Hlavní obsah

Portland - město mostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland leží na severozápadě USA při ústí řeky Willamette do řeky Columbia ve státě Oregon. Nachází se v přímořském západním klimatickém regionu charakteristickém teplými, suchými léty a deštivými, mírnými zimami.

Foto: Portland CVB

Higgins Beach Portland

Článek

Počátek historie Portlandu spadá do začátku 19. století, kdy se mluvilo o místě, známém jako „the clearing“ (mýtina). Původně to byl etapový tábor na cestě mezi San Franciscem a Seattlem, který ležel na březích řeky Willamette přibližně na půl cesty mezi Oregon City a Fort Vancouver. Město bylo založeno 8. 2. 1851 a mělo v té době přes 800 obyvatel, parní pilu, srubový hotel, a vydávaly se zde noviny Weekly Oregonian. Okolo roku 1879 vzrostla populace na 17 500.

Foto: Archiv

Portland

V roce 1891 se město spojilo s částmi Albina a East Portland. Následně v průběhu roku 1915 byla připojena města Linnton a St. Johns. Poloha města, s přístupem jak k Tichému oceánu (přes řeky Willamette a Columbia), tak do zemědělsky zajímavého údolí Tualatin (Tualatin Valley) přes tzv. „Great Plank Road“ skrze kaňon v Západních horách (West Hills – přibližně trasa dnešní silnice č. 26), dala Portlandu výhodu blízkých přístavů a město se rychle rozvíjelo.

Po většinu 19. století zůstalo největším přístavem tichomořského severozápadu, až do devadesátých let, kdy byl hlubinný přístav v Seattlu spojen s pevninou železnicí, čímž byla zpřístupněna cesta do vnitrozemí bez složité navigace po řece Columbia.

S minulostí města se můžeme seznámit při návštěvě pevnůstky Fort Vancouver (severozápadně od města). Založena byla na počátku 19. století známou obchodní společností Hudson Bay Company a sloužila obchodníkům s kožešinami a traperům jako obchodní stanice.

Foto: Portland CVB

Portland Head Light

Klimatická poloha Portlandu je ideální pro pěstování růží – a po více než 100 let je město známé jako „Město růží”. Portlandský Festival růží se koná každoročně v červnu a zahrnuje dvě hlavní přehlídky: automobilové závody a závody dračích lodí. Tento svátek přiláká vždy do Portlandu množství návštěvníků z celého západního pobřeží USA. Město je známé jako jedno z nejvíce „ekologicky přátelských”, nebo také „zelených”, na světě.

Foto: Portland CVB

View of Downtown

Downtown se nachází na západním břehu řeky Willamette (severovýchodní cíp jihozápadní části města), kde je k vidění většina výškových budov. Část této oblasti je též součástí Old Town Chinatown (Čínské čtvrti). Staré centrum (Old Town) - mezi ulicemi SW Front a 5th - je charakteristické zachovalou architekturou starých obchodních domů a skladišť.

Při zakládání města byly ulice stavěny velmi úzké (20 m) a bloky domů kompaktní a ve tvaru čtverce s rozměry stran 61 m. To mělo podpořit snadnou chůzi a vytvořit více relativně cenných rohových parcel. Kombinované bloky o délce 80 m dělí jednu míli ulice (1.6 km) na přesně 20 dílů.

Foto: Archiv

Portland

Centrum města tvoří Pionneer Courthouse Square a Mall; za pozornost stojí zajímavé American Advertising Museum (muzeum historie reklamy, 9th NW/2nd Ave.). V městském uměleckém muzeu Portland Art Museum (1219 SW Park Ave/Jefferson St.) je zajímavá sbírka starého indiánského umění. Na tržišti Skidmore Market (Burnside St.) se pravidelně každý víkend koná trh s řemeslnými výrobky.

Hustě urbanizované obchodní a rezidenční čtvrti poblíž centra zahrnují např. tzv. Lloyd District, což je severní část centra na druhé straně řeky, a South Waterfront, oblast, v současné době se rychle rozvíjející na jih od centra ve čtvrti South Portland (Jižní Portland).

Portlandu se někdy také přezdívá „Město mostů” (Bridge City) díky mnoha mostům, které se klenou nad jeho dvěma řekami. Do centra města a přilehlých čtvrtí míří osm mostů.

Foto: Portland CVB

Old Port

V centru najdeme několik výškových budov. Z pěti nejvyšších to jsou: Wells Fargo Center (166 m, 1972), US Bancorp Tower alias „Big Pink“ (Velká Růžová) (163 m, 1983), KOIN Center (155 m, 1984), PacWest Center (127 m, 1984) a Fox Tower (113 m, 2000).

Washington Park v části West Hills (západní okraj centra) je jednou z nejpopulárnějších rekreačních oblastí. Zahrnuje zoologickou zahradu Oregon Zoo, japonské zahrady Portland Japanese Garden a mimo jiné také Hoytovo Arboretum. Poblíž najdeme park Council Crest Park, nejvyšší bod v Portlandu.

Oregonské muzeum Oregon Museum of Science and Industry se rozkládá na východním břehu řeky Willamette naproti starému centru města a je tam k vidění množství exponátů z různých vědních oborů (fyzika, technologie, astronomie, vzdělávání dětí, aj.). V areálu se nachází kino OMNIMAX, a kotví zde ponorka USS Blueback.

Foto: Portland CVB

Tommy´s Park

Portland je jedním ze tří měst v sousedících státech (vedle Jackson/Mississippi a Bend/Oregon) s vyhaslými sopkami uvnitř hranic města. Mount Tabor Park je oblíbený pro své výhledy a historické vodní rezervoáry.

Forest Park je největším divokým parkem ve městě v celých USA, pokrývá plochu více než 5 000 akrů (20 km²).

Portland je též domovem světového unikátu – parku Mill Ends Park . Je nejmenším na světě. Jde o kruh o průměru cca 60 cm s plochou necelých 30 centimetrů čtverečních.

Autor : America Tours

Anketa

Znáte nějaké podobné "město mostů" ?
ano
40,1 %
ne
59,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 142 čtenářů.

Fakta o Portlandu :

Rozloha města: 376,5 km²

Počet obyvatel města: 584 000 (včetně okrajových čtvrtí: 2 220 000)

Související témata:

Výběr článků

Načítám