Hlavní obsah

Pittsburgh - město, kde se zrodilo samostatné Československo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pittsburgh je destinací, kterou naleznete téměř v každém itineráři po východě USA. Proč se ale vlastně do tohoto města jezdí? Čím je zajímavé a má pro českého turistu nějaká lákadla?

Foto: Jakub Fučík America Tours

Centrum města, soutok a lanovka

Článek

Snad každý, kdo pár dní cestoval po východním pobřeží, navštívil Washington a Niagarské vodopády.  Město Pittsburgh leží téměř uprostřed mezi těmito destinacemi, a tak není důvod, proč se tu nezastavit a podívat se na Pittsburgh zblízka.

Většina lidí má město Pittsburgh spojeno s hokejistou Jaromírem Jágrem, který tam hrál za tým Pittsburgh Penguins. Město samotné není zase tak ohromné  jako New York a nenabízí tolik turisticky známých památek jako např. Washington.

Centrum je vyřezáno dvěma řekami. Allegheny přitéká ze severu a Monongahela přitéká z jihovýchodu. Jejich soutok dává vzniknout řece Ohio. Samotný soutok je přímo v centru města, které tvarově připomíná trojúhelník. Neřekne se mu jinak, než Golden Triangle.

V historii bylo toto místo důležitým a strategickým bodem pro Francouze, kteří zde v roce 1754 na soutoku postavili pevnost. O pár let později se pevnosti zmocnili Britové a od té doby nesla název Fort Pitt. Poloha tohoto místa byla velmi strategická, jednalo se o tzv. vstupní bránu na západ.

Foto: Archiv

Plán pevnosti Fort Pitt

Pittsburgh je známý svým ocelářským průmyslem, který zde zažíval zlaté časy v první polovině 20. století. Až do roku 1960 populace města neustále rostla. Město bylo ekonomicky stabilní a prosperující. V ocelářském průmyslu pracovala více než polovina obyvatel. V roce 1950 žilo ve městě přes 676 000 lidí. V současné době je to asi 300 000 obyvatel.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pittsburgh v noci

V ocelářském průmyslu pracuje nyní 4 900 lidí. Nejvíce obyvatel je zaměstnáno ve zdravotnictví - až 58 000.

V celé metropolitní oblasti města je více než 420 ocelových mostů a není náhoda, že sesterským městem Pittsburghu je Ostrava.

Foto: Archiv

Pittsburgh agreement

Nejkrásnější pohled na centrum města a soutok řek je z kopce Mt. Washington, který leží na druhém břehu řeky Monongahela. Na vyhlídku můžete vyjet buď vlastním autem, nebo lanovkou.

V Pittsburghu byla 31. 5. 1918 uzavřena dohoda, která byla podepsána zástupci Slovenské ligy, Českého národního sdružení a Svazu českých katolíků v čele s Tomášem G. Masarykem. Tento akt se nazývá Pittsburgh Agreement a schvaloval spojení Čechů a Slováků v samostatném státě. Tato dohoda je přirovnávána k americké deklaraci nezávislosti. O rok později byla tato deklarace přečtena T. G. Masarykem ve Philadelphii před místní radnicí.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Věděli jste, že je Ostrava sesterským městem Pittsburghu ?
ano
8,3 %
ne
91,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1304 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám