Hlavní obsah

Magické Cusco

Celé Peru letos žije stým výročím objevení ztraceného města Inků Machu Picchu. Většina návštěvníků začíná svou cestu k tomuto pozoruhodnému pokladu v městě Cusco. Každého cestovatele uvítá již na místním letišti Alejandro Velasco Astete majestátnost jižní části And, v jejichž údolí se tato brána k cestě za poznáním nalézá.

Článek

Město samé najdeme ve výšce 3 400 metrů nad mořem, takže kromě neobyčejných zážitků při poznávání historie některé z nás čeká i trocha lapání po dechu z důvodu nedostatku kyslíku, na což si náš „evropský nížinný“ organismus bude chvilku zvykat.

Dnes má Cusco 350 000 obyvatel, kteří převážně pracují v turistickém průmyslu. Vždyť toto město navštíví každoročně téměř jeden a půl miliónu návštěvníků. Město bylo v roce 1983 zapsáno do seznamu světového dědictví organizace UNESCO a ne jen tak nadarmo. Většina turistů má sice jako hlavní cíl pevnost Machu Picchu, která je odtud vzdálená jen několik málo hodin jízdy vlakem údolím bouřlivé řeky Urubamba. Pozorný cestovatel ale najde i ve městě a jeho okolí tolik podivuhodností a zajímavostí, že to stojí za samostatnou několikadenní  prohlídku.

První osídlení na tomto území je datováno na období let 900 – 1200, tedy ještě před příchodem Inků.  Kultura lidu Killke vystavěla v okolí města pozoruhodné zděné opevnění Sascayhuamán již pravděpodobně v 11.století a jeho část se dochovala do dnešních dnů nad Cuscem a dokumentuje nám neobyčejnou šikovnost tehdejších obyvatel. Přesnost, s jakou do sebe zapadají mohutné kameny, je obdivuhodná i v naší době.

Období od 13. století do poloviny 16. století je časem mohutného rozvoje důležitosti města. To se stalo hlavním městem říše Inků, která v této době sahala až ke Quitu na severu a k řece Maule na jihu (cca 4.500 km čtverečných). Město samo bylo postaveno ve tvaru pumy, což bylo pro tento národ posvátné zvíře.

Přelomem let 1533 a 1534 končí období Inků a začíná období španělské kolonizace.  Nekončí však éra rozvoje města. Španělé si město přestavěli k obrazu svému a tak ještě dnes můžeme navštívit několik skvostných kostelů z této doby – katedrálu na hlavním náměstí Plaza de Armas, kostel San Francisco či Santo Domingo (postavený na původním chrámu Qorikancha).

Je toho mnoho, co je možné v Cuscu a okolí navštívit. Určitě stojí za to si na prohlídku této oblasti nechat dostatek času a vychutnat si historii, která na nás dýchá ze všech stran.

Autor: Alena Knotková, America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám