BBQ, Bar-B-Q nebo také Barbie je v podstatě tepelná úprava masa na otevřeném či uzavřeném grilu. Tento výraz k nám přišel ze Spojených států, Kanady, Anglie, ale také z Nového Zélandu. Takto můžeme připravovat nejrůznější druhy masa.

Nejvíce používané maso je hovězí, kuřecí, vepřové či ryby. Při přípravě BBQ se nejčastěji využívá dřevěné uhlí, brikety či speciální dřevo na uzení. Takto upravené maso dostane typickou, nezaměnitelnou chuť s nádechem kouře.

Jak probíhá typické barbecue

Je naprosto nepochybné, že BBQ je úzce spjato s Amerikou, hlavně se Spojenými státy. V zemi je barbecue společenskou a rodinnou událostí. Můžeme hovořit o oslavě či zahradní párty doplněné grilováním všeho možného, co je poživatelné a hlavně co lahodí chuťovým pohárkům Američanů.

Předně se pozve mnoho hostů, přátel, ale i sousedů. Jak bylo zmíněno, jde především o společenskou událost a nikoli o rychlý způsob, jak se najíst a rychle běžet domů k televizi. Je pravidlem, že hostitelská rodina připravuje a nakládá maso a současně se stará o bezproblémový chod barbecue párty.

Hosté nosí hostitelům drobné dárky, mohou  také donést nějaký dezert, pití či předem domluvenou přílohu. Hosté nikdy nenosí své vlastní naložené nebo již předem připravené maso. Tímto bychom dali hostiteli najevo, že o jeho pečlivě nachystané maso nemáme zájem, a to by bylo jistě nevhodné.

Celá akce se neobejde bez doprovodu reprodukované či živé hudby, prostě zábava a dobrá pohoda musí vládnout při celé párty.

Jelikož se jedná nejčastěji o venkovní oslavu, je nutno mít připraven i krizový plán v případě nepřízně počasí. Párty začíná uvítacím drinkem, hostitel (v tomto případě je to většinou žena, protože muž má na starosti přípravu barbecue) nově příchozí uvede do společnosti a představí ostatním hostům, pokud se neznají. Není vhodné chodit na takovou akci vyhladovělí s vědomím, že hned po příchodu se „nacpeme” k prasknutí. Počítejme raději, že první kousky upečeného a grilovaného masa dostaneme na talíř zhruba po hodině až hodině a půl od oficiálního zahájení.

Mezi klasické přílohy a doplňky patří zelenina (čerstvá či grilovaná), zeleninové saláty s různými dipy a omáčkami. Nechybí zelené fazolky, pečené fazole v BBQ omáčce, chipsy (těch musí být hodně), pečivo a dostatek alko a nealko nápojů.

Celá tato zahradní slavnost by neměla být kratší než 3 hodiny, ale záleží samozřejmě na každém z nás, jak pojmeme vlastní zahradní barbecue.

Americké BBQ festivaly

Snad každý stát USA pořádá každoročně barbecue festivaly, ovšem ten největší a nejznámější se pořádá ve městě Owensboro, které leží na řece Ohio a je čtvrtým největším městem ve státě Kentucky. Má okolo 60 tisíc obyvatel. Každým rokem, vždy v květnu, se tam koná mezinárodní BBQ festival (International Bar-B-Q Festival), který přiláká nejen místní obyvatele.

Festival trvá několik dní a návštěvnost dosahuje přibližně 60 tisíc lidí. Festivaly se konají vždy v centru města, kde se ulice zaplní různými stánky s občerstvením a hlavně grily, na kterých se před zraky návštěvníků připravují různá masa.

Místní specialitou festivalu v Owensboru je tradiční polévka nesoucí název Burgoo Soup, jejíž recept a příprava pochází z roku 1700. Polévka se připravuje z typických surovin jako je maso, zelenina a hlavně tajná směs koření. V minulosti se dělala na otevřeném ohništi více než 12 hodin. V průběhu festivalu se uvaří a posléze sní asi pět tisíc litrů polévky. Mezi nejčastěji grilovaná masa patří kuřecí a skopové maso. Při posledním festivalu v roce 2011 se snědlo více než 5000 kuřat a 10 tun skopového masa.

Autor: Jakub Fučík, America Tours