Hlavní obsah

Detroit - město aut a důležitá dopravní křižovatka

Detroit je největším městem amerického státu Michigan, s počtem obyvatel 911 000. Včetně okrajových oblastí zde žijí 4 miliony lidí. Název města je odvozen od řeky Detroit.

Foto: Detroit CVB

Walter P. Chrysler Museum

Článek

Klima je tu vlhké kontinentální. Je ovlivňováno pěti velkými jezery. Léta jsou horká a dusná, v červenci může dosáhnout teplota i více než 30˚ C, naopak zimy jsou studené, v lednu je průměrná teplota okolo 1 ˚ C.

Foto: Detroit CVB

Socha Spirit of Detroit

Až 82 % obyvatel jsou černoši, běloši jsou zastoupeni jen v necelých 11 %. Hispánci a Asiaté tvoří zbytek obyvatelstva. Obyvatel města ale výrazně ubývá. Oproti roku 2000 tu žije o 40 000 lidí méně. Je to způsobeno zejména tím, že se lidé stěhují do bezpečnějších městeček na předměstí. Zajímavá je skutečnost, že národnostní složení v roce 1930 bylo přesně obrácené (92 % bílých). V Detroitu se pravděpodobně výrazně projevil fenomén známý jako bílý útěk – čím více černých do města přicházelo, tím více se bílé obyvatelstvo stěhovalo pryč.

Foto: Detroit CVB

Greenfield Village

V Detroitu převažuje především automobilový průmysl. Mají zde zastoupení hned tři výrobci aut – Ford, Chrysler a General Motors. I přes tento fakt je zde poměrně vysoká míra nezaměstnanosti – 13,8  %. Detroit je některými lidmi vnímán jako zchátralé průmyslové město, kde se jen na běžícím pásu vyrábějí auta, kde je velmi znečištěné ovzduší a vysoká kriminalita. Jsou to následky způsobné enormní industrializací, která centrum města  postupně proměnila v nevzhlednou čtvrť s opuštěnými doky, skladišti a železničními náspy.

Ale to je jen polovina pravdy. V 60. letech 20. století se zvýšil zájem o výstavbu veřejných kulturních budov a o revitalizaci města. Vyrostla nejvyšší budova ve městě Renaissance Center (místními nazývaná RenCen). Jedná se o rezidenční, administrativní a nákupní centrum. Do středu města, vylepšeného novými obchody, restauracemi, kavárnami i obytnými domy, se opět začaly vracet tisíce lidí.

Foto: Archiv

Ambassador Bridge

Detroit se stal důležitým dopravním uzlem. Ve městě jsou tři mezinárodní hraniční přechody spojující Detroit s kanadským městem Windsor. Most Ambassador Bridge je nejvytíženějším hraničním přechodem v Severní Americe (27 % celkového obchodu mezi USA a Kanadou). Asi 32 km jihozápadně od Detroitu leží velké mezinárodní letiště Detroit Metropolitan. Oblast Detroitu má velmi rozsáhlou síť bezplatných dálnic. Hromadnou dopravu v regionu zajišťují autobusy, kolem vnitřního centra města vede vyvýšená kolejová doprava známá jako People Mover, která objíždí téměř všechny pamětihodnosti a zajímavá místa.

Foto: Archiv

Port Detroit Dock

A na co se můžete těšit?

Downtown – centrální obchodní a finanční čtvrť a rezidenční oblast, je zde nejvíce architektonických skvostů a většina mrakodrapů. Atmosféru starého města dokresluje množství historických kostelů, divadla a jiné budovy. Kromě toho je zde řada příjemných parků včetně těch, které jsou spojeny promenádou podél nábřeží Detroit International Riverfront.

Midtown – tato část vznikla po velkém požáru města v roce 1805. Jsou zde historické čtvrti, nemocnice (Detroit Medical Center) a univerzita Wayne State University. Páteří je široká ulice Woodward Avenue.

Foto: Detroit CVB

Detroit

New Center – komerční a rezidenční historická část města. Střed Nového centra vznikl kolem roku 1920 jako obchodní centrum. Cílem bylo nabídnout obyvatelům pohodlný přístup jak do částí downtownu, tak i k továrnám na okraji města.

River Walk – 8 km dlouhá promenáda vedoucí od Ambassador Bridge až k ostrovu Belle Isle. Čeká tu na vás největší městský ostrovní park v USA. Je vyhledáván k relaxaci i sportovnímu vyžití. Zajít můžete i do botanické zahrady. Příjemná stezka, většinou 18 m široká, vede kolem řeky s občasným přemostěním, s oddělenými pruhy pro pěší a cyklisty. Cesta je lemována řadou domků, stánků, lavičkami i rybářskými moly.

Foto: Detroit CVB

Campus Martius

Henry Ford Museum – největší sbírka automobilových veteránů na světě, seznámíte se navíc s řadou amerických vynálezů a historických zajímavostí.

Motown Museum – historická nahrávací studia, kde nahrávala své hity celá řada soulových a rozhlasových zpěváků, jako např. Diana Ross, Marvin Gay, Smokey Robinson, Stevie Wonder i mladý Michael Jackson).

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Zajímá vás historie motorismu?
ano
86 %
ne
14 %
Celkem hlasovalo 387 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám