Hlavní obsah

Chile - země rozmanité chuti

V těchto dnech vrcholí v našich podmínkách vinobraní. Pátým největším exportérem skvělého vína je jihoamerické Chile. Každý kdo tuto zemi navštíví, musí ochutnat báječné červené víno a všichni, kdo jsou alespoň trochu objektivní, musí uznat, že toto víno patří k tomu nejlepšímu na světě. Chile ale není jen víno…

Článek

Chile je země ležící na západním pobřeží Jižní Ameriky. Celé její území je z jedné strany lemováno Tichým oceánem a z druhé strany Andami. Její délka je téměř 4630 kilometrů, ale šířka činí v nejširším místě od východu k západu pouhých 430 kilometrů.

Příroda v Chile je velmi rozmanitá. Na severu země převládá suchá pouštní krajina, plná velkého množství nerostného bohatství – hlavně mědi a dusičnanů, střední část je díky svému příznivému klimatu relativně hustě osídlená a zemědělsky využívaná oblast, jižní část je bohatá na lesy, pastviny, jezera a sopky, nejjižnější část představuje spletitý labyrint fjordů, zátok, kanálů, ostrůvků a poloostrovů.

Počátek osídlení tohoto území se datuje do období před 10 000 lety, svědčí o tom např. nálezy v jeskyni Milodon na jihu země. Na severu země jsou patrné pozůstatky Inků, kteří se zde snažili rozšířit svou říši.

Pro Evropany nabylo Chile významu, když se Ferdinand Magellan pokusil obeplout zeměkouli a objevil pro příští generace průliv, který je dnes po něm nazvaný. Další Španělé přišli ze severu z Peru a hledali i zde zlato a stříbro. To sice nenašli, ale pochopili, že střední část Chile má velký zemědělský potenciál a část se jich zde usadila. Jeden z nich Pedro de Valdivia, jeden z Pizzarových důstojníků, pak stál u zrodu Santiaga de Chile v únoru 1541. Počátek 19. století je ve znamení bojů o nezávislost na Španělsku, tu Chile vyhlásilo v únoru 1818, kdy v čele Chilské republiky stanul Bernardo O´Higgins.

Atacama

Poušť Atacama je známá jako jedno z nejsušších míst na světě. Přestože se rozkládá ve výšce téměř 2000 m nad mořem, první kostel byl zde postaven již v roce 1577. Region však byl osídlen ještě daleko dříve, jak dokazují archeologické vykopávky. Mezi nejvíce navštěvovaná místa zde patří například Moon Valley – západ slunce nad touto oblastí je něco tak úchvatného, že je to častým námětem pro fotografy.

Pokud si ráno dostatečně přivstanete, můžete vyrazit k El Tatiu – nejvýše položené gejzírové pole na světě 4321 m nad mořem a třetím největším gejzírovým polem na světě. Přibližně 80 činných gejzírů rozehraje při východu slunce před vámi neobyčejnou hru barev.

Santiago a okolí

Oblast nejznámějších vinic kolem hlavního města láká k ochutnávce znamenitých vín na každém kroku. Kromě toho je to i region velmi dobře známý příznivcům lyžování. Svahy nedaleko Santiaga de Chile nabízí vyžití i těm nejnáročnějším sportovcům. Hlavní město samotné představuje moderní metropoli, kde však je možné i navštívit mnoho historických míst – především kolem kopce Santa Lucia Hill. Samostatnou kapitolu by zasloužila i přístavní města Valparaiso a Viňa del Mar.

Oblast jezer

Jde o region s velmi příznivým klimatem, podobným tomu ve střední Evropě. Hodně podobný je i ráz této krajiny. To byl hlavní důvod, proč do této oblasti vedly kroky početných skupin přistěhovalců – hlavně pak z Německa. Pro každého návštěvníka je určitě nezapomenutelným zážitkem cestování touto krajinou plnou jezer a hor, nad nimiž se monumentálně tyčí sopka Osorno. Velmi oblíbené jsou plavby po jezerech. V rámci jednoho výletu tak můžete překročit hranice a navštívit i Argentinu.

Patagonie

Nejjižnější část Chile, proslavená v dřívějších dobách průplavem Magallanes, je dnes hlavně drsnou krajinou Národního parku Torres del Paine. Vzhledem ke klimatickým podmínkám se doporučuje navštívit tuto oblast v době od listopadu do března. Na téměř 243 hektarech můžete vidět nepřeberné množství divoké zvěře (včetně volně žijících pum) a obdivovat rozmanitou barevnost flóry, z níž některé druhy jsou zde endemitské. Během návštěvy určitě nezapomeňte využít možnosti plavby na lodi po jezeře k některému z ledovců. Tajemná masa tajícího ledu, do něhož se opírají sluneční paprsky, vás dozajista uchvátí.

Je toho mnoho, co nám Chile může ukázat. Určitě stojí za to vyčlenit si dost času na návštěvu této jihoamerické země. Kromě vína určitě ochutnejte i skvělou chilskou kuchyni.

Autor : Alena Knotková America Tours

Anketa

Kterému vínu dáváte přednost ?
Vínu z Moravy
30 %
Vínu z Francie
6,7 %
Vínu z Chile
40 %
Vínu z Afriky nebo Austrálie
3,3 %
Víno nepiji
20 %
Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Chile

Hlavní město: Santiago de Chile

Počet obyvatel: 17 224 000

Úřední jazyk: španělština

Nejvyšší hora: Ojos del Salado, která je zároveň nejvyšší sopka na světě. Měří 6891 metrů a leží na chilsko - argentinských hranicích.

Mumie Chinchorro jsou mumie starší než mumie, které byly nalezeny v Egyptě.

Výběr článků

Načítám