Hlavní obsah

Národní Park Everglades - biologický zázrak světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jižní části Floridy leží národní park Everglades s rozlohou přes 6 000 km². Byl založen 6. prosince 1947 prezidentem Harrym Trumanem, v roce 1979 byl zapsán do seznamu světového dědictví UNESCO. Vzhledem ke vzácné a ohrožené lokalitě a výskytu neobyčejně rozmanité fauny a flory je park zapsán též v Seznamu světového dědictví v ohrožení.

Článek

Fauna

Ve vodách Everglades žije až 300 druhů ryb. Ptačí říše je tvořena asi 350 druhy. Zahlédnout můžete pelikána, kormorána, bukače, tereje, fregatku, volavku, ibise, čápa, plameňáka, supa, orla, různé druhy hus, kachen a mnohé další.

Čeleď plazů reprezentuje více než 50 různých druhů – od impozantního aligátora amerického až po drobounkého ještěra anolise karolínského. Ve vodách se ukrývá i kajman brýlový či krokodýl americký. K obyvatelům parku patří i hadi (např. užovka šarlatová, americká, tečkovaná, indigová a černá, korálovka královská, krajta tmavá, chřestýši) a želvy (kareta obecná, obrovská či pravá, želvička démantovitá, želva Nelsonova či želva karolínská).

Flora

Roste zde pestrá řada endemických a chráněných druhů. Hrozbou pro přirozený ekosystém jsou ale nepůvodní rostliny.  V parku roste mnoho druhů lišejníků, stromů a keřů.

Raritou je tzv. „vojenský strom“ Soldierwood – plody velikosti pepřových semen při dozrávání praskají a jsou vystřelovány zvukem podobným výstřelu z pušky do velké vzdálenosti. Jeden z nejznámějších stromů jihu Floridy je fíkovník, často rostoucí na kmenech jiných stromů. Cenný úkryt i potravu divoké zvěři poskytuje tisovec dvouřadý. V zimě shazuje listy, a proto si někdy návštěvníci myslí, že vidí mrtvý strom. Může žít až 600 let.

Everglades je známý největším porostem mangrovníkových lesů na západní polokouli. Mangrovník poznáme snadno podle zakřivených kořenů, které zachycují bláto a naplaveniny.

Státním stromem Floridy je palma (Sabal palmetto) obsahující jedlé jádro, které se skládá ze základů mladých listů. Black ironwood se vyznačuje tím, že má nejtěžší dřevo ze všech stromů USA. Toto dřevo ve vodě neplave. Inkwood má tvrdé, těžké a odolné dřevo, a proto se využívalo ke stavbě lodí.

Možnosti prohlídky

Park lze poznávat pěšími výlety po turistických stezkách, na kole či autem (s povolením). Krásný výhled do těžko přístupného světa ptactva a aligátorů vám poskytne 20metrová vyhlídková věž v Shark Valley (příjezd ze silnice 41). Můžete vybírat z celé řady organizovaných prohlídek vedených místními zkušenými rangery. V úvahu připadají také vyjížďky na kánoích, zejména v oblasti Wilderness Waterway, což je 150 km dlouhý kanál s říčními rameny.  Hladiny Everglades křižují zvláštní vznášedla, tzv. air-boats. Jedná se o lodě dosahující rychlosti až 70 km/h, které jsou poháněné velkou vrtulí umístěnou na zádi. Plavba mezi bažinami a kanály spojená s pozorováním zvířat je jedinečný zážitek.

Místní průvodci vám také rádi předvedou typická zvířata parku a podají zajímavý výklad. Králem parku je určitě americký aligátor, se kterým se mimo jiné můžete setkat i ve specializovaných aligátořích farmách, jejichž návštěvu lze doporučit.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Víte jaký je rozdíl mezi krokodýlem a aligátorem ?
ano
75,8 %
ne
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 433 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám