Hlavní obsah

Utah - stát včelího úlu, symbolu šetrnosti a píle

Název státu Utah byl odvozen ze jména kmene indiánů Ute, který ve volném překladu znamená „lidé z hor“. Nachází ve vnitrozemí západní části USA. Jeho sousedem na východě je Colorado, na jihu Arizona, na západě Nevada, na severu Idaho a na severovýchodě Wyoming. Jihovýchodním růžkem se Utah dotýká také státu New Mexico.

Článek

Severovýchodní část státu Utah zabírají Rocky Mountains, konkrétně hřebeny Uinta a Wasatch. Uinta je jedinou sekcí Rockies, která se táhne od východu k západu (běžné je směřování sever – jih). Tam také najdeme nejvyšší vrchol státu Utah Kings Peak.

Většinu jihu a východu území okupuje Colorado Plateu. Tato masívní náhorní plošina je prořezána hlubokými kaňony a údolími. Krajina je velmi členitá a dramatická, z velké části neobyvatelná, s výjimkou okolí vodních toků. Colorado Plateu je místem, kde budeme hledat krásné přírodní skvosty jako Bryce Canyon, Cedar Breaks Canyon, Zion a mnohé další.

Západní Utah náleží k regionu Great Basin, v dávné minulosti byl ponořen na dně rozsáhlého pleistocénského jezera. Když voda ustoupila, zůstala na místě slaná poušť, vyprahlá půda a menší jezera, právě jako Great Salt Lake. Jeho salinita se díky vypařování neustále zvyšuje. Břehy jsou pokryté bahnem a solisky a vytvářejí vhodné prostředí pro mnoho druhů živočichů. V hojném počtu se zde vyskytují rackové, pelikáni, volavka posvátná a další. Tento region je jedním z nejsušších v celých Spojených státech amerických.

Teploty a vodní srážky se v Utahu velmi různí. V horách je chladněji a vrcholky jsou často pokryty čepicí sněhu po celý rok. V pouštích může být naopak až příliš horko. Stejné je to s deštěm. V horách je častý, ale například v pouštní krajině Great Salt Lake spadne méně než 12,5 cm srážek ročně.

Historie:

V dávných časech, někdy před 8 000 lety, obývaly pouštní oblasti Utahu nomádské skupiny lidu Ute, Paiute a Shoshone. Oblastí procházela roku 1540 španělská výprava Francisca Vásqueze de Coronada na cestě za legendárními zlatými poklady.

V roce 1776 sem také zavítala skupina ze Santa Fe, která hledala cestu na kalifornské pobřeží. V té době zde nebylo založeno žádné pevné osídlení a místní indiáni žili v klidu a svobodě bez většího tlaku ze strany bílých.

Ve 2. polovině 19. století tudy putovali po cestě dnes známé jako Mormon Trail mormonští pionýři. Vedeni myslitelem Brighamem Youngem, utíkali z východu před náboženskou perzekucí. Jejich cesta vedla paralelně se stezkou Oregon Trail, kterou pro své putování využívali ostatní kolonisté. Jedni od druhých si však raději drželi odstup. Po strastiplném nekonečném trmácení přes hory a doly došli Mormoni až do oblasti dnešního Utahu. Nedaleko solného jezera založili v roce 1847 Salt Lake City.

Svou zemi začali nazývat Deseret (slovo podle Knihy Mormonovy znamená „včelí úl“). Vyprahlou nehostinnou krajinu za pomoci své usilovné píle a trpělivosti přeměnili v místo, kde mohli v pokoji a bez ústrku žít. Zavedli řekami napájený zavlažovací systém, zorali půdu, chovali hospodářská zvířata, pěstovali ovoce a zeleninu.

V roce 1848 zasáhly úrodu pozdní mrazíky, následované hejny ničivých kobylek. Jako zázrakem se zjevila hejna racků a škůdce zničila. Úroda byla zachráněna.

V roce 1849 vypukla na Západě zlatá horečka. Územím táhly davy honců za štěstím, kteří si na své dlouhé cestě potřebovali odpočinout a doplnit zásoby. Přinesly Mormonům dobrý obchod a s tím související rozkvět hospodářství.

Region v roce 1848 získaly po vítězné válce s Mexikem do rukou Spojené státy. Roku 1850 vzniklo Territory of Utah. Mormoni několikrát žádali Kongres o přijetí do Unie, avšak ten zůstal k jejich prosbám hluchý. Nezvyklé mormonské praktiky, zvláště pak polygamie, byly pro americkou vládu absolutně nepřijatelné, ba dokonce nezákonné. Mormoni se bránili a poukazovali na první dodatek Konstituce, která hlásala svobodu náboženství.

I nadále žili podle svých pravidel a zvyklostí, což ostatní veřejnost pobuřovalo a v roce 1879 musel zakročit i Nejvyšší americký soud. S příchodem dalších a dalších nemormonských obyvatel do oblasti Utahu se problém polygamie stával méně únosným a těžko ignorovatelným. Na tisíc mužů bylo v 80. letech za praktiky dokonce posazeno do vězení.

Napjatá situace polevila, když v roce 1890 prezident mormonské církve Wilford Woodruff promluvil ke svým naslouchajícím davům a sdělil jim, že Bůh si přeje, aby Mormoni dodržovali americké zákony. Polygamie byla postavena mimo zákon. Brzy poté, v roce 1896, byl na šestý pokus Utah připojen jako 45. stát do Unie.

V roce 1905 začal důl Brigham Canyon Copper Mine dodávat měď, v roce 1907 se rozběhla výroba nafty v oblasti Virgin River a roku 1952 bylo nedaleko města Moab nalezeno uranium. Do dnešních dní se Utah potýká s následky, které veškerá tato těžba přinesla jeho životnímu prostředí. Nic příliš dobrého ekologii státu nepřinesly ani testovací pokusy vojenských zbraní v poušti Great Salt Lake Desert.

 Zajímavosti:

• 10. května 1869 ve městě Promontory propukla sláva – železnice Central Pacific Railroad a Union Pacific Railroad se zde propojily, a daly tak vzniku první transkontinentální železnici na světě. Místo je známé jako národní památka Golden Spike.

• 10. května 1869 ve městě Promontory propukla sláva – železnice Central Pacific Railroad a Union Pacific Railroad se zde propojily, a daly tak vzniku první transkontinentální železnici na světě. Místo je známé jako národní památka Golden Spike. • Stavba mormonské katedrály Mormon Temple v Salt Lake City trvala 40 let (1853 – 1893).

• Mezistátní silnice I 70 vstupuje na území státu na východě, kousek od města Grand Junction v Coloradu a končí splynutím s dálnicí I 15 nedaleko Cove Fort. Tento úsek je považován za nejopuštěnější část všech mezistátních silnic USA.

• Rainbow Bridge je označován jako největší přírodní skalní oblouk na světě. Tento pískovcový útvar je 84,7 m široký na základně a 94 m vysoký.

• Rainbow Bridge je označován jako největší přírodní skalní oblouk na světě. Tento pískovcový útvar je 84,7 m široký na základně a 94 m vysoký. • Great Salt Lake (Velké solné jezero) zabírá plochu 5 438 km², průměrná hloubka činí 3,9 m, největší naměřená hloubka 10,3 m.

• Rainbow Bridge je označován jako největší přírodní skalní oblouk na světě. Tento pískovcový útvar je 84,7 m široký na základně a 94 m vysoký. • Great Salt Lake (Velké solné jezero) zabírá plochu 5 438 km², průměrná hloubka činí 3,9 m, největší naměřená hloubka 10,3 m. • Ročně v horách okolo Salt Lake City napadne v průměru 1 250 cm sněhu. Je neobvykle suchý, což z velké části způsobuje poloha Utahu daleko ve vnitrozemí. Říká se, že tu mají nejlepší prašan na světě. Najdeme zde 14 špičkových lyžařských středisek.

• Horské vrcholy Utahu jsou v průměru nejvyšší v USA.

• Kanab je také proslavený jako „Utah´s Little Hollywood“ (Malý Hollywood Utahu). V jeho exteriérech byla natočena pěkná řádka známých filmů.

• Kanab je také proslavený jako „Utah´s Little Hollywood“ (Malý Hollywood Utahu). V jeho exteriérech byla natočena pěkná řádka známých filmů. • Jezero Great Salt Lake je asi 120 km dlouhé a 56 km široké.

• Kanab je také proslavený jako „Utah´s Little Hollywood“ (Malý Hollywood Utahu). V jeho exteriérech byla natočena pěkná řádka známých filmů. • Jezero Great Salt Lake je asi 120 km dlouhé a 56 km široké. • Indiáni Navajo byli lidmi Apache nazýváni „Yuttahih“, což znamená „ten, co je výše“.

• Kanab je také proslavený jako „Utah´s Little Hollywood“ (Malý Hollywood Utahu). V jeho exteriérech byla natočena pěkná řádka známých filmů. • Jezero Great Salt Lake je asi 120 km dlouhé a 56 km široké. • Indiáni Navajo byli lidmi Apache nazýváni „Yuttahih“, což znamená „ten, co je výše“. • Jihovýchodní růžek státu Utah se setkává s růžky tří přilehlých států – Arizony, Nového Mexika a Colorada. Tomuto unikátnímu křížení se říká Four Corners. Je to jediné místo v USA, kde můžeme chodidlem jedné nohy stát ve čtyřech státech najednou.

• Nejvýznamnějšími vodními toky státu Utah jsou řeky Colorado River a Green River.

Autor: America Tours

Anketa

Znáte zásady mormonského náboženství ?
ano
14,5 %
ne
85,5 %
Celkem hlasovalo 83 čtenářů.

Fakta o Utahu :

Rozloha: 219 887 km²

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m)

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel)

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu).

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus)

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii)

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area • Golden Spike National Historic Site

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area • Golden Spike National Historic Site • Hovenweep National Monument

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area • Golden Spike National Historic Site • Hovenweep National Monument • Mormon Pioneer National Historic Trail

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area • Golden Spike National Historic Site • Hovenweep National Monument • Mormon Pioneer National Historic Trail • Natural Bridges National Monument

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area • Golden Spike National Historic Site • Hovenweep National Monument • Mormon Pioneer National Historic Trail • Natural Bridges National Monument • Old Spanish National Historic Trail

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area • Golden Spike National Historic Site • Hovenweep National Monument • Mormon Pioneer National Historic Trail • Natural Bridges National Monument • Old Spanish National Historic Trail • Pony Express National Historic Trail

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area • Golden Spike National Historic Site • Hovenweep National Monument • Mormon Pioneer National Historic Trail • Natural Bridges National Monument • Old Spanish National Historic Trail • Pony Express National Historic Trail • Rainbow Bridge National Monument

Rozloha: 219 887 km² Nejvyšší bod: Kings Peak (4 126 m) Počet obyvatel: 2 750 000 Hlavní město: Salt Lake City (181 000 obyvatel) Přijetí do Unie: 4. ledna 1896 jako 45. stát Přezdívka: Beehive State (Stát včelího úlu). Státní pták: Racek mormonský (California Gull, Larus californicus) Státní květina: Sego Lily z rodiny liliotvarých (Calochortus nuttallii) Národní parky, rezervace a monumenty:  • Arches National Park • Bryce Canyon National Park • California National Historic Trail  • Canyonlands National Park • Capitol Reef National Park • Cedar Breaks National Monument • Dinosaur National Monument • Glen Canyon National Recreation Area • Golden Spike National Historic Site • Hovenweep National Monument • Mormon Pioneer National Historic Trail • Natural Bridges National Monument • Old Spanish National Historic Trail • Pony Express National Historic Trail • Rainbow Bridge National Monument • Timpanogos Cave National Monument

• Zion National Park

Související témata:

Výběr článků

Načítám