Hlavní obsah

Alto Atacama - magický hotel uprostřed pouště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severní části Chile, hluboko v srdci pouště Atacama, se nachází městečko San Pedro de Atacama, které má necelých 5 000 obyvatel a nadmořskou výšku 2 407 m.n.m. Ještě o několik kilometrů dál, v opuštěném údolí mezi červenými skalami leží luxusní hotel Alto Atacama.

Článek

Pouštní klima ve vysoké nadmořské výšce znamená téměř nulové roční srážky a velký rozdíl mezi nočními a denními teplotami. Ten může v červnu, tedy uprostřed místní zimy, znamenat, že přes den je 25 a v noci mínus 10 stupňů Celsia.

Koncept pouštního hotelu Alto Atacama je založen na souladu s přírodou, jednotlivé pokoje jsou postaveny v červené  barvě okolních skal, veškeré zařízení je z přírodních materiálů. Pro pohodlí hostů mají koupelny vyhřívané podlahy, v pokojích nejsou telefony ani televize. Cílem je užívat si překrásné okolní přírody a magické atmosféry tohoto zvláštního místa, odtrženého od ostatního světa.

Nad pouští Atacama je jedna z nejčistších obloh na zeměkouli. V noci osvětlují cestu mezi restaurací, recepcí a pokoji pouze světelné hadice, vodící minimum osvětlení tak, aby nebyl narušen pohled na fantastickou oblohu, plnou hvězd. Na několika místech před hotelem hoří malá ohniště, kde můžou návštěvníci v klidu rozjímat při pohledu do plamenů. Pro milovníky astronomické podívané nabízí místní průvodce návštěvu hotelové hvězdárny. Jedná se vlastně o skálu nad hotelem s vydlabaným schodištěm a zábradlím.

Při výstupu průvodce svítí baterkou na cestu skupině maximálně šesti účastníků této noční výpravy. Na vrcholku se doslova můžete dotýkat nebe, na kterém svítí tisíce hvězd. Po pozorování Měsíce dalekohledem si všichni lehnou do horizontální polohy na pohodlná otáčecí křesla a průvodce laserovým ukazovátkem probodává noční oblohu a ukazuje jednotlivá souhvězdí a planety. Pro Středoevropana je zážitek umocněn i tím, že obloha jižní polokoule je pro něj neznámá.

Při rezervaci v hotelu Alto Atacama si nemusíte kupovat  jednotlivé výlety, vše je v ceně. Teprve každý den v podvečer před večeří vám místní průvodci nad mapou popíšou možnosti jednotlivých výletů, a pokud máte zájem, tak se výlet koná třeba jen pro dva klienty. Maximální počet na jeden výlet je osm klientů. Všichni místní průvodci hovoří plynně nejen španělsky, ale i anglicky a francouzsky, někteří znají i němčinu.

Největší zájem je tradičně o cestu na třetí největší pole gejzírů na světě El Tatio. Tento výlet začíná kolem třetí hodiny ráno, na místo je potřeba dorazit za rozednění, kdy gejzíry tryskají s největší silou. Cesta vede stále do kopce, časem se krajina okolo mikrobusu mění, v šeru noci jsou vidět ojíněné lamy, polehávající kolem silnice. Samotné gejzíry se nacházejí až teprve v nadmořské výšce nad 4 200 m.n.m.

Po příjezdu a za rozednění se stanete svědkem úchvatné podívané, slyšíte syčení až 80 gejzírů, tryskajících do výšky. Během půl  hodiny po rozednění erupce slábnou a toto přírodní divadlo končí.

Je načase posnídat a vydat se překrásnou krajinou směrem do údolí. Bolesti hlavy, které provázejí tuto prudkou změnu nadmořské výšky, si nejlépe vyléčíte v hotelových lázních.

V okolí San Pedro De Atacama je největší dominantou sopka Licantabur, jejíž pravidelný sopouch dosahuje až do výšky 5 400 m.n.m. Tato fotogenická hora je nejkrásnější při západu slunce. Jeho panorama spatříte i po cestě do městečka San Pedro De Atacama, kam turisté jezdí za místním folklorem, nebo večer posedět do typické putyky.

K mým oblíbeným výletům patří cesta do Měsíčního údolí, která zahrnuje i dvouhodinovou pěší cestu přes skalní plošinu, pohoří barevných skal lemovaných písečnými dunami. Krajina mírně připomíná Údolí smrti v Nevadě, ale s tím rozdílem, že tady je jsou teploty v létě o mnoho nižší, většinou se setkáte s příjemnou teplotou mezi 20 – 25 stupni Celsia.

Velmi zvláštní výlet je k solnému jezeru, kde můžete nejen obdivovat panorama krajiny, ale i pozorovat plameňáky, žijící v této nehostinné pustině.

I místní průvodci nedovedou přesně odpovědět na otázku, proč žijí uprostřed solného jezera v poušti, ale můžete nad tím přemýšlet, pokud si v noci sednete k některému z venkovních ohnišť před hotelem se sklenicí dobrého chilského červeného vína. Zvláštní atmosféra pouště Atacama i nevšední zážitky každého dne vás donutí za tmy meditovat nad hořícími plameny a srovnat si cestovatelské zážitky.

Autor článku : Jan Kužel America Tours

Anketa

Utratili byste 8000 Kč za jednu noc v hotelu Alto Atacama ?
ano
43,6 %
ne
56,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 202 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám