Hlavní obsah

Louisiana - stát pelikánů, výborné kuchyně a jazzových tradic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát Louisiana najdeme na jihovýchodě USA. Jižní břehy jsou omývány vodami Mexického zálivu, západní hranice je společná se státem Texas, na severu sousedí s Arkansasem a na východě s Mississippi.

Foto: Louisiana CVB

Louisiana

Článek

René-Robert Cavelier Sieur de La Sale, francouzský průzkumník, který byl prvním Evropanem plavící se po řece Mississippi až k jejímu ústí do Mexického zálivu, nazval území La Louisiane podle krále Ludvíka XIV (Louis XIV).

Díky hojnému výskytu pelikána má stát přezdívku Pelican State (Pelikání stát). Hnízdící samička pelikána, která krmí svou vlastní krví tři svá mláďata, je ústředním motivem na státní vlajce. Pelikán je vyobrazen i na státní pečeti a stal se oficiálním státním ptákem. K jeho oblibě přispěla neuvěřitelná obětavost, s jakou pečuje o své potomky.

Foto: Louisiana CVB

Kuchyně

Výtečná kuchyně

Louisiana je vyhlášená výbornou kuchyní, kde si vybere opravdu každý. Pokrmy představují totiž pestrý mix všeho, co do pomyslného kotle přihodili Francouzi, Španělé, Portugalci, Italové, Řekové, Asiati, Afričané a místní indiáni.

Jídlo je zdravé a velmi chutné. Mluvíme o tzv. louisianské kreolské kuchyni, kde je bohatě zastoupena rýže, fazole, rajčata, citrónová šťáva, chilli papričky a samozřejmostí jsou dary moře – krevety, krabi, langusty, ústřice.

Město Breaux Bridge nese přezdívku Crawfish Capital of the World (světové hlavní město langust).

Foto: Louisiana CVB

Maison Reve

Jazz v Louisianě

Náměstí Congo Square v New Orleans bylo jediným místem na americkém jihu, kde měli tamní Afričané dovoleno svobodně tančit a zpívat za zvuku svých bubnů.

Později se k dunivým tamtamům přidaly housle, banjo a další nástroje. Postupem času se vyvinula synkopická fúze ragtime, blues a pochodové hudby, která se stala nedílnou součástí pikniků, oslav a pohřbů.

O první jazzové improvizace se černí hudebníci-samouci pokoušeli po různých barech a veřejných domech na začátku 20. století. Oficiální premiérová jazzová nahrávka vyšla v roce 1917, která však byla dílem bílých muzikantů, kteří styl okopírovali. Přesný vznik jazzového žánru zůstává zahalen tajemstvím.

Slavný americký jazzový trumpetista a zpěvák Louis Armstrong se narodil v New Orleans 4. července 1901. Ohledně data jeho narození se ale vedou spory, protože v té době mnoho lidí nemělo svůj rodný list (ani Louis Armstrong) a s oblibou uváděli Den nezávislosti jako své datum narození.

Foto: Louisiana CVB

Ellis Marsalis at Jazz Fest

Současnost

Mardi Gras, obdoba našeho masopustu, ale v mnohem pompéznějším provedení, se každoročně slaví v New Orleans. Na dva týdny jsou ulice plné jásajících davů, alkohol teče proudem, stoly se prohýbají pod kulinářskými specialitami.

Louisina se pyšní nejvyšším státním Kapitolem v celých USA. Budova je 137 m vysoká a má 34 pater.

Foto: Archiv

Lake Charles Historic District

Velkolepá budova stadionu Mercedes-Benz Superdome v New Orleans, využívaná pro sportovní a výstavní účely, je největší stavbou s konstrukcí tohoto druhu na světě. Výška budovy 82,3 m, průměr dómu 210 m, délka drátů elektrického vedení 640 km. Dne 3. 10. 2011 stadion získal právo užívat v názvu Mercedes-Benz. Stal se tak třetím stadionem ve světě nesoucí ve jménu Mercedes-Benz (po Mercedes-Benz Arena ve Stuttgartu a Mercedes-Benz Arena v Shangaii).

Nejdelší vodní přemostění na světě - hráz jezera Pontchartrain dlouhou s délkou 368,6 km -  najdeme ve městě Metairlie.

Tramvajová linka Saint Charles v New Orleans je jednou ze dvou pojízdných národních památek v USA. Další je historická tramvaj (cable car) v San Franciscu.

Při návštěvě Louisiany se často setkáme s výrazem „bayou“. Pochází z francouzštiny a je označením pro líně tekoucí řeku. Louisianě se někdy podle toho přezdívá „Bayou State“.

Foto: Archiv

Oak Alley Plantation

Jednou z nejvděčnějších a nejoblíbenějších okrasných dřevin Louisiany je magnolie s nádherně voňavými velkými bílými květy a stálezelenými listy. Ulice měst lemované těmito překrásnými stromy jsou doslova pastvou pro oči, zejména v období květu.

Ničivý hurikán

V srpnu 2005 bylo město New Orleans zasaženo ničivým hurikánem Katrina. Téměř 80% města bylo zaplaveno z důvodu selhání federálního hrázního systému. Dočasným útočištěm pro desítky tisíc lidí se tehdy stala budova Superdome a Konvenční centrum. Živel si vybral krutou daň – zahynulo přes 1 500 lidí.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Líbí se Vám jazz ?
ano
69,8 %
ne
30,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 205 čtenářů.

Zajímavosti o Louisianě:

Rozloha: 135 382 km²

Počet obyvatel: 4 400 000

Hlavní město: Baton Rouge – 158 000 obyvatel Další velká města: New Orleans  (283 000), Shreveport (396 000), Lafayette (112 000) Nejnižší místo státu je v New Orleans – 2,13 m pod hladinou moře. Je druhým nejnižším místem v USA, hned po Death Valley.   

Související témata:

Výběr článků

Načítám