Hlavní obsah

Dinosaur N.M. - místo, kde na vás dýchne historie

Dinosaur National Monument (DNM) se rozkládá na 85 326 hektarech v jihovýchodním cípu pohoří Uinta Mountains, na hranicích mezi státy Colorado a Utah, na soutoku řek Green a Yampa. Park je pastvou pro ducha i oči – jednotlivé vrstvy půdy a kamene zkřivené vrásněním vystavují na odiv množství barev a textur.

Foto: Dinosaur National Monument

Bighorn Sheep

Článek

Vrstva, která zakrývá fosilie, je tvořena pískovcem a nesourodými naplavenými horninami původem z říčního dna. Útvar je znám z období jury (před nějakými 150 milióny let) jako Morrisonova formace. Dinosauři (s jinými pravěkými zvířaty) sem byli naplaveni a pohřbeni pravděpodobně během obrovské záplavy. Usazeniny byly následně dále překryty a zkameněly.

Mocné vrstvy hornin byly později postupně vyzdviženy a zvrásněny do současné podoby a úhlů horotvornými silami, které vytvořily pohoří Uinta. Neúnavné síly eroze odkryly vrstvy na povrchu a doslova oblast nabídly paleontologům k průzkumu.

Foto: Dinosaur National Monument

McKee Springs Petroglyphs

Dvacet tři vrstev horniny odkrytých na relativně malém prostoru nabízí unikátní „okno“ pro pochopení geologické historie Coloradské plošiny.

Historický Douglasův lom zahrnuje nejsoustředěnější a nejrozsáhlejší sbírku skvěle dochovaných dinosauřích kostí z období jury na světě.

Fosilie z Morrisonovy formace umožňují vědcům rekonstruovat 150 miliónů let starý ekosystém, ve kterém dinosauři a jejich vrstevníci žili. DNM je jediným parkem, uchovávajícím kosterní pozůstatky tzv. „in situ“ (kosti ponechány na původních místech) a místem, kde pokračují objevy a vědecké studie nových fosilií. Lomy v horninách rané křídy zachovaly četné pozůstatky dinosaurů včetně několika lebek patřících druhům, které jsou pro vědce nové. Tyto fosilie patří mezi nejvýznamnějšími na světě.

Foto: Archiv

Tiger Wall Yampa River

Různorodost života v drsných podmínkách oblasti je odrazem klimatu, geografie a komplexnosti krajiny samotné. Park poskytuje přirozené prostředí pro více než tisíc původních druhů rostlin a živočichů. Zahrnuje přes 200 000 akrů říčních kaňonů, hor a kotlin.

Divoké rostliny a křoviny poskytují dostatek potravy i útočiště pro savce, ptáky, plazy a hmyz. Velmi rozšířenými jsou různé druhy ještěrek. Hojný je výskyt divoké zvěře různých druhů (např. jelenec ušatý a další).

Foto: Dinosaur National Monument

Allosaurus - lebka

Kulturní historie památníku DNM se datuje do doby před 10 000 lety. Řeky Yampa and Green River poskytovaly zdroj vody pro přežití v jinak vyprahlé krajině.

Indiánské kamenické umění ve formě petroglyfů a piktogramů dokládá, že tu v historii žilo opravdu mnoho lidí. Indiáni fremontské kultury žili v kaňonech dnešního parku před 800 až 1 200 lety. Následovaly je kmeny Ute a Shoshone (Šošoni), kteří se v oblasti vyskytují dodnes. První osadníci zanechali v krajině stopy v podobě usedlostí a farem. Ti, kdo měli přístup k řekám a stálým zdrojům tekoucí vody, přežili. Ostatní sucho vyhnalo pryč. Nyní nacházíme mnoho pozůstatků původního osídlení společně s dávným indiánským uměním.

Foto: Dinosaur National Monument

Dinosaurus National Monument

Zkameněliny dinosaurů byly objeveny v roce 1909 paleontologem Earlem Douglassem, který pracoval ve službách muzea Carnegie v Pittsburghu. Douglas se svými lidmi odkryl tisíce fosilií.

Prezident Woodrow Wilson prohlásil ložiska nálezů za národní chráněnou přírodní oblast – Dinosaur National Monument – v roce 1915. Hranice oblasti byly rozšířeny v roce 1938 z původních 80 akrů (320 000 m2) podél lomu v Utahu na dnešní rozlohu přes 200 000 akrů (800 km²) ve státech Utah a Colorado zahrnující též krásné kaňony řek Green River (Zelená řeka) a Yampa.

Foto: Archiv

Green River

Z novodobé historie

V únoru 2010 objevil tým paleontologů z Brigham Young University a University of Michigan pozůstatky nového velkého býložravého dinosaura – Abydosaurus mcintoshi. Fosilie byly vykopány ze 105 miliónů let staré formace „Cedar Mountain“ v oblasti DNM. Nález obsahuje mj. také jedinou kompletní lebku sauropoda (z doby před osmdesáti milióny let) na celé západní polokouli.

Praktické informace:

Park je otevřen celoročně – během zimních měsíců jsou zavřeny některé cesty a zařízení. Fosilie dinosaurů jsou k vidění pouze v utažské části parku.

Foto: Dinosaur National Monument

Dinosaur National Monument

Zajímavosti:

Josie Morris Cabin – dům (chata) jedné z původních obyvatelek v oblasti říčky Cub Creek by byl dnes považován za „skromnou“ stavbu. Můžeme se zde projít po krátkých cestičkách do kaňonů Box Canyon a Hog Canon.

Josie Morris Cabin – dům (chata) jedné z původních obyvatelek v oblasti říčky Cub Creek by byl dnes považován za „skromnou“ stavbu. Můžeme se zde projít po krátkých cestičkách do kaňonů Box Canyon a Hog Canon.Whitewater rafting (rafting na divoké vodě) – prvními raftaři byli kdysi lovci kožešin. V současné době jde o velmi oblíbený způsob objevování vzdálenějších částí parku.

Josie Morris Cabin – dům (chata) jedné z původních obyvatelek v oblasti říčky Cub Creek by byl dnes považován za „skromnou“ stavbu. Můžeme se zde projít po krátkých cestičkách do kaňonů Box Canyon a Hog Canon.Whitewater rafting (rafting na divoké vodě) – prvními raftaři byli kdysi lovci kožešin. V současné době jde o velmi oblíbený způsob objevování vzdálenějších částí parku. Harpers Corner Drive – nachází se na coloradské straně parku. Jde o 55 km dlouhou vyhlídkovou silnici, která vede do srdce krajiny kaňonů. Vyhlídky nabízejí skvělé rozhledy na kaňony řek Green River a Yampa.

Josie Morris Cabin – dům (chata) jedné z původních obyvatelek v oblasti říčky Cub Creek by byl dnes považován za „skromnou“ stavbu. Můžeme se zde projít po krátkých cestičkách do kaňonů Box Canyon a Hog Canon.Whitewater rafting (rafting na divoké vodě) – prvními raftaři byli kdysi lovci kožešin. V současné době jde o velmi oblíbený způsob objevování vzdálenějších částí parku. Harpers Corner Drive – nachází se na coloradské straně parku. Jde o 55 km dlouhou vyhlídkovou silnici, která vede do srdce krajiny kaňonů. Vyhlídky nabízejí skvělé rozhledy na kaňony řek Green River a Yampa. Jones Hole Creek – kaňon vyřezaný do krajiny říčkou tekoucí do Green River nabízí možnosti vycházek, rybaření a táboření.

Josie Morris Cabin – dům (chata) jedné z původních obyvatelek v oblasti říčky Cub Creek by byl dnes považován za „skromnou“ stavbu. Můžeme se zde projít po krátkých cestičkách do kaňonů Box Canyon a Hog Canon.Whitewater rafting (rafting na divoké vodě) – prvními raftaři byli kdysi lovci kožešin. V současné době jde o velmi oblíbený způsob objevování vzdálenějších částí parku. Harpers Corner Drive – nachází se na coloradské straně parku. Jde o 55 km dlouhou vyhlídkovou silnici, která vede do srdce krajiny kaňonů. Vyhlídky nabízejí skvělé rozhledy na kaňony řek Green River a Yampa. Jones Hole Creek – kaňon vyřezaný do krajiny říčkou tekoucí do Green River nabízí možnosti vycházek, rybaření a táboření. Návštěvníci lokalit Rainbow Park a Island Park mohou spatřit unikátní geologické útvary, pozorovat rafty na řece Green River, zkoumat petroglyfy a historický ranč.

Oblast Cub Creek nabízí turistické stezky, petroglyfy a piktogramy, historické budovy z dob prvních osadníků, místa pro piknik i táboření.

Foto: Dinosaur National Monument

Yampa River

Podnebí:

Klima je polosuché, s teplotními průměry mezi 0 – 30°F ( -17 až  1°C) v lednu a 50 – 100°F (10 - 38° C) v červenci. Nadmořská výška v parku se pohybuje od 1 448 metrů nad mořem (poblíž lomu) do 2 743 metrů u Zenobia Peak. V zimě sníh způsobuje neprůjezdnost některých silnic ve vyšších polohách, zatímco v polohách nižších je množství sněhu výrazně menší. Letní bouřky přinášejí vydatné srážky, což má za následek lokální záplavy, ale o necelé dva kilometry dále nespadne na vyprahlou půdu ani kapka vláhy.

Autor : America Tours

Anketa

Zajímáte se o prehistorické nálezy ?
ano
89,7 %
ne
10,3 %
Celkem hlasovalo 262 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám