejich tradičního použití při Velikonocích?
ano
57,1 %
ne
42,9 %
Celkem hlasovalo 329 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám