Hlavní obsah

Pouště amerického Jihozápadu - Mojave Desert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mojave Desert (cca 600-1500 m n.m.) svým největším dílem zasahuje do jihovýchodní Kalifornie, rozpíná se dále k jihu Nevady, severozápadu Arizony a jen nepatrnou částí se dotýká jihozápadního Utahu.

Foto: Michal Kužel America Tours

Joshua Tree v mojavské poušti

Článek

Nalézáme se zde na jednom z nejvyprahlejších míst severoamerického kontinentu, a pokud navštívíme kalifornské Death Valley (Údolí smrti), staneme na bodě s nejvyšší naměřenou teplotou (56,7 C) a nejnižší pevninskou nadmořskou výškou (-87 m) na západní polokouli.

Foto: Eva Špačková

Keře pelyňku na rozkvetlé poušti Mojave

Mojave zůstává téměř po celý rok suchá a srážky, omezené prakticky jen na zimní období, jsou zjara impulsem k rozpuku neuvěřitelné škály barevných kvítků. Pestré koberce žluté, modré, fialové, růžové a červené jsou tvořeny trsy svazenky vratičolisté (Phacelia tanacetifolia), sluncovky kalifornské (Eschscholzia californica, Eschscholzia mexicana), globe mallow (Sphaeralcea ambigua) a mnohých dalších.

Foto: Eva Špačková

Rozvetlá poušť Mojave

S krutými podmínkami dlouhotrvajících období sucha a horka se velmi dobře vyrovnává keř kreozot (Larrea tridentata). Indiáni odedávna využívali tuto bylinu při léčení nejrůznějších neduhů, my ji dnes například přidáváme jako prostředek prodloužení trvanlivosti do čokoládových cukrovinek.

Foto: Eva Špačková

Kaktus Opuntia bigelovii

Na poušti Mojave nalezneme také rozličné druhy kaktusů a juk, z nichž rozhodně nelze nezmínit endemického přestavitele juku krátkolistou, označovanou též juka stromová či krátce jukovník (Yucca brevifolia). Lidový název tohoto exempláře zní Joshua Tree. Jeho původ sahá do dob osídlování Západu mormonskými přistěhovalci, tedy do poloviny 19.století. Strastiplnou a několik měsíců dlouhou cestou vyčerpaní pionýři v rostlině, tyčící se v rozlehlé pustině, spatřovali biblického hrdinu Joshuu, který jako by je zdáli vítal s rozpřaženou náručí v zemi zaslíbené.

Foto: Michal Kužel America Tours

Burros - divocí osli v horách mojavské pouště

Ve skrytu mojavské vegetace nachází útočiště zajíci, drobní hlodavci a také vzácné pouštní želvy. V místních horách se po skalních výstupcích vznešeně a s rozvahou pohybují ovce tlustorohé.

Autor : Eva Špačková

Anketa

Znáte biblického hrdinu Joshuu ?
ano
23,9 %
ne
76,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 142 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám