Hlavní obsah

Banff N.P. - spojení horské krásy a nádherných jezer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský národní park Banff je zároveň třetím největším na světě – po Yellowstonu NP v USA a Royal NP v Austrálii. Najdeme ho v kanadských Skalistých horách v provincii Alberta asi 130 km západně od Calgary. Park je velmi oblíbený, ročně ho navštíví více než čtyři milióny lidí.

Foto: Archiv

Moraine Lake

Článek

Park byl v roce 1883 založen na ochranu horkých pramenů, které se tu vyskytují. Když si uvědomíme, že v tu dobu neexistovaly na „divokém západě“ žádné koupelny, natož s teplou vodou, byl takový objev naprosto úžasný. Na seznam světového dědictví UNESCO byl zaregistrován  v roce 1984.

Centrem parku je stejnojmenné město Banff, kde žije 7 500 obyvatel. Vzhledem k nadmořské výšce 1 383 m patří mezi nejvýše položená kanadská města.

Foto: Jakub Fučík America Tours

N.P.Banff

Nejvyšší horou parku je Mt. Forbes s výškou 3 612 metrů.

Banff je pojmenován podle hrabství Banffshire ve Skotsku, odkud pocházeli dva hlavní ředitelé železniční společnosti Canadian Pacific Railway pro oblast Skalistých hor.

Největším umělým jezerem v Banffu je Lake Minnewanka. Zde můžeme doporučit absolvování příjemné plavby s úchvatnými výhledy na horské velikány okolo.  Kousek odtud leží další velmi pěkné jezero Two Jack Lake.

Foto: Archiv

Minnewanka Lake

Parkem prochází 1 600 km horských stezek různé obtížnosti. K ubytování slouží až 2 500 kempovacích míst, velký počet hotelů a motelů ve městě Banff, ale i v lyžařském centru Canmore a Lake Louise.

Park je otevřen celoročně, vede jím dokonce hlavní dálnice spojující východ Kanady se západem. V návštěvnických centrech i hotelech získáte zdarma informační materiály o parku.  Vstup je zpoplatněn, je možné platit buď za celé auto či jednotlivě. Vstupenka platí na předem daný počet dní do všech národních parků kanadských Skalistých hor.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Peyto Lake

Podnebí parku je vysokohorské. Lednový průměr teplot je -15 ᵒC, ale teploty mohou klesnout až k -30 ᵒC.  Udává se, že každých zhruba 150 m výšky ubere 1 ᵒC na teplotě. Množství sněhu bývá také značné, a to zejména na západních svazích. V parku je více jak 1 000 ledovců. I zde dochází však k jejich odtávání. Nejteplejším měsícem je červenec s průměrem okolo 22 ᵒC ve městě Banff.

Národní park leží ve třech vegetačních pásmech. Alpinské (rozsáhlé horské louky, ledovce), subalpinské (53 % celkové plochy, vesměs hustý les), horské (nejnižší části parku, viditelné stopy lidské aktivity, ale zároveň oblasti, které jsou nejvíce vyhledávané zvěří). Lesy jsou nejčastěji smrkové, ale k vidění jsou i porosty jedlí, borovic a osik.  V parku roste až 1 300 druhů rostlin. Velkým problémem je kůrovec, kterým jsou napadeny obrovské plochy.

Foto: Archiv

N.P.Banff

Park je domovem pro 56 druhů savců. K nejznámějším patří určitě černý medvěd i grizzly, dále los, vlk, jelen, horská koza, ovce tlustorohá, rys kanadský, bobr, svišť, veverka a další. Z důvodu drsných zimních podmínek se téměř nevyskytují hadi a z obojživelníků pouze jeden druh ropuchy a tři druhy žab. Naopak ptačí říše je zde zastoupena až 280 druhy ptáků včetně orla bělohlavého.

Foto: Archiv

N.P.Banff

A jaké přírodní krásy na návštěvníky čekají?

Nádherný výhled na město a okolí se nám naskytne z vrcholu Sulphur Mountain, kam vede i lanovka, na kterou ale bývají, zejména ve vysoké sezoně, velké fronty. Kdo se jim chce vyhnout, může vystoupat i pěšky, ale je nutno počítat s převýšením 600 m.

Pravděpodobně nejfotografovanějším jezerem v celých kanadských Skalistých horách je Lake Louise. Lze odtud absolvovat i několik zajímavých pochodů.

Foto: Archiv

N.P.Banff

Dalším vyhledávaným jezerem je Moraine Lake. Je tak krásné, že jednu dobu bývalo i na dvacetidolarové bankovce. Okouzlí vás pohledy na neskutečně modře zbarvenou vodu. Můžete podniknout procházku nejenom na hráz jezera, ale spoustu dalších v okolí.

Krásný vápencový kaňon s peřejemi a vodopády se jmenuje Johnston Canyon.

O síle vody si uděláme obrázek v kaňonu Mistaya Canyon, kde můžeme obdivovat obrovské „hrnce“ vyhloubené v pískovci.

Foto: Archiv

N.P.Banff

To je jen zlomek toho, co můžete v parku vidět. Každé roční období má své zvláštní kouzlo, takže ať přijedete kdykoli, určitě nebudete litovat.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Láká vás tato nespoutaná divočina?
ano
98,6 %
ne
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 716 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám