Hlavní obsah

Pouště amerického Jihozápadu - Great Basin Desert

Great Basin Desert je nejseverněji položená ze severoamerických pouští. Zasahuje do značné části Nevady a Utahu a zlomečku severní Arizony (dále pak Californie, Oregonu, Idaho a Wyomingu). Je posazená poměrně vysoko nad hladinou moře (1300-4000 m n.m.) a vyznačuje se často chladným podnebím. Většinu průměrných ročních srážek tvoří sníh.

Foto: Eva Špačková

Poušť Great Basin

Článek

Takzvaná „Velká pánev“ (či laicky také lavor či „umyvadlo“) je v podstatě celou soustavou pánví menších. Srážky, poměrně časté ve výše položených zónách, se stejně jako v pomyslném lavoru svažují do nížin a vytvářejí tu vhodné podmínky pro růst vegetace.

Foto: Michal Kužel America Tours

Psoun prérijní

Jejími typickými představiteli jsou různé druhy pelyňků a travin, které pro zdejší zvířenu často postrádají chuťovou přitažlivost a nejsou příliš vhodné ani pro poskytnutí bezpečného útočiště. Rozmanitost živočišných druhů je proto v Great Basin dosti omezená. Dominuje králík zápdoamerický (Brachylagus idahoensis) a tetřívek křovinný (Centrocerus urophasianus), pro něž poupata a listy pelyňku tvoří hlavní zdroj potravy. Dále v horách vegetují rozličné druhy jalovců, borovice jednolistá (Pinus monophylla) a ohaňkovník rojokovníkový (Cercocarpus ledifolius).

Foto: Eva Špačková

Borovice osinatá

Samotné hřebeny porůstá borovice ohebná (Pinus flexilis) a borovice osinatá (Pinus longaeva) – velmi unikátní druh, jeden z nejdéle žijících organismů na  planetě. Zde ve vysokohorském prostředí se dobře daří zákonem chráněné ovci tlustorohé (Ovis canadensis) a hnízda si staví orel skalní. Často jej zahlédneme, jak  krouží nad rozlehlou krajinou a lačný po kořisti ostrým zrakem pročesává husté koberce pelyňkových porostů.

Autor : Eva Špačková

Anketa

Máte raději suché podnebí nebo preferujete vlhký tropický vzduch ?
suché podnebí
68,2 %
vlhký tropický vzduch
31,8 %
Celkem hlasovalo 85 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám