Hlavní obsah

Aljaška - nefalšovaná divočina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aljaška, která byla přijata 3. ledna 1858 jako 49. stát USA, se nachází na severozápadním cípu Severní Ameriky. S rozlohou 1 600 000 km² je největším státem v USA. Naproti tomu má nejnižší hustotu obyvatelstva, žije tu pouhých 700 000 obyvatel. V hlavním městě Juneau, ke kterému se lze dostat jen lodí či letadlem a po ulicích se občas toulají medvědi, žije okolo 31 000 obyvatel.

Článek

Největší město Anchorage s téměř 280 000 obyvateli je jediným městem na Aljašce, jehož centrum připomíná běžné velkoměsto. Druhým největším městem Aljašky je Fairbanks s asi 30 000 obyvateli. Přesto, že je ze všech stran obklopené rozlehlou divočinou, jedná se o důležité centrum s vyhlášenou univerzitou, jejíž součástí je velice zajímavé Muzeum severu a botanická zahrada.

Součástí území Aljašky jsou i Aleuty, řetěz 200 sopečných ostrovů a ostrůvků, dlouhý okolo 1800 km. Celý stát leží v aljašském časovém pásmu, tzn. od středoevropského času je zde o 10 hodin méně.

Název Aljaška pochází z eskymáckého slova „alakshak“, což znamená velká země nebo velký poloostrov. Pobřeží Aljašky se táhne v délce přes 10 560 km. Nachází se zde bezpočet národních parků a rezervací.

Aljašce se někdy přezdívá jako země poslední hranice či země půlnočního slunce. V prvním případě je to vzhledem k velké vzdálenosti od ostatních amerických států, ve druhém proto, že v severních částech země během léta slunce nezapadá za horizont a je ho vidět i o půlnoci. Téměř třetina Aljašky leží za Polárním kruhem.  Rekordní teplota 38˚C byla naměřena v roce 1915 ve Fort Yukon, které leží 13 km za Polárním kruhem. Nejnižší teplota -62˚C v Prospect Creek Camp v roce 1971.

Aljaška je země s divokou přírodou, drsným podnebím a celou řadou přírodních rezervací a zajímavostí. Nachází se zde rozsáhlé zásoby ropy, jejíž produkce činí asi 25% veškeré ropy v USA. Transaljašským ropovodem proběhne za hodinu         88 000 barelů ropy do 1 280 km vzdáleného Valdezu.

Ve 2. světové válce byla postavená věhlasná Aljaska Highway (Aljašská dálnice), která sloužila původně jako vojenská zásobovací cesta. Byla vystavěna v rekordním čase osmi měsíců, táhne se dlouhých 2 275 km z města Dawson Creek v kanadské Britské Kolumbii přes teritorium Yukon do svého konce v aljašské Delta Junction. Silnice vede ještě dále do Fairbanks, které je označováno za její neoficiální ukončení (2 437 km). Po skončení války byla silnice rozšířena a vyštěrkována, dřevěné mosty nahradily ocelové. Rekonstrukce pokračuje i nadále.

Nejvyšší hory kontinentu

Povrch Aljašky je mimořádně hornatý a nacházejí se zde nejen nejvyšší hory USA, ale i celého kontinentu. Nejvyšší horou USA a Severní Ameriky je Mount McKinley (6 194 m. n. m.), který má rovněž druhý název – Denali. Na kontinentální Aljašce, a obzvláště pak na ostrovních Aleutách, se nachází mnoho činných sopek. Častá jsou rovněž zemětřesení. V roce 1986 vybuchla nedaleko Anchorage sopka Mount Augustine, znovu pak 20 let poté.

Velmi zajímavým ostrovem je z přírodopisného hlediska ostrov Kodiak, ležící jižně od pevninské Aljašky. Žije na něm největší poddruh medvěda hnědého – medvěd kodiak. Největší jedinci mohou dosáhnout hmotnosti až jedné tuny, délky tří metrů a výšky v kohoutku až 1,5 metru. Spolu s ledním medvědem je medvěd kodiak největší suchozemskou šelmou vůbec.

Aljaškou protéká více než 3 000 řek a jsou na ní tisíce jezer, z nichž největší  je Lake Illiamna o rozloze 2 980 km². Nejvýznamnější řekou Aljašky je Yukon, třetí nejdelší řeka Severní Ameriky – 3 185 km.

Zlatá horečka

Státní květinou je pomněnka, jejímiž jemnými kvítky jsou posety kopce během krátkého aljašského jara. Státním kamenem je jadeit, státním minerálem zlato.

Objevení zlata na Yukonu odstartovalo v roce 1898 Zlatou horečku. Později bylo zlato nalezeno i v Nome a Fairbanks. Hon za zlatem nebyl jen záležitostí národní, prospektoři se sjížděli ze všech koutů světa.

Kdy cestovat

Letní sezona trvá od června do srpna, zimní pak od října do dubna. V květnu může dokonce pršet méně než v letních měsících, naopak září bývá obvykle bohaté na srážky. Počasí se může velmi rychle změnit, liší se též podle oblastí.

Aljašku je možno rozdělit do tří různých vegetačních pásem – tajgu, tundru a pobřežní deštné lesy. Existuje tu mnoho různých biotopů, od písečných dun po ledová pole.

Pravá nefalšovaná divočina

Milovníci pravé divočiny nedotčené civilizací si na Aljašce určitě přijdou na své. Drsná severská příroda plná divokých zvířat nemůže zklamat. Pozorování medvědů hnědých (grizzly či kodiak), černých (baribalů), losů, jelenů caribou, táhnoucích lososů atd. patří mezi vrcholné zážitky z Aljašky. Fantastické přírodní scenérie umocňují  dojmy z divočiny.

A koho již omrzí pobyt v divočině, může se nalodit na palubu velké či menší výletní lodě a absolvovat celodenní či několikadenní plavbu jednou z nejkrásnějších vodních cest světa – slavnou Inside Passage. Trasa z Bellinghamu do aljašského Skagway je dlouhá téměř 1 700 km a umožňuje návštěvu mnoha měst a vesnic.

Od rozednění do tmy můžete sledovat úžasné pobřeží, zátoky a okolní ostrovy a na hladině pátrat po velrybách, kosatkách, běluhách.

Z Anchorage stojí za to vydat se na návštěvu městečka Whittier ukrytého za neprostupnou hradbou hor pokrytých ledovci, kde jediným spojením s civilizací je několik mil dlouhý tunel. Den si můžete zpestřit návštěvou ledovce Portage, pozorováním lososů na potoce či vycházkou v národním parku Gugach.  Obrovité ledovce sunoucí se z hor do mořských fjordů, kosatky, lvouny, velryby , vydry, lachtany, mrože, tuleně a další zástupce vodní říše můžete spatřit též při jedinečné plavbě z Whittieru do  národního parku Prince William Sound.

V samotném Anchorage nevynechejte kromě centra další zajímavost – největší přístav hydroplánů na světě na jezeře Hood.

Po celé Aljašce je také populární rybaření. Většina amerických lososů, krabů, halibutů a sleďů pochází právě odtud. Město Ketchikan, nazývané hlavním městem lososů na světě, je známé ve světě sportovním rybolovem.

Národním sportem Aljašky jsou závody psích spřežení.  Aljašský malamut je neuvěřitelně silný a jeho srst velmi hustá. Byl speciálně vyšlechtěn skupinou Eskymáků, kteří se jmenovali Malemiuté.

Bezpečnost na cestách

Vzhledem k proměnlivému počasí, značné odlehlosti, riziku ze setkání s divokými zvířaty a jiným nástrahám je možná rozumnější absolvovat návštěvu Aljašky s průvodcem než „na vlastní pěst“.  Vždy platí zachovávat si od zvířat náležitý odstup, nekrmit je ani nedráždit. V mnoha oblastech jsou nezbytné moskytiéry a úložné boxy na jídlo, které chrání před medvědy.  Nezbytností je také teplé nepromokavé oblečení a kvalitní dobrá obuv.

Autor: Irena Reiterová - America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám