Hlavní obsah

Arkansas - země přírodních krás a horkých pramenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát Arkansas s rozlohou 137 500 km² najdeme na jihu USA obklopený státy Louisiana, Texas, Oklahoma, Missouri, Tennessee, Mississippi. Východní hranicí protéká řeka Mississippi. Uprostřed státu leží hlavní město Little Rock.

Článek

Arkansas byl poprvé přijat do Unie dne 15. června 1836 jako 25. stát, v době občanské války v roce 1861 vystoupil a znovu přijat byl roku 1868. Arkansas ve své historii náležel Španělsku, Francii a USA. Je zde celá řada národních parků.

Minulost

V roce 1803 se stal Arkansas součástí amerického teritoria. V té době do úrodné delty řeky Mississippi přicházeli plantážníci se svými otroky za účelem pěstování bavlny. Hudební a umělecké tradice pak přinesli chudí přistěhovalci z Apalačských hor, kteří se usadili v nížinných oblastech Ozark a Quachita.

Roky po občanské válce nebyly vůbec jednoduché, oživení nastalo až s příchodem železnice, což se projevilo na vzestupu farmářství. Velkým přínosem bylo objevení ropných ložisek.

Příroda

Území můžeme rozdělit do pěti částí:

Území můžeme rozdělit do pěti částí:Ozark Plateau – severozápadní a centrální část státu. Krajinu tvoří rozeklané hory, hluboká údolí a husté lesy.

Území můžeme rozdělit do pěti částí:Ozark Plateau – severozápadní a centrální část státu. Krajinu tvoří rozeklané hory, hluboká údolí a husté lesy. Údolí Arkansas River se nachází jižně od Ozark Plateau a protéká zde největší řeka ve státě.

Území můžeme rozdělit do pěti částí:Ozark Plateau – severozápadní a centrální část státu. Krajinu tvoří rozeklané hory, hluboká údolí a husté lesy. Údolí Arkansas River se nachází jižně od Ozark Plateau a protéká zde největší řeka ve státě. Pohoří Quachita Mountains se táhne od východu Oklahomy do centrální části. Oblast je vyhlášená svými horkými prameny a významnými zdroji minerálů a dřeva.

Území můžeme rozdělit do pěti částí:Ozark Plateau – severozápadní a centrální část státu. Krajinu tvoří rozeklané hory, hluboká údolí a husté lesy. Údolí Arkansas River se nachází jižně od Ozark Plateau a protéká zde největší řeka ve státě. Pohoří Quachita Mountains se táhne od východu Oklahomy do centrální části. Oblast je vyhlášená svými horkými prameny a významnými zdroji minerálů a dřeva. Mississippi Plain – nížina je bohatá na úrodnou půdu, kterou řeka přináší ze severu.

West Gulf Coastal Plain – jihovýchodní a jižní část centrálního Arkansasu. Jsou zde husté borovicové lesy – proto je státním stromem borovice. Najdeme zde také mnoho farem. Oblast je významným zdrojem ropy, petroleje a bromu.

Aktivity

Díky tokům a řekám v délce přes 9 000 mil a jezerům s rozlohou více jak 600 000 akrů (243 000 ha) je Arkansas destinací známou výbornými podmínkami pro rybaření, vodní sporty všeho druhu včetně potápění. Další oblíbené aktivity jsou cyklistika, golf, někteří zkouší štěstí při hledání krystalů křemene a diamantů.

Lov zvěře i pozorování ptáků je také velmi populární. Dobrodružnější povahy mohou prozkoumávat podzemí vápencových jeskyní, sjet některou z divokých řek, horolezci mohou pokořit některou z hor. Na turisty zde čeká bezpočet různě náročných trailů.

Města

Arkansas se může pochlubit celou řadou menších měst, která lákají návštěvníky svoji pohodovou atmosférou. Nejčastěji navštěvovanými městy jsou Hot Springs a Eureka Springs. Jsou to horská města obklopená národními parky.

V Hot Springs National Park stéká po svazích 47 pramenů, jejichž průměrná teplota je 57˚ C. V jeho pramenech se koupala řada osobností, např. Franklin D. Roosevelt, Babe Ruth a Al Capone. Ve městě Hot Springs vyrůstal bývalý prezident Bill Clinton. Najdeme zde také vyhlášenou řadu osmi lázeňských domů postavených v letech 1892 – 1923, které jsou zahrnuty mezi národní kulturní památky od roku 1987.

Eureka Springs se nachází v pohoří Ozark Mountains.

V hlavním městě Little Rock u břehů řeky Arkansas River stojí knihovna Clinton Presidential Library. Knihovna obsahuje rozsáhlou sbírku historických prezidentských dokumentů a artefaktů, jsou zde i autentické repliky Oválné pracovny a kabinetu, v nichž pracovali prezidenti John F. Kennedy, Bill Clinton a George W. Bush. Virtuální prohlídka Bílým domem je součástí expozice.

El Dorado, Camden a Magnolia jsou tři města jižního Arkansasu s kouzelným centrem města. O historii ropného průmyslu se můžete dozvědět v Arkansas Museum of Natural Resources ve Smackover.

Ve městě Pine Bluff je Síň slávy Arkansasu – naleznete tam slavná jména lidí, kteří se v Arkansasu  narodili či tam po určitý čas žili. K takovým osobnostem patří např. bývalý prezident Bill Clinton, herečka Mary Steenburgenová, zpěvák Johnny Cash, hudebník Louis Jordan, spisovatel John Grisham a další.

Minerály

Vzácné diamanty, ametyst, granát, achát, křemen a jaspis atd. nalézají hledači ve státním parku Crater of Diamonds State Park blízko Murfreesboro. Jediný diamantový důl na světě, který je otevřen pro veřejnost, se nachází právě zde. Jsou  zastoupeny diamanty všech odstínů, ale nejčastější barva je bílá, hnědá a žlutá. Spolu s diamanty tu můžete objevit až 40 typů hornin a minerálů.

Podle geologů má Arkansas vedle Brazílie nejlepší kvalitu křemene na světě.

Prospektory je vyhledávána zejména oblast v pohoří Ouachita Mountains okolo Mount Idea a Hot Springs. V obchodech lze koupit krystaly od levnějších druhů krystalů až po krystaly za tisíce dolarů. Pro ty, kdo chtějí zkusit štěstí a vyhrát i nějakou cenu, je pořádán vždy druhý víkend v říjnu šampionát The World´s Championship Quartz Crystal Dig ve městečku Mount Ida. Odměnou pro kopající je finanční hotovost a trofeje a navíc si mohou odnést všechny krystaly, které během soutěže nakopají.

V každém období má Arkansas co nabídnout. Proto jej navštěvuje celoročně velký počet domácích i zahraničních návštěvníků, kteří se chtějí osvěžit na těle i na duchu a chtějí si odpočinout od uspěchaného moderního způsobu života.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Znáte některou knihu Johna Grishama?
ano
23,5 %
ne
76,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 98 čtenářů.

Zajímavosti Arkansasu:

Celkem 2 850 000 obyvatel, z toho v hlavním městě 183 000.

Nejvyšší vrchol je Magazine Mountain – 839 m.

Stát je někdy označován jako – Přírodní stát, Země horké vody, Země příležitostí.

Odedávna byl Arkansas jedním z největších pěstitelů jablek, proto od roku 1901 je státní květinou květ jabloně.

Ve městě Texarkana můžete stát zároveň v Arkansasu i Texasu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám