Hlavní obsah

Plavba na výletní lodi - moderní řešení dovolené

Blíží se doba Vánoc a mnozí z nás uvažují o tom, jak vypadnout z kolotoče nákupů a plískanic. Pro ty, kteří nechtějí toto období prožít v poklidné rodinné atmosféře s výhledem na zasněženou krajinu venku a ozdobené stromečky v našich obývacích pokojích, je tu jiná varianta – prožít tento čas na palubě výletní lodi někde v oblastech stálého tepla.

Článek

V nabídce většiny cestovních kanceláří a cestovních agentur je možné najít nabídky na plavbu po teplých mořích hned od několika plavebních společností. Klient si může vybrat mezi plavidly, která se liší velikostí, luxusem i trasou plavby. Pro všechna však platí, že dovolená na výletní lodi patří k zážitkům, na které se nezapomíná a jsou i cestující, kteří se vrací i několikrát do roka.

Mezi výhody plaveb patří beze sporu i to, že jde při nich spojit pobytovou a poznávací dovolenou, což je dobré i pro některé páry, kdy jeden partner miluje poznání a cestování a druhý partner by nejradši celou dovolenou prožil u moře nebo bazénu.

Loď na své plavbě zastavuje téměř každý den na jiném místě – v jiném přístavu, a kdo má chuť a náladu, může se věnovat celý den poznávání nového místa, aniž by musel každý večer balit kufry a strachovat se, že v předchozím hotelu zase něco zapomněl.

K leadrům v této oblasti patří plavební společnost Royal Caribbean International. Jejich 22 lodí patří mezi to nejluxusnější, co se po světových mořích a oceánech plaví. Lodě mají rozdělené do 5 skupin, z nichž ta nejnovější třída Oasis patří k největším na světě. Obě lodě této skupiny jsou nové (byly uvedeny do provozu v listopadu 2009 a listopadu 2010) a využívají tu nejmodernější techniku, která existuje. Ale nemůžete se zmýlit, i když si vyberete některou z „menších“ lodí.

Již samotné nalodění uchvátí většinu lidí. V přístavu je většinou připraveno na odplutí několik lodí a jejich majestátnost je patrná již z dálky. V dnešní době – moderní techniky – dává většina plavebních společností přednost elektronickému odbavení, takže vstup na loď už bývá pouze formalitou, která nezabere mnoho času.

Snad nejdůležitější částí této procedury je vytvoření vstupní karty pro každého cestujícího. Tato karta slouží pro identifikaci po celou dobu plavby – tedy jako vstupní karta na loď, klíč ke kajutě, ale i jako jakási platební karta, pokud si chcete nakoupit v obchůdcích, koupit si výlety nebo využít služby nad rámec běžného programu.

Po této nezbytné administrativě už můžete využívat všech výhod lodi, které jsou zde k dispozici. Většina klientů jako první zavítá do své kajuty, aby si vybalila nebo odložila zde všechny starosti spojené se světem na pevnině. Většina lodí nabízí v zásadě tři druhy kajut.

Ty nejmenší a nejlevnější jsou kajuty vnitřní. Jsou to kajuty bez okna a tedy i bez výhledu na okolí. Názory na ně jsou rozdílné – někdo tvrdí, že se v kajutě stejně moc nezdržuje a proto nemusí mít okno s výhledem. Někdo zase prosazuje názor, že není nic hezčího, když se ráno probudíte a z okna vidíte nádherně modré moře, svítící sluníčko a čerstvou zeleň ostrova, ke kterému jste právě připluli. Druhou variantou ubytování je kajuta s oknem. Nejluxusnější kajuta je ta, která má i balkón. Všechny tyto typy se ale dál od sebe liší ještě velikostí, vybavením a polohou.

Každá kajuta (i ta nejmenší) má ale vlastní sociální zařízení, sejf, telefon, televizi, prostor pro zkrášlování a fén. Ty nejluxusnější kajuty se skládají z několika místností – mají svoji vlastní jídelnu, jsou ve dvou patrech nebo mají rozlohu většího bytu – až 141 m2. Lodní společnost ale pamatuje i na klienty nějak zdravotně znevýhodněné a proto nabízí i kajuty pro cestující na vozíčku nebo všude umísťuje nápisy v Braillově písmu.

Ihned po nalodění může každý cestující ochutnat něco z nabídky místních restaurací, barů a bufetů. Na své si zde přijde opravdu každý. Mladší určitě uchvátí některá pizzerie nebo fastfoodové občerstvení s tolik typickým hamburgrem. Během dne ale můžete navštívit i některou z kaváren či cukráren ke krátkému posezení.

Snídaně a oběd se většinou odehrává v hlavní bufetové restauraci. Večeře je ale kapitolou sama pro sebe. Ta je zde brána jako malá společenská událost. Kuchaři při ní ukážou hodně ze svého umění a nabídnou všem opravdu kulinářský zážitek. Během několika každodenních chodů si pochutná opravdu každý.

Večer je zde ve znamení zábavy. Někdo dává přednost diskotéce někdo posezení v baru u skleničky něčeho dobrého. Zajímavá jsou určitě představení v divadle, které nabízí opravdu mezinárodní program, ke kterému není potřeba žádná zvláštní znalost jazyků. Nezapomenutelným zážitkem je rovněž představení lední revue, zvláště když si uvědomíte, že se plavíte pod karibským sluncem a venku se teploty pohybují kolem 25°C.

I během dne je o zábavu postaráno. Jakmile loď zakotví v přístavu, můžete se zúčastnit některého z nabízených výletů, a těch je všude opravdu hodně. Většinou si můžete vybrat z několika druhů, podle konkrétního místa, od poklidné prohlídky města až po „adrenalinové“ výlety jako jízda na koni, jízda na vodním skútru nebo let helikoptérou. Můžete se ale vydat i sami na poznávání okolí nebo si jen tak lehnout na pláži.

Pokud loď pluje nebo jí prostě nechcete opustit, můžete využít všech možností relaxace, které nabízí. Někteří si jdou zaplavat do některého z bazénů, zkusí pokořit lezeckou stěnu, zahrají si minigolf či využijí golfové simulátory, pokusí se naučit ovládat surf na umělé vlně nebo si v klidu přečtou knížku, kterou si vypůjčili v místní knihovně. K placeným službám patří osobní trenér ve fitness centru, kadeřník nebo návštěva v masážním centru.

Je toho mnoho, co plavby na lodi nabízejí a určitě to stojí za vyzkoušení. Alespoň na chvilku se zastavit a nechat se hýčkat a načerpat energii, kterou všichni tolik potřebujeme během celého roku.

Autor : Alena Knotková America Tours

Anketa

Chtěli byste prožít vánoční svátky na luxusní lodi?
ano
76,8 %
ne
23,2 %
Celkem hlasovalo 714 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám