Hlavní obsah

Nebraska - země nížin

Stát Nebraska se rozkládá na území amerického středozápadu, v oblasti Velkých plání (Great Plains). Severní hranice sdílí se South Dakotou, na východě s Iowou a malou částí Missouri, na jihu s Kansasem, na západě s Coloradem a Wyomingem. Město Lincoln je hlavním městem a žije v něm 250 500 obyvatel z celkového počtu 1 800 000 lidí.

Foto: Lincoln CVB

Lincoln Garden

Článek

Nebraska je zemí nížin. Na východě to jsou Dissected Till Plains (Zbrázděné jílové pláně) s malými kopečky, říčkami a potoky. Převažuje zde farmářská půda. Na západě je to oblast Great Plains s nerovným, místy značně zvrásněným, povrchem.

Severně od řeky Platte River v centrální Nebrasce se nachází největší oblast písečných dun v Severní Americe - Sand Hills. Severozápadní region státu tvoří High Plains, které se poblíž hranice s Wyomingem zvedají do výšky až 1 600 m. n. m. Odlehlý severozápadní cíp tvoří malá oblast Badlands.

Foto: Omaha CVB

Omaha

Hlavními vodními toky státu jsou Missouri, Niobrara a Platte River.  Při svém putování státem najdeme krajinu téměř takovou, jakou ji kdysi dávno viděli první příchozí pionýři. Ráz krajiny se skoro nezměnil, jakoby se tu zastavil čas, jen tu a tam vyrostla nějaká farma či městečko. Příroda je ale úžasná – je zde řada přírodních rezervací, lesů, řek vhodných pro kanoistiku, jezírek ke koupání. Od léta do podzimu jsou louky porostlé žlutými či bílými květy jednou z nejrozšířenějších rostlin, zlatobýlem obecným, který je považován za státní květinu.

Foto: Omaha CVB

Boys Town

Čekají nás také nekonečná pole kukuřice. Z doby, kdy se ještě kukuřice sbírala ručně, pochází i přezdívka Cornhusker State (Stát sběračů kukuřičného klasu). V minulosti byla Nebraska často přezdívána jako The Great American Desert (Velká americká poušť). Další pojmenování – Stát sazečů stromů - pochází z doby, kdy první osadníci osázeli oblast milióny stromků, které plnily funkci větrolamů, poskytovaly úrodu nebo jen krášlily místní zahrádky.

V Nebrasce najdeme pět veřejnosti přístupných vojenských pevností – Atkinson, Kearny, Hartsuff, Sidney a Robinson.

Foto: Omaha CVB

Lauritzen Gardens

Nej z Nebrasky

Největším městem Nebrasy je Omaha (428 000 obyvatel). Může se pochlubit největším indoorovým (vnitřním) deštným pralesem na světě – Lied Jungle.

Ogalala Aquifer (Ogalský kolektor) je největším zdrojem podzemní vody v USA.

Kraj Lincoln County je místem původu největší mamutí fosilie „Wolly Mammoth“.

Weeping Water je největším ložiskem a producentem vápence v celých USA.

Ve městě Hebron se můžeme pohoupat na největší houpačce světa. Posadit se na ní může až 25 dospělých najednou.

Nedaleko Thedfordu se rozkládá největší ručně vysázený les na světě, Hasley National Forest.

Foto: Archiv

Memorial Park

Ford Atkinson se pyšní jediným muzeem na světě, které je celé věnované obchodu s kožešinami.

V okrese Sounders County můžeme zavítat do vesničky s cca 350 obyvateli jménem Prague (Praha). A to nejlépe v době, kdy tu probíhá tradiční Kolache Festival (Koláčový festival). Tvrdí se, že zde pečou největší koláče na světě.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Máte často ve svém jídelníčku kukuřici ?
ano
25,9 %
ne
74,1 %
Celkem hlasovalo 224 čtenářů.

Zajímavosti z Nebrasky :

Nebraska byla vyhlášena jako 37. stát dne 1. března 1867.

Nebraska byla vyhlášena jako 37. stát dne 1. března 1867. Rozloha: 200 520 km²

Nebraska byla vyhlášena jako 37. stát dne 1. března 1867. Rozloha: 200 520 km² Nejvyšší bod: Panorama Point – 1 653 m. n. m.

Nebraska byla vyhlášena jako 37. stát dne 1. března 1867. Rozloha: 200 520 km² Nejvyšší bod: Panorama Point – 1 653 m. n. m. Výraz Nebraska znamená v jazyce indiánů mělká řeka (označení pro řeku Platte River).

Nebraska byla vyhlášena jako 37. stát dne 1. března 1867. Rozloha: 200 520 km² Nejvyšší bod: Panorama Point – 1 653 m. n. m. Výraz Nebraska znamená v jazyce indiánů mělká řeka (označení pro řeku Platte River). Státním drahokamem je modrý achát.

Nebraska byla vyhlášena jako 37. stát dne 1. března 1867. Rozloha: 200 520 km² Nejvyšší bod: Panorama Point – 1 653 m. n. m. Výraz Nebraska znamená v jazyce indiánů mělká řeka (označení pro řeku Platte River). Státním drahokamem je modrý achát. Ve městě Omaha má hlavní sídlo železniční společnost Union Pacific Railroad. 

Poměrně početná česká komunita žije nejenom v okolí města Omaha, ale je rozptýlena též po farmách po celé Nebrasce.

Související témata:

Výběr článků

Načítám