Hlavní obsah

Památník letu 93 a stádo bizonů v Pennsylvánii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to až k nevíře, že od teroristických útoků na Spojené státy uběhlo 10 let. Celých 10 let trvalo, než se oficiálně otevřely památníky obětem teroristických útoků v New Yorku a Pensylvánii. Mnozí z vás jistě znají filmovou rekonstrukci uneseného letadla United 93 letícího z mezinárodního letiště Newark do kalifornského San Francisca.

Článek

Shanksville, místo dopadu   

Při mé poslední cestě státem Pennsylvánia bylo toto místo nedaleko naší trasy. Před pár lety jsem se byl na místě dopadu podívat osobně, ale tenkrát tam byl pouze provizorní památník. Nebylo tam nic jiného než stěna s fotografiemi pasažérů a posádky letu 93.

Ovšem letos v září tomu bylo 10 let, co se tato tragédie stala. U příležitosti tohoto smutného výročí byl postaven a hlavně slavnostně odhalen památník této tragédie. Pokud budete mít ve vašem itineráři po východě USA zahrnuta města Washington a Pittsburgh, využijte této příležitosti a udělejte si zastávku právě u tohoto památníku, který leží nedaleko trasy mezi zmíněnými velkoměsty.

Bizoni a venkov Pennsylvánie   

Až odjedete z Washingtonu a vydáte se severozápadním směrem na Pittsburgh, cestu dobře naplánujte. V Breezewoodu si udělejte krátkou občerstvovací pauzu a pak rychle na mezistátní dálnici číslo 70, která je placená a jmenuje se Pennsylvania Turnpike.

Pojedete na západ směr Pittsburgh. Aby cesta nebyla tak fádní, a abyste nesledovali pouze americké trucky při předjíždění, sjeďte na exitu číslo 146. Držte se ukazatelů na silnici číslo 220 směrem na jih. Zhruba po pěti minutách přijedete na křižovatku silnice číslo 30 (Lincoln Hwy) a po ní se dejte na západ.

Je to velmi pěkná cesta nádhernou venkovskou oblastí státu Pensylvánia. Cestou uvidíte typická venkovská stavení a statky, tak jak je znáte z amerických filmů. Nadchne vás zvlněná krajina Apalačského předhůří se všudypřítomnými listnatými stromy, pasoucím se dobytkem a malebnými vesničkami.

Zhruba po dvaceti minutách jsem spatřil to, co bych na východním pobřeží USA nikdy nečekal, natož někomu sliboval, že něco takového uvidí. V takové veliké ohradě se zde pásly snad čtyři desítky statných bizonů i se svými potomky. Jednalo se samozřejmě o umělý chov, ale i tak to pro mě a celou moji skupinu byl pěkný zážitek.

K památníku jsme to měli asi 15 mil. Cestou jsme si na místních obydlích a stodolách všimli jedné místní speciality a zvláštnosti. Skoro na většině z nich byly totiž červené a hnědé hvězdy. Někteří účastníci zájezdu si symboliku vysvětlili po svém - „jsou to domy komunistů”. Tyto hvězdy však mají přinést danému obydlí prosperitu a blahobyt. Cestou k památníku míjíme rozlehlé autovrakoviště, na kterém jsou snad statisíce vraků. Informační cedulka s nápisem Flight 93 Memorial nám oznamuje, že pomalu přijíždíme do cíle. K památníku vede krásná nová příjezdová komunikace.

Památník je pod správou Národních parků USA. U památníku je zatím provizorní návštěvnické centrum, které bude časem postaveno a bude poskytovat podrobné informace o událostech onoho osudného dne 11. 9. 2001. Od provizorního návštěvnického centra vede chodník podél černé stěny až do místa skutečného dopadu letadla. Toto místo se jmenuje Memorial Plaza (Památné náměstí). Zde stojí veliká mramorová stěna, ve které jsou vyryta jména všech pasažérů a členů posádky.

Časem bude ještě postaven chodník podél příjezdové komunikace, kolem kterého bude vysázeno 40 stromů symbolizujících 40 ztracených životů. Současná podoba památníku letu United 93 byla vybrána v mezinárodní architektonické soutěži z více jak 1000 návrhů, které přišly ze 48 států Unie a 27 zemí světa.

Po návštěvě památníku se vracíme zpět na dálnici č. 70 a v Pittsburghu jsme zhruba za 1,5 hodiny.

Autor: Jakub Fučík, America Tours

Anketa

Chtěli byste ochutnat steak z bizona ?
ano
74,1 %
ne
25,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 294 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám