Do buše jen s pořádnými zásobami

„Jsme někde v hloubi duše pořád divoši, kteří potřebují pořádný kus masa, a to maso musí být cítit ohněm.“ Frank se smál a házel do košíku další balíček klobás. „Tady grilují i vegetariáni. Jinak by se s nimi nikdo nebavil. A dobře ogrilovaná paprika je nakonec docela dobrá.“ Kupujeme zásoby na cestu do buše. Zatímco já myslím na pečivo, těstoviny a rýži, Frank se uvelebil mezi regály s masem a vypadá to, že nakupuje pro celý autobus. „Vždycky se najde někdo, kdo se rád přidá,“ vysvětluje. „U ohně nemůžeš sedět sám. To vypadáš jako zoufalec. Anebo ve dvou. Nechci, aby nás pokládali za broučky,“ chechtá se. „Musíš mít maso pro hosty.“

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: Jan Papež, Ck Marco Polo

Braai

Slovo „braai“ sice znamená v afrikánštině „gril“, ale je to spíš společenský zvyk, událost, něco jako u nás jít na pivo. Většina etnických skupin v Jihoafrické republice, Botswaně, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe a Zambii přijala „braai“ za své. Braai má své tradice a společenské normy. Ani černá, ani bílá jihoafrická kultura nepřipouští, aby maso na braai připravovaly ženy. Je to navýsost mužská záležitost. Braai je venku, na vzduchu a kolem ohniště je při přípravě masa jen mužský prostor. Ženy jsou v kuchyni a připravují saláty, dezerty a zeleninu. Muži musí probrat své záležitosti a ženy své. Braai vládne hostitel, ostatní muži pomáhají, jen když jsou vyzváni. Jejich úkolem je popíjet.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: Jan Papež

Posedlost „parťáctvím“

Toulali jsme se s Frankem u hranic s Botswanou. Neměli jsme žádný pevný itinerář. Když jsme přijeli do prvního kempu, vybalil Frank kovanou trnož, malou vanu přenosného ohniště a hned rozpaloval dřevěné uhlí. Nezajímal se o to, kde jsou záchody, kde je sprcha, nestavěl stan, nevybaloval věci. Vytáhl braaistand, postavil kolem něj tři křesílka a staral se o oheň. Teprve když uhlí nabíralo dech, pustil se do dalších věcí. V kempu nebylo moc lidí a auta a stany byly umístěny dost daleko od sebe. Stejně ale hodně rychle všichni věděli, že se u nás griluje a po setmění jsou všichni zváni. Frank to stačil rozhlásit při jediné cestě na toaletu.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: archiv autora

Když se večer tísnilo u našeho braaistandu osm lidí, zněla jen afrikánština a já sem seděl v křesílku a pozoroval ten šrumec. „Tohle z nás nikdo nevygumuje,“ přišel mi vysvětlit jeden z hostů. „Ten pocit bílého muže. Musíme držet při sobě. Tak už to nastavili naši pradědové. Měli farmy hodně daleko od sebe. Když se potkali, potřebovali se ujistit, že se můžou spolehnout jeden na druhého. A za apartheidu jsme to měli stejné. A teď možná ještě víc.“ Ťukl si se mnou pivem a vrátil se do tlačenice u ohně. To vůbec nezaznamenal, že dva z hostů jsou černí? Frank byl ve svém živlu. Vyprávěl, otáčel klobásy a maso, nechal si podávat jedno pivo za druhým a občas ke mně zabloudil očima a s pusou od ucha k uchu pokýval hlavou. Jako by tím říkal: „To je ono. Takhle má vypadat správný večer.“

SKVĚLÝ RECEPT – VYZKOUŠEJTE BRAAI „PODLE FRANKA“

Ingredience :

  • hovězí steak nebo kuřecí prsa

  • 1 šálek nasekané cibule

  • ½ šálku rostlinného oleje

  • ½ šálku citrónové šťávy

  • ¼ šálku sójové omáčky

  • 1 lžíce worcesterové omáčky

  • 1 lžička hořčice

  • 1 velká zelená paprika (nakrájená na čtverce velikosti pětikoruny)

  • 2 středně velké cibule (rozkrojené na čtvrtky)

  • 2 střední rajčata (rozkrojené na čtvrtky)

  • špejle

Postup:

Nasekanou cibulku nasypejte do kotlíku na rozpálený olej a osmahněte. Nechte vychladnout. Přidejte citrónovou šťávu, sójovou omáčku, worcesterovou omáčku a hořčici. Dobře promíchejte. Přidejte na kostky nakrájené maso a zeleninu (cibule, rajče, paprika). Zlehka promíchejte. Nechte přes noc marinovat. Druhý den napíchejte na špejli a grilujte 5 minut z každé strany.


 

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: archiv autora

Desatero braai

  1. Nic nenahradí oheň z tvrdého dřeva
  2. Plyn je pro mastňáky a nemá s braai nic společného
  3. Braai je jediný způsob vaření, kde je ve výsledku pokrm bez tuku
  4. Když dřevěné uhlí, tak ze stromů z plantáží
  5. Braai je přímá forma využití energie pro úpravu masa. Elektřina a plyn ne. Kdo má rád Zemi, je příznivcem braai.
  6. Jediným důvodem, proč potřebujete mít ledničku, je chlazené pivo a kostka ledu na spáleniny na nešikovných rukách.
  7. Kouř pronásleduje krásné lidi. Proto pošlete všechny ženy do kuchyně, aby připravily salát, a kouř půjde přímo vzhůru k nebi.
  8. Zvířata požírají trávu po celý život a mění ji na maso. Když si tedy dáte pořádný kus masa, sníte vlastně zeleninovou pilulku.
  9. Každá kráva musí jednou zemřít. Nenechte ji zemřít v bolestech stáří.
  10. Braai je vaše šance zapomenout, že na světě existuje chleba.
Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

Braai. Grilování. Jihoafrická republika.

FOTO: Jan Papež

Braai je nejdemokratičtější

Když jsme se vraceli z buše, rozhodl se Frank, že mi ještě ukáže jedno údolí, kam rád jezdí muškařit na řeku. Odbočka z hlavní silnice byla za benzínovou pumpou. Když jsme pumpu míjeli, ukázal Frank rukou na skupinku černochů na konci parkoviště. „Sleduj, jak sedí a hledí.“ Čtyři černí chlápci seděli na bobku v malém kroužku a hleděli na zaprášený asfalt. Tiše a nehnutě. Ruce položené na kolenou, na hlavách nasazené různě barevné kulichy. „Až se budeme vracet, ještě tu budou.“ Zatroubil na klakson, ale muži se ani nehnuli.  Po pár hodinách jsme se vraceli. Chlápci seděli stejně nehnutě, jako když jsme je opouštěli. „Užívají si černošské braai pro chudé. Nemají na braaistand a na maso, ale to nevadí. Důležité je, že jsou spolu. Braai je nejdemokratičtější úprava pokrmu na světě.“ Není nad jihoafrický humor.

Inzertní sdělení – Nebojte se vyzkoušet zájezd připravený na míru.

Cestování s CK Marco Polo: autentické a inspirující

Od roku 1990 inspirujeme své klienty k získávání nových zážitků, představujeme jim neznámé destinace a na trh přinášíme nové cestovatelské trendy. Nechte se doprovodit na ta nejúžasnější místa. Cestujte pohodlně. Připravíme pro vás perfektně vyladěnou dovolenou na míru.

Chystáte cestu pro svou firmu? Zeptejte se na její přípravu u nás. Incentivní cesty připravujeme se stejnou pečlivostí jako zájezdy na míru pro naše individuální klienty.

Naše filozofie je prostá: „Dokonalosti se dosahuje maličkostmi, ale dokonalost není maličkost.“

 

 

FOTO: archív autora

Termín odjezdu: 3. 7. 2016

Cena: 83 990 Kč NA 17 DNŮ!

Více informací o zájezdu zde 

GARANTOVANÝ ODJEZD!!!!

Navštivte náš Facebook

EXPEDIČNÍ CESTA NA TŘI TÝDNY

Nejlepší z Jihoafrické republiky: safari, moře, hory, pláže a Kapské Město

s českým průvodcem

Během tohoto zájezdu navštívíte mimo jiné Blyde River Canyon, věhlasný Krugerův národní park, maličkaté království Svazijsko, dovolenkové i divoké pobřeží Indického oceánu, majestátní Dračí hory, romantickou Garden Route a jedno z nejkrásnějších měst světa – Kapské Město.

Navštívíte to zásadní, ale budete se pohybovat i mimo hlavní turistické cesty, abyste si dosyta užili nádherné liduprázdné přírody.

  

 

Koh Hai (Ngai), Thajsko

FOTO: archiv CK Marco Polo

 Navštivte český web hotelu!

Více informací o nabídce zde 

MIMOŘÁDNÁ NABÍDKA

KOH HAI – OBJEVOVÁNÍ PANENSKÉHO JIHU THAJSKA

Od začátku února 2016 má hotel Koh Hai Fantasy resort zastoupení v Praze. Máte tedy jedinečnou možnost rezervovat si pobyt na ostrůvku Koh Hai bez komplikované komunikace s Thajskem. Ceny jsou naprosto stejné, včetně mimořádných nabídek a speciálních cen.

  

 

Jao Camp, Botswana

FOTO: archiv CK Marco Polo


 Termín: 5. 5. 2016

Cena: 86 500 Kč za 17 nocí

Více o zájezdu

Navštivte náš Facebook

KEMPOVÁNÍ V BOTSWANĚ

s českým průvodcem

Běžnému návštěvníkovi Botswany by se mohlo na první pohled zdát, že se jedná o zemi placatou, krajinu nehostinnou a vyprahlou. Na severu země však leží úžasná delta Okavango, zelené úrodné pláně protkané vodními cestami, které se vlévají do moře písku – pouště Kalahari. Toto vše vytváří unikátní vodní zázrak a oblast Okavanga je domovem velkému množství africké fauny a flóry. 

 

Madeira

FOTO: archiv CK Marco Polo

Termín: 5. 8. 2016

Cena: 28 900 Kč za 7 nocí

Více informací zde

KOUZELNÁ MADEIRA

ČESKÝ PRŮVODCE

Hledáte ráj na Zemi? Potom určitě zkuste navštívit nádherný ostrov Madeiru. Madeira je často přezdívaná „květinovým ostrovem", protože ve zdejším subtropickém klimatu se daří i exotické květeně, která sem byla v hojné míře dovážena z celého světa. Madeira má i neobyčejně nádhernou přírodu. Pobřeží lemují vysoké rozeklané útesy, uvnitř ostrova se vypínají vysoké hory sopečného původu. Díky subtropické poloze a vlivu Atlantského oceánu je na ostrově dostatek vláhy i tepla a Madeira získala i přívlastek „ostrov věčného jara".