Hlavní obsah

Zlatý stát Kalifornie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát Kalifornie (California), který se řadí k hospodářsky nejrozvinutějším státům v USA, se nachází na jihozápadním pobřeží USA. Na severu sousedí se státem Oregon, na východě se státy Nevada, Arizona, jižním sousedem je Mexiko a západ je omýván vodami Tichého oceánu. V Kalifornii žije 37 254 000 obyvatel, z toho v hlavním městě Sacramentu 490 000 obyvatel. Rozlohou 420 000 km² je třetím největším státem v USA (po Aljašce a Texasu). Členem Unie se Kalifornie stala 9. září 1850 jako 31. stát.

Článek

Státním zvířetem je kalifornský medvěd grizzly, reprezentující symbol síly. Medvěd je vyobrazen též na státní vlajce. Státním stromem je sekvoj vždyzelená. V Sequoia National Park rostou exempláře, jejichž stáří se odhaduje na více než 2000 let.

Historie ve zkratce

Existence starověkých civilizací je prokázána již v době 10 000 let př. n. l.. V 16. stol. bylo území Kalifornie zabráno Španěly. V roce 1542 připlul ke břehům dnešního San Diega Juan Rodriguz Cabrillo, který je označován za oficiálního objevitele Kalifornie. V 18. stol. se Španělé snažili o udržení své svrchovanosti. Byli podporováni španělskými františkánskými mnichy, kteří založili podél El Camino Real s délkou 966 km (Královské cesty) 21 misií v přibližně 48kilometrových intervalech, tj. jeden den jízdy na koni.

Kromě misií zbudovali 4 pevnosti a města – k nejvýznamnějším patří San Jose (1777) a Los Angeles (1781). Misionáři zavedli pěstování nových druhů ovoce, obilnin, květin, chovali dobytek, dali základ průmyslu. K negativům patří, že mnoho indiánů bylo zabito v bojích či podlehli zavlečeným nemocem. Spojené státy nakonec po mexicko-americké válce v roce 1846 získaly do svých rukou území Kalifornie a většinu Nového Mexika. O dva roky později bylo nalezeno zlato nedaleko města Sacramento.

Vypukla „zlatá horečka“, která znamenala mimo jiné i dramatické zvýšení populace, růst cen potravin, nemovitostí, zvýšila se zločinnost. Ve východní části Sierra Nevada byla v roce 1859 nalezena ložiska stříbra. Polovina 19. století přinesla výstavbu železnic. Za 2. sv. války došlo k přílivu imigrantů a rozvoji nových průmyslových odvětví.

Poválečná Kalifornie se stala synonymem blahobytu. Éra „beatníků“, kdy kavárny zaplnil jazz, poezie a marihuana, byla vystřídána érou „Hippie“. Přišlo období drog a mladistvé rebelie, sex, drogy a rock & roll otřásaly západním pobřežím. Jako zlatou horečku 20. stol. lze označit období zrodu „internetového průmyslu“ v Silicon Valley.

Fantastická příroda

Na území Kalifornie najdeme řadu vyhlášených národních parků, rezervací a monumentů. Jmenujme např. Death Valley National Park, Joshua Tree National Park, Lassen Volcanic National Park, Mojave National Preserve, Redwood National and State Parks, Santa Monica Mountains National Recreation Area, Sequoia & Kings Canyon National Parks, Whiskeytown National Recreation Area, Yosemite National Park, Channel Islands National Park, Redwood National and State Parks, Alcatraz, California National Historic Trail, Pony Express National Historic Trail, Cabrillo National Monument, Golden Gate National Recreation Area, Lava Beds National Monument a celá řada dalších. Nejvyšší vrchol Mount Whitney leží v pohoří Sierra Nevada.

Díky přírodním krásám, městům a krásnému pobřeží je Kalifornie jednou z nejvíce vyhledávaných a nejoblíbenějších destinací na světě. Jízda po slavné pobřežní silnici Highway 1 se spoustou zatáček - Pacific Coast Highway - vás okouzlí fantastickými přírodními scenériemi. Cestu si můžeme zpestřit i několika zajímavými zastávkami – Santa Cruz, Monterey, Big Sur, San Luis Obispo, Santa Barbara.

Při pobřeží leží nejlidnatější města Kalifornie: Los Angeles - 4 130 000 obyvatel, San Diego – 1 260 000 a San Francisco – 810 000. Každé z nich má toho hodně co nabídnout, proto bychom si měli k návštěvě vyhradit dostatek času.

Kalifornie je významným pěstitelem hroznového vína, proto bývá někdy označována jako Stát vinných hroznů. Ročně se vypěstuje až 300 000 tun a vyrobí 64 300 000 litrů vína. Město Castroville je známé zase jako město artyčoků. Město Fallbrook je světovým hlavním městem avokáda, každoročně se tu koná avokádový festival.

Další užívanou přezdívkou je Zlatý stát. Označení souvisí s faktem objevení zlata v roce 1848. Ale může znamenat i nekonečné louky „zlatých“ kalifornských vlčích máků.

Zkrátka Kalifornie má tolik turistických lákadel a zajímavých míst, že není ani možné v jednom článku vše jmenovat. Její návštěva vás rozhodně nezklame.

Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Věděli jste, že hlavním městem Kalifornie je Sacramento ?
ano
48,9 %
ne
51,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 274 čtenářů.

Kalifornie

Kalifornie je nejlidnatější stát v celých USA – žije zde každý osmý Američan.

Největším krajem státu s rozlohou 52 000 km² je San Bernardino County.

Na území Kalifornie leží nejvyšší bod Mount Whitney (4421 m) a nejnižší bod Badwater (-86 m) necelých 160 km od sebe.

V Sacramentu najdeme největší železniční muzeum celé Severní Ameriky – California State Railroad Museum.

Klamath Basin National Wild Refuge se chlubí největší zimní populací orla bělohlavého v celých kontinentálních státech.

V Kalifornii se chová nejvíce krocanů ze všech států USA.

Největší atrakce Hollywoodu – filmová studia Universal, mekka filmového průmyslu.  

Výběr článků

Načítám