Hlavní obsah

Wisconsin - americká země mléka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wisconsin se rozkládá v severo-centrální části USA, v oblasti Great Lakes. Část jeho územních hranic je tvořena jezery Lake Michigan na východě a Lake Superior na severozápadě. Na severovýchodě hraniční s Michiganem (Upper Michigan), na jihu s Illinois, na jihozápadě s Iowou, na západě s Minnesotou. Hlavním městem je Madison s 208 000 obyvateli.

Foto: Madison CVB

Bascom Hill - Lincoln

Článek

Wisconsinu se někdy přezdívá Jezevčí stát. O přezdívku se zasloužili havíři, kteří podstatnou část svého života trávili pod zemí kopáním v olověných dolech. I proto byl jezevec zvolen za státní zvíře.

Na státní vlajce je vyobrazena státní pečeť v sytě modrém poli, nad pečetí je bíle uveden název státu a dole pak opět v bílé barvě rok 1848, tedy rok přijetí za člena Unie.

Foto: Madison CVB

The Capital of Wisconsin

Povrch Wisconsinu je z podstatné části utvořen činností tajících ledovců zhruba před 10 000 lety. Ledovce svou vahou většinu země zploštily a místy ji doslova vydlabaly. Když ustupovaly, zanechaly za sebou krajinu plnou sutin, balvanů, kamenů a štěrku.

Výjimkou je oblast na jihozápadě státu známá pod názvem Wisconsin Driftless Area, která je velmi členitá a bez jezer. Ta jsou naopak charakteristickým rysem ostatních regionů. Řek a potoků bychom napočítali až 7 500 a jezer téměř 14 000. Největším z nich je Lake Winnebago. Díky ohromné koncentraci vodních ploch je Wisconsin rájem milovníků vodních sportů a rybolovu.

Oblíbené je též lyžování, lov divoké zvěře a ice-boating, což je jízda na saních s plachtami. Jednu sedminu země zabírají veřejné parky a lesy – jedná se o 43 státních parků, 14 státních turistických stezek, tři rekreační oblasti a 12 státních lesů. Jeden z nejstarších, nejoblíbenějších a nejvíce navštěvovaný je státní park Devil´s Lake (vznik r. 1911). Wisconsin se pyšní více než 24 000 km značených „sněhových dálnic“ pro snowmobily (sněhová vozidla, skútry). Největší vodní park  Noah´s Ark (Noemova archa) můžeme navštívit ve městě Wisconsin Dells.

Foto: Milwaukee CVB

Milwaukee´s Riverwalk

Během posledního století se Wiconsin stal významným producentem zemědělského zařízení a jeho hospodářství je značně závislé na vysoce rozvinutém mlékárenském průmyslu. Často bývá proto neoficiálně nazýván jako „America´s Dairyland“ (americká země mléka). Pochází odtud více mléka, másla a sýrů než z kteréhokoliv jiného státu.

Wisconsin se proslavil ve světě též výrobou vynikajícího piva. Důležitou roli hraje také papírenský průmysl. Green Bay je světovým hlavním městem toaletního papíru.

Neméně důležitý je i cestovní ruch. Turisticky přitažlivý je House on the Rock (Dům na skále) nedaleko Spring Green. Je považován za architektonický zázrak posazený na 20metrovém skalním komíně. Původní budova z roku 1953 se časem rozšířila, v současnosti zabírá plochu 800 000 m². Komplex nyní tvoří celé ulice, další budovy, zahrady. Infinity room (Nekonečný pokoj) má 3 264 oken!

Velké návštěvnosti se těší ojedinělé Circus World Museum (Světové muzeum cirkusu) v městečku Baraboo – úžasný zážitek nejen pro děti.

Foto: EagleRider

Harley Davidson

Největším městem je Milwaukee. Má 572 000 obyvatel. Každoročně se zde koná letní Summerfest, největší hudební festival. Účastní se ho na 2 500 účinkujících.

Město Milwaukee je od roku 1903 proslavené společností Harley-Davidson, která vyrábí legendární motocykly a jejich příslušenství. Jejich výroba trvá dodnes a zájem o ně přetrvává. Zajímavostí je také vynález prvního funkčního psacího stroje v roce 1867.

Foto: Archiv

Wisconsin - Raspberry Island

Známé osobnosti Wisconsinu

Harry Houdiny – známý kouzelník a mistr mizení,

Harry Houdiny – známý kouzelník a mistr mizení, Douglas Mac Arthur – generál 2. sv. a korejské války

Harry Houdiny – známý kouzelník a mistr mizení, Douglas Mac Arthur – generál 2. sv. a korejské války Frank Lloyd Wright – nejvýznamnější americký architekt

Harry Houdiny – známý kouzelník a mistr mizení, Douglas Mac Arthur – generál 2. sv. a korejské války Frank Lloyd Wright – nejvýznamnější americký architektWilliam H. Rehnquist – hlavní soudce amerického nejvyššího soudu

Don Ameche – herec a vítěz ceny Akademie za roli ve filmu Zámotek.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Uměli byste ještě psát na psacím stroji ?
ano - umím to stále
75,9 %
ne - již to neumím
3 %
ne - nikdy jsem to neuměl / neuměla
21,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 166 čtenářů.

Zajímavosti Wisconsinu

Rozloha" 169 639 km²

Rozloha" 169 639 km² Počet obyvatel: 5 692 000

Rozloha" 169 639 km² Počet obyvatel: 5 692 000 Nejstarší město Wisconsinu: Green Bay – v současnosti má 96 000 obyvatel.

Hamburgerovou síň slávy najdeme ve městě Seymour.

Související témata:

Výběr článků

Načítám