Hlavní obsah

Město Boston je známé jako Atény Ameriky

Boston je hlavním městem amerického státu Massachusetts, ležící v ploché krajině při členitém ústí řeky Charles, která tvoří jeho severní hranici a odděluje Boston od Cambridge. Východní hranicí je Atlantický oceán, v němž je při ústí řeky řada ostrovů. Téměř polovinu rozlohy města tvoří vodní plochy (106 km2 z celkové plochy města 232 km2). Původně malá plocha poloostrova, kde stálo historické město, se do roku 1900 ztrojnásobila zavážením močálů a mělčin a město se rozšířilo na jih i na západ a téměř splynulo se sousedním Cambridge a dalšími obcemi.

Článek

Na jednom z ostrovů je letiště Logan airport. Původní pahorky byly z velké části odbagrovány na zaplnění močálů a mělčin, na nichž vyrostla podstatná část dnešního města. Jen Beacon Hill, kde stojí i budova parlamentu (State house), zůstal zčásti jako historická rezervace.

I když leží poměrně jižně (asi jako Řím) a na břehu Atlantiku, panuje zde dosti drsné podnebí s množstvím sněhu v zimě a s horkými letními měsíci. Mořské pobřeží je většinou zastavěno přístavními a jinými budovami, pěkné pláže jsou na severu ve Wonderland a jižně směrem ke Cape Cod.

Z historie

Boston byl založen 17. září 1630 puritánskými kolonisty z Anglie. Své jméno dostal podle města Boston v hrabství Lincolnshire, odkud několik prominentních prvních kolonistů pocházelo. Počet obyvatel Bostonu činil roku 1800 asi 25 tisíc, po celé 19. století prudce rostl až na 645 tisíc.

Odehrálo se zde několik významných událostí, jako třeba Bostonské pití čaje (nebo též Bostonská čajová párty) v roce 1773 (protest amerických kolonistů proti britskému impériu), při kterém bylo v bostonském přístavu zničeno vhozením do vody mnoho beden lisovaného čaje, nebo první bitvy americké revoluce (the Battle of Lexington and Concord, the Battle of Bunker Hill, a the Siege of Boston). Po revoluci se stal Boston jedním z nejzámožnějších obchodních míst na světě díky dobře zavedené tradici mořeplavby.

Export zahrnoval takové komodity, jako např. rum, ryby, sůl a tabák. Boston byl přístavní a obchodní město, ale v průběhu 19. století se stal jedním z největších středisek průmyslu, zejména textilního, sklářského a kožedělného. Původně anglické obyvatelstvo doplnili nejprve Irové a Italové, později imigranti z celého světa. Město se stalo velkým uzlem husté železniční sítě, vznikly zde první mrakodrapy a roku 1897 zde zahájilo provoz první metro v USA. Během 20. století se ale průmysl začal stěhovat za levnější pracovní silou a město se začalo orientovat na obchod, bankovnictví, školství, zdravotnictví a technologie.

Spolu se službami a státní správou tvoří dnes přes 70 % ekonomiky města. Významnou složku tvoří také turisté, které přitahují slavná divadla, muzea a galerie. Bostonu se mj. přezdívá „Atény Ameriky“ pro vysokou vzdělanost obyvatelstva a množství vzdělávacích a výzkumných institucí.

Boston je jedním z nejstarších a kulturně nejvýznamnějších měst Spojených států, střediskem vysokoškolského vzdělávání. Na téměř 100 vysokých školách zde studuje přes 250 tisíc studentů. V Bostonu samém jsou to především Boston University, Northeastern University, University of Massachusetts, Boston College a řada hudebních a uměleckých škol. Do města zasahuji prestižní univerzity ze sousedního Cambridge (Harvard University a Massachusetts Institute of Technology).

Doprava

Boston má velké mezinárodní letiště Logan Airport (27 mil. cestujících ročně) se čtyřmi terminály, ležící na ostrově a s dobrým spojením městskou dopravou.

Páteří městské dopravy je metro a podpovrchová tramvaj, která mimo centrum jede po povrchu. Červená, modrá, oranžová a zelená linka se setkávají v centru, zelená směrem na západ a červená směrem na jih se dělí do několika větví. Spolu s desítkami autobusových linek tvoří systém MBTA s jednotnými jízdenkami a možností přestupu, týdenní jízdenka s neomezeným počtem jízd stojí 15 USD. V oblasti přístavu funguje několik lodních linek MBTA.

Na tuto městskou dopravu navazuje asi tucet příměstských železničních tratí s poměrně slabým provozem a o něco hustší autobusová síť. Tyto linky jsou soustředěny do dvou hlavních nádraží, South Station a North Station, mezi nimiž leží vlastní centrum města, odkud jedou také dálkové železniční i autobusové spoje. Obě nádraží jsou na linkách metra a South station má přímé autobusové spojení na letiště.

Sport

Koná se zde plno atraktivních sportovních utkání. Boston je především baseballové město. Tým Boston Red Sox patří každý rok k favoritům soutěže. Svá domácí utkání hrají ve Fenway Parku, který je vedle Kenmore Square. Stadion Fenway Park byl postaven v roce 1912 a patří vůbec k nejstarším sportovním stadionům ve Spojených státech.

Dalším sportem tohoto města je lední hokej. Místní klub Boston Bruins patří mezi nejlepší v NHL, jelikož letos 2011 vyhráli Stanley cup.

Hraje se zde také basketbal. Boston Celtics hrají NBA od roku 1946 a soutěž tým vyhrál celkem 19krát, naposledy v roce 2008. Událostí je také Bostonský maraton a mezinárodní podzimní regata na řece Charles.

Zajímavosti v Bostonu

Smaragdový náhrdelník (Emerald Necklace), řetěz parků a kanálů ve tvaru písmene U.

Downtown Boston – nejstarší část města, kde najdeme tzv. Financial District (sídlo pošty, burzy a bývalé celnice – nyní přestavěno na kondominia), vládní centrum (budovy radnice, soudů, hlavní přestupní uzel metra).

Chinatown (čínská čtvrť) – jedna z největších v USA, s množstvím čínských, vietnamských restaurací a obchodů, s velmi hustým zalidněním.

Chinatown (čínská čtvrť) – jedna z největších v USA, s množstvím čínských, vietnamských restaurací a obchodů, s velmi hustým zalidněním. Back Bay, je jednou z nejzámožnějších čtvrtí v USA.

Ve čtvrti Beacon Hill najdeme Kapitol a sídlo vlády státu Massachusetts.

Fenway/Kenmore je sídlem Bostonské univerzity.

America Tours

Výběr článků

Načítám