Hlavní obsah

Atlanta - město stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta je hlavním a největším městem státu Georgia a zároveň hospodářským centrem amerického jihovýchodu. Leží na řece Chattahooskee. Město samotné má 541 000 obyvatel, s přilehlými oblastmi pak 5 475 000. Rozkládá se na ploše 343 km². Je to příjemné město k bydlení, ne nadarmo bývá Atlanta označována jako „město v lese“ nebo „město stromů“ díky hojnosti stromů.

Článek

Téměř 36 % rozlohy města pokryté zelení bylo důvodem, že časopis National Geographic udělil městu významné ocenění. I hlavní ulice je pojmenována podle broskvoně – Peachtree.  Zelené plochy ve městě lákají místní i návštěvníky ke sportovním aktivitám či odpočinku. Převládá zde subtropické podnebí – horká vlhká léta a mírné zimy.

Historie

Oblast obývaná kdysi americkými indiány byla zabrána bílými osadníky a jejich armádami. Indiánské kmeny byly v letech 1838 – 39 odsunuty do Oklahomy a ve vylidněné oblasti započala mohutná výstavba železnice. Město bylo oficiálně zaneseno pod jménem Atlanta v prosinci 1847 (původní návrh byl Atlantica-Pacifica).  Během občanské války železnice sloužila jako uzel pro distribuci vojenských zásob. Oblast se stala terčem velké invaze a několika bitev. Město bylo zcela zničeno 15. listopadu 1864. Po konci občanské války v roce 1865 docházelo postupně k obnově, na níž dohlížela silná posádka americké armády. Za 2. světové války vzrostl počet obyvatel a rozvinula se ekonomika. V 60. letech bylo město hlavním centrem hnutí za lidská práva. V roce 1973 byl za starostu zvolen první černoch, Maynard Jackson.

Současnost

Je zde celá řada bank a pojišťoven, přehlédnout se nedá Bank of America Plaza, která v žebříčku nejvyšších budov světa zaujímá s výškou 312 m 42. pozici a 3. nejvyšší v USA. Najdeme zde více než 30 institucí vyššího vzdělání včetně významných univerzit. Zajímavostí je také více jak 1 000 bohoslužebných míst – velké zastoupení mají protestantští křesťané. Za zmínku stojí druhý největší kostel v USA – North Point Community Church.

V Atlantě má sídlo několik významných národních a mezinárodních firem – z nejvýznamnějších jmenujme The Coca-Cola Co., Home Depot, United Parcel Service a zpravodajskou službu CNN.

Peachtree Center – srdce Atlanty, kde najdete obrovské obchodní a nákupní středisko s parčíky, tropickou zelení, jezírky a fontánami. Doporučujeme návštěvu hotelu Peachtree Plaza, v jehož 70. patře je otočná restaurace, ze které je skvostný výhled na město i okolí – výtahy jezdí prosklenými tubusy na plášti budovy.

Downtown s historickým jádrem zahrnuje části Five Points, Hotel District, Fairlie-Poplar a čtvrti SoNo a Castleberry Hill. Rozloha je přibližně 4 míle².

Georgia State Capitol – sídlo vlády státu Georgia
Ve čtvrti Fairlie - Poplar je sídlo Odvolacího soudu USA pro státy Alabama, Georgia a Florida
World of Coca-Cola – firemní muzeum, které vás seznámí s historií coca-coly, která byla objevena právě v Atlantě. Muzeum navštíví ročně až 1 mil. návštěvníků.
CNN Center – probíhají organizované prohlídky centrály televizní společnosti CNN
Underground Atlanta – rozlehlý podzemní komplex obchodů, restaurací, barů a zábavních center zbudovaný rekonstrukcí katakomb bývalých nádražních prostor.
Georgia Aquarium – v největším akváriu na světě můžete obdivovat více než 100 000 zvířat zahrnující pět set různých druhů

Doprava

Letiště Hartsfield-Jackson Atlanta International je největším leteckým uzlem na světě provozovaným leteckou společností Delta Air Lines. Dopravní systém MARTA (Metropolitan Atlanta Rapid Transit Authority) umožňuje dobré spojení do centra i okolí. MARTA má dvě kolejové linky, které se v centru města sbíhají v bodě Five Points Station. Systém metra je sedmý nejvytíženější v zemi. Atlanta je také hlavní železniční křižovatkou s několika nákladními linkami společnosti Norfolk Southern a CSX, které se křižují pod úrovní ulic v centru. Dálkovou dopravu obsluhuje spol. Amtrak a linka Crescent train. Městem procházejí tři mezistátní dálnice. Systém MARTA se neustále vylepšuje a cílem projektu je vytvoření víceúčelového terminálu s propojením všech typů dopravy.

Sport

Centennial Olympic Park – nejrozhlehlejší městský park v USA. Největší interaktivní fontána na světě s názvem Fountain of Rings představuje olympijský symbol, tj. 5 spojených kruhů. Letní olympijské hry se konaly v Atlantě v roce 1996. Park bývá dějištěm mezinárodního maratonu.

Georgia Dome – jedna z nejdůležitějších sportovních arén v Georgii. Jedná se o největší stadion se zavěšenou střechou na světě s kapacitou 71 250 sedících diváků. Je domovem klubu amerického fotbalu – Atlanta Falcons.

Philips Arena – domácí hřiště hokejistů klubu Atlanta Thrashers a basketbalového klubu Atlanta Hawks, kapacita 18 700 diváků.

Turner Field – domácí hřiště baseballového týmu Atlanta Bravers, kapacita 50 096 diváků.

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Sledovali jste Olympijské hry v Atlantě v roce 1996 ?
ano
61,4 %
ne
38,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Atlanta

Významné kulturní, sportovní a hospodářské centrum.

Plocha ve městě pokrytá zelení – 36 % (nejvíce ze všech měst v USA).

Afro-američané nebo černoši tvoří 51 % obyvatelstva ve městě.

Je zde sídlo mnoha světových firem.

Ve městě funguje propracovaný dopravní systém MARTA.

Nejvíce lidí zaměstnává letecká společnost DELTA  AIR LINES.

Související témata:

Výběr článků

Načítám